A czemu by nie ? Tak sobie scenarzyści wymyślili i tyle nad czym się tu głowić
Możliwe. A ja mam jeszcze ciekawszą koncepcję: House jest połączeniem Sherlocka Holmes'a z doktorem Watsonem:)
sugerowałabym raczej, że to Wilson jest wzorowany na Watsonie ;]
David Shore stworzył House'a na podobieństwo Holmesa (łączy ich m.in. geniusz, aspołeczność i zamiłowanie do muzyki). z resztą zauważyłam jeszcze kilka innych przykładów łączących obu panów xD
O własnie,House wzorowany jest na Holmesie;)
Ale chyba nie dlatego,ze podobnie te dwa nazwiska brzmią.Poprostu...amerykanie,anglicy maja czasem takie rzucające sie w oczy nazwiska.House to Dom,w Polsce chyba raczej nikt nie ma tak na nazwisko.Chociaż może.?;)Ale Amerykanie nie przetłumaczają tak tego,dla nich to poprostu normalne nazwisko.Tak ma i już.A niby czemu Holmes ma tak na nazwisko...?;)
to tak samo jak u nas nie tłumaczy się niektórych nazwisk. bo na przykład co znaczy Nowak czy Kowalski (nie obrażając w żaden sposób osób o tym nazwisku)? jest to zwyczajnie nazwisko tak samo jak wiele wiele innych nazwisk - po prostu ich nie tłumaczymy. W przypadku Holmesa jest tak samo - ono nic nie znaczy ;) autor tak sobie wymyślił postać o tym nazwisku xD
Ja się zgadzam z większoscią z was,a szczególnie z buldokiem-takie nazwisko można różnie interpretowac :)
Hmm... Gdzieś tu na forum był wpis, że Greg House to anagram Huge ego (ang. wielkie ego)
Z języka angielskiego 'house officer' oznacza lekarza będącego w trakcie specjalizacji (rezydenta). Z tym, że House nie jest rezydentem...