PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=576962}

Dochodzenie

The Killing
2011 - 2014
8,0 37 tys. ocen
8,0 10 1 37358
7,6 16 krytyków
Dochodzenie
powrót do forum serialu Dochodzenie

Zakochałem się w duńskim oryginale. Jest sens zapoznać się z amerykańską przeróbką tego
arcydzieła? (Pytanie do tych, co znają obydwie wersje)

kilstrit

Jest sens.
Pierwszy i drugi sezon Killing (US) ma trochę inny klimat, podobną, ale różniącą się w szczegółach intrygę. No i zakończenie.
W przypadku trzeciego sezonu made in US finał może cię jednak rozczarować. Brakuje mu tej siły emocjonalnej co zachowanie Lund w końcówce Forbrydelsen (pamiętasz jej spojrzenie).

raymondx_filmweb

Nie da się zapomnieć. Dziękuwa.

ocenił(a) serial na 7
kilstrit

jest sens pod warunkiem, że zatrzymasz się na 2 sezonie. 3 sezon to klapa.

ocenił(a) serial na 9
Unibet_78

W trzecim sezonie faktycznie może i zakończenie nie jest najlepsze( zostawili furtkę dla sezonu nr 4??) ale żeby od razu nazywać cały sezon klapą?? Dla mnie ukazanie rzeczywistości w jakiej żyją te dzieciaki, brudnej, zaćpanej, bez perspektyw to nadal mistrzostwo świata. Serial ma klimat jakiego nie miał żaden z widzianych przeze mnie dotychczas( a widziałam ich naprawdę sporo) i trzeci sezon w tym właśnie klimacie pozostaje. Można się czepiać tego i tamtego, ale osobiście uważam, że większośc widzow trzyma się tego serialu wlasnie ze względu na tą niepowtarzalną atmosferę. Duńską wersję zamierzam dopiero obejrzeć, nie wypowiadam się więc na jej temat, ale osobiście zachęcałabym jednak do obejrzenia sezonu nr 3. POzdrawiam.

ocenił(a) serial na 7
charlize_filmweb

Dla mnie jest słaby i tyle. Mam prawo do swojego zdania.

ocenił(a) serial na 9
Unibet_78

Podobnie jak ja do swojego, pozostawmy więc zainteresowanemu jego ocenę ale niech zna przynajmniej opinie obu stron;)

ocenił(a) serial na 7
charlize_filmweb

W porządku, ale przynajmniej nie krytykuj mojej wypowiedzi zatem "W trzecim sezonie faktycznie może i zakończenie nie jest najlepsze( zostawili furtkę dla sezonu nr 4??) ale żeby od razu nazywać cały sezon klapą??" Tak, mam prawo nazwać ten sezon klapą. Poza tym - na przyszłość - nie spojleruj, ewentualnie uprzedzaj. Co więcej - dlaczego nazywam klapą? Ano - każdy kolejny odcinek nudził mnie coraz bardziej. W trakcie oglądania 4 odcinka powoli przeszukiwałem internet, na 6 odcinku szperałem w otomoto, kolejne jeszcze słabsze. Mam nadzieję, że 4 sezon będzie lepszy :)

ocenił(a) serial na 9
Unibet_78

A gdzie tu krytyka????? Spojleruj?? a gdzie w mojej wypowiedzi jest wedlug ciebie spoiler?? No bo chyba nie w części dotyczącej warunków w jakich żyja dzieciaki bo o tym juz w pierwszym odc sie przekonujesz i chyba nie ma to wielkiego wpływu na rozwikłanie zagadki i zakonczenie ??? Przeczytaj uwaznie moją wypowiedz i cool down, naprawdę nie każdy jest na tym portalu po to by hejtowac wypowiedzi innych. Zycze Ci zeby 4 sezon spełnił Twoje oczekiwania.

ocenił(a) serial na 7
charlize_filmweb

No przecież cytowałem - czytać nie umiesz??

Fakt, co do spojleru to mi się posty kopnęły, przepradzam bardzo :)

ocenił(a) serial na 9
Unibet_78

Jesli to jest według ciebie krytyka to chyba ty masz problemy z czytaniem tekstu ze zrozumieniem, btw : pl.wikipedia.org/wiki/Krytyka‎, polecam.

ocenił(a) serial na 7
charlize_filmweb

boshe, zabawa jak w piaskownicy.

ocenił(a) serial na 9
Unibet_78

Jasne, najlepiej pisac takie madrosci jak Twoje, obrazac innych bo smią miec inne zdanie niz twoje i oczekiwac ze beda siedziec cicho....fakt ta konwersacja z toba jest ponizej mojego poziomu. milego dnia.

charlize_filmweb

mnie w ogóle dziwi że trzeci powstal przeciez dwa sezony pokazaly wszystko

GalaQXus

Może dlatego powstał, że dotyczy zupełnie innej sprawy, a z dwoma poprzednimi łączą go w zasadzie jedynie detektywi prowadzący śledztwo? Jezu ....

sts111

tak jak podejrzewalem, zrobili na siłę

GalaQXus

A tak z czystej ciekawości ... Obejrzałeś w ogóle ten trzeci sezon?

sts111

nie bo nie chce mi sie czytac napisów

GalaQXus

No i wszystko jasne ...

sts111

co?!

GalaQXus

Jak to "co"? Komentujesz coś, czego nie obejrzałeś? Na podstawie czego? Plam na słońcu? Nie każdy film czy serial musi Ci się podobać, ale na Boga obejrzyj przynajmniej filmy/seriale, które komentujesz. To taki układ w stronę logiki i tzw. "zdrowego rozsądku".

sts111

Do ch.ja przecież nie komentuje że mi się nie podoba, tylko zauważyłem że troche na siłe ciągną serial skoro wszystko wyjaśnione i tyle!:/

sts111

Do ch.ja przecież nie komentuje że mi się nie podoba, tylko zauważyłem że troche na siłe ciągną serial skoro wszystko wyjaśnione i tyle!:/

GalaQXus

Wyjaśniona została sprawa Rosie Larsen. Jednocześnie już w drugim sezonie (a może i nawet w pierwszym) pojawiły się aluzje do sprawy, którą Linden kiedyś prowadziła i której nie rozwiązała. Trzeci sezon nawiązuje do tej kwestii i w całości dotyczy wspomnianej sprawy. I tu wracamy do punktu wyjścia. Gdybyś obejrzał trzeci sezon, to byś wiedział o co chodzi i wtedy ewentualnie mógłbyś stwierdzić czy był robiony "na siłę" czy nie. W innym wypadku, szkoda podejmować jakąkolwiek dyskusję, bo o czym?

sts111

ok

ocenił(a) serial na 9
GalaQXus

:) dobre pytanie,też jestem ciekawa?