PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616115}

Doktor Hart

Hart of Dixie
2011 - 2015
7,5 17 tys. ocen
7,5 10 1 17089
Doktor Hart
powrót do forum serialu Doktor Hart

Ten ich akcent w serialu (ludzi z BlueBell) jest powalający :D ... takie typowe ale amerykańskie wieśniactwo :D nie mówię że to jest złe, bo bardzo mi się to podoba :D i często się przy tym śmieje wiec duuuży plus za umięjętnosc zagrania tego przez postacie serialowe ;) ... nawet blondi (lemon), której nie trawie, daje rade :)

ocenił(a) serial na 7
kejt_btv

Czyli co nasza gwara Śląska to wg ciebie też wieśniactwo ?

ocenił(a) serial na 8
Ardenedi

powiedziałam typowe amerykanskie wieśniactwo - Amerykanie sami się tak nazywają - country, countryboys etc. Nie miałam nic złego na myśli i zaznaczyłam ze nic do tego nie mam i bardzo mi się to podoba .... nic nie wspominam o gwarze występujacej w PL więc zaczepki takimi pytaniami są tu zbędne :)

ocenił(a) serial na 7
kejt_btv

to co masz na myśli, to chyba język ludzi z południa Stanów, bo przecież Zoe nie ma tego akcentu, polecam Czystą krew i Friday Night Lights, tam też akcja toczy się na południu i ludzie mówią z tym akcentem, który ja również uwielbiam :))

ocenił(a) serial na 8
Piotrek099

Dixie oczywiście że nie ma tego akcentu, tak samo jak G. :) gdyż przesiadywali w NY ... co do czystej krwi - zabieram się od roku ale zabrac nie moge bo chyba dosyc mam wampirków :P

kejt_btv

Kto to Dixie? Zoe.

ocenił(a) serial na 6
kejt_btv

Jest to akcent stanu Alabama i kilku innych, tak btw.

ocenił(a) serial na 8
Annodomini

jest ich wiele wiec spokojnie orientuje się trochę ;)

kejt_btv

A mnie troche irytuje ten akcent ale racja- jest zabawny :) szczególnie gdy mówią "why" to słyszę "łaa" zamiast "łaj" i tak samo jak mówią "I .." to ja słyszę"aa" :PP a szczególnie Lemon która mówi z taką tonacją i manierą jeszcze :D

ocenił(a) serial na 8
Miley_16

hehe no dokładnie :D

kejt_btv

Zoe mówi dosyć normalnie, jak typowa amerykanka, za to Lemon ma bardzo śmieszny ten akcent, pewnie trochę specjalnie go koloryzuje ;)

Miley_16

i dobrze slyszysz ;) na poludniu stanow nie wymawiaja dyftongow tzw. zbitek samogloskowych. co do samego tytulu to ma on podwojne ukryte znaczenie gdyz HART OF DIXIE czytamy po angielsku tak samo jak HEART (serce) OF DIXIE !! samo zas DIXIE w wolnym tlumaczeniu mozemy tlumaczyc jako 'poludnie' 'poludniowy' 'poludniowiec' . zas ten akcent.... mmmm dla mnie bajka !! kwintesencja amerykanskosci :)

ocenił(a) serial na 8
kejt_btv

tylko, że na amerykańskich forach właśnie ten akcent w Dixie jest bardzo krytykowany przez samych południowców - chyba nikt z aktorów nie pochodzi stamtąd, więc wychodzi im podobno coś jak udawanie góralskiej gwary w "Szpilkach..." - choć mi osobiście trudno wyczuć różnicę
w ogóle serial jest krytykowany za bardzo stereotypowy obraz południa - jako zacofanego zaścianka z dziwacznymi tradycjami, myślę, że dlatego trochę złagodzono ten ton w późniejszych odcinkach, bo rzeczywiście momentami to było wręcz karykaturalne

ocenił(a) serial na 8
anchema___

Nam Polakom, którzy mało znają ich akcent i wiele się nie orientują w ich ogólnej gwarze ciężko jest to ocenic ... dlatego może u nas większą popularnosc ma ten serial niż w USA ... mi się bardzo podoba i czekam na kolejne sezony :)

kejt_btv

Mi też bardzo podoba się ten akcent, w ogóle dość dużo takich serialów już widziałam i nawet sama sobie powtarzam czasem na głos wypowiedzi bohaterów z takim samym akcentem - świetna zabawa :) a jeżeli was to fascynuje to polecam też serial "Justified" - o zgoła odmiennej tematyce, drugie oblicze amerykańskiej wsi i małych miasteczek, tym razem w Kentucky, aż strach się bać :D