PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=576962}

Dochodzenie

The Killing
2011 - 2014
8,0 37 tys. ocen
8,0 10 1 37358
7,6 16 krytyków
Dochodzenie
powrót do forum serialu Dochodzenie

szukam czegoś o zagadce, o mordercy, ale tez takiego by postacie były wyraziste, może z odrobiną
humoru. Na pewno nie dające się zapomnieć. dobrze trafiłam? no i fabuła- wciągająca

Jane_Mary20

Fabuła bardziej niż wciągająca, postacie wyraziste i nie schematyczne, zagadka goni zagadkę, scenarzyści mylą tropy, myślisz, że coś wiesz, a za chwile okazuje się, że niekoniecznie ;). Tego serialu na pewno nie zapomnisz. Natomiast nie liczyłabym na humor. To jeden z najbardziej mrocznych seriali kryminalnych, szczególnie trzeci sezon. Nie jest to też, dzięki Bogu, typowa amerykańska produkcja, więc możesz liczyć na rozwiązania odbiegające od tych najbardziej oklepanych. Słowem, jeśli jeszcze nie widziałaś, to gorąco polecam. Trzeci sezon nie wiąże się tematycznie z dwoma pierwszymi, ale jeśli chcesz lepiej poznać bohaterów (mam na myśli główną parę śledczych), to lepiej najpierw obejrzyj dwa pierwsze. A poza tym, po prostu warto :)

ocenił(a) serial na 9
sts111

świetny polecam, ale miej na uwadze że tu nie jeden odcinek jedna sprawa , a 26 odcinków = 2 sezony - jedna sprawa

ocenił(a) serial na 10
Jane_Mary20

lepiej trafić nie mogłaś :) to jeden z niewielu seriali które bez wahania polecam

ocenił(a) serial na 9
Jane_Mary20

Popieram poprzedników, naprawdę świetny serial. Zalicza się do moich ulubionych.

ocenił(a) serial na 8
Jane_Mary20

Ja dopiero zacząłem oglądać i wciągnąłem w chwile cały 1 sezon :D Nie mogłem się powstrzymać, a na dodatek nie jest to mój klimat, chociaż ostatnio oglądam coraz więcej seriali których myślałem, że nigdy nie będę oglądać. Niektóre tak jak The Killing ma w sobie to coś, ciągle chcę się wiedzieć więcej, polecam ;)

ocenił(a) serial na 10
Dieter Morinem

Ja uważam inaczej, oglądałem go kiedyś - jak tylko wyszedł i dotrwałem do ~4 odcinka... 2 lata później całkowicie zapomniałem o tym że oglądałem, miałem nieraz jedynie lekkie dejavu - dopiero w 4 odcinku sobie przypomniałem "no tak, jednak go oglądałem".

Serial ma poważną wadę w każdym sezonie pierwsza część jest nudna jak flaki z olejem (3 nieco odbiega od schematu, bo ma nieraz coś ciekawego do zaoferowania)

Serialu nie jestem w stanie ocenić, oglądam i fajnie mi się ogląda, ale jakoś tak... no nie wiem, dziwnie.

W 3 sezonie jest też kilka dziwactw, które mnie wręcz oburzyły (wątek? syna Lindon, znikający bohaterowie którzy mogli by się pojawiać w rolach epizodycznych)

ocenił(a) serial na 8
Artemisek

Nie wiem czemu Cie nudził, ponieważ mi się wydaje, że tu ciągle wynika coś nowego i mnie aż ciągnie żeby wiedzieć. Co do 3 sezonu to nie mam pojęcia, ponieważ jestem dopiero przy 2, lecz jeśli chodzi właśnie o ten sezon to w pewnym momencie miałem takie dziwne uczucie, że mimo interesującej dla mnie fabuły oraz mało przewidywalnej to niema ona sensu.

Na szczęście niedługo potem się to zmieniło i znów mogę myśleć, że to morderstwo jest albo przypadkiem tak ciężkie do rozwiązania przez te wszystkie wątki z innymi osobami, albo było tak zaplanowane by w ten sposób wyglądało. Ponieważ dowody ciągle się zmieniają, a nawet znikają :>

Właśnie to mnie najbardziej w nim ciekawi, nie tylko dowiedzieć się kto, ale jak, dlaczego oraz w każdym odcinku dochodzą różne fakty nie koniecznie prawdziwe, czego od razu nie wiadomo ;) Więc nie ma tak, że każdy dowód jest zawsze dobry, od razu go znajdują czy też zrobienie zdjęcia z satelity zbliżenie go milion razy i znalezienie sprawcy w odbiciu na źrenicy ofiary :D

Sam serial ma dobrą ocenę i myślę, że warto chociaż zobaczyć czy się będzie podobał lub nie. Możliwe, że na mój odbiór wpływa to, że wcześniej nie oglądałem czegoś podobnego. Dodam jeszcze, że serial zaproponowany był mi też we wczesnym etapie i nie byłem do niego chętny.

Jane_Mary20

Warto. Nie będziesz żałować.

szamgar

od niedzieli obejrzałam dwa sezony xDD po nocach oglądałam i rano wstawałam żeby znowu oglądać :D
trzeci sezon zobacze później bo teraz wyjeżdżam i się nie chcę wkręcać w nic nowego ale mieliście racje :)

ocenił(a) serial na 8
Jane_Mary20

Trzeci sezon troche gorszy, ale tez warto.

ocenił(a) serial na 8
Jane_Mary20

Strescilas sobie ten serial ;p