PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=661388}

Dracula

2013 - 2014
6,9 9,6 tys. ocen
6,9 10 1 9581
Dracula
powrót do forum serialu Dracula

smiac sie czy plakac ?No dobra ,pomijajac ten razacy blad to w sumie Pilot jest spoko choc bez jakies wiekszej
rewelacji. Napewno bede ogladal dalsze odcinki bo klimat jest. narazie daje 6,5/10

bourbonKid

Też bardzo mnie to rozbawiło i w dodatku Renfield jest czarnoskórym sługą Drakuli. Ja wstrzymam się od dawania oceny póki co. Zobaczę jak będzie dalej ;)

ocenił(a) serial na 8
caroline_940

hahah to samo mnie rozśmieszyło. myślałam, że się przesłyszałam , no ale przewinęłam i jednak nie . na razie dałam 7, zobaczymy jak się rozwinie, może akurat coś jeszcze nas zaskoczy.

ocenił(a) serial na 6
bourbonKid

liczę na ukryty motyw profesora, bo jak nie to kiszka, Stoker w mogile się przewraca :)

more_than_a_woman

Dracul i van Helsing mają wspolnego wroga - Zakon Smoka.

ocenił(a) serial na 6
agur

wyprowadź mnie proszę z błędu jeśli się mylę - van Helsing przecież polował na Draculę...

more_than_a_woman

Tak ogólnie to tak, ale w tym serialu maja wspólnego wroga, tak im scenarzysci wymyslili, a wspólny wróg może jednoczyć, choćby na chwilę, czyż nie?

ocenił(a) serial na 6
agur

ależ tak, tylko jeśli robić coś dobrze to wg mnie powinno się trzymać pierwowzoru, ale może się nie znam i się tylko czepiam :)))

more_than_a_woman

btw. ile ma być odcinków w tym sezonie, wiesz może?

Z Hannibala (serial z Mikkelsenem) też zrobiono wariacje na temat. Po prostu taka uroda seriali tv.

ocenił(a) serial na 6
agur

10 bodajże :) a ten zabieg w serialu Hannibal jestem w stanie wybaczyć, ze względu na Madsa oczywiście ; )

more_than_a_woman

No nie da se ukryc ze sie nie znasz. Wiesz co to jest postmodernizm?

ocenił(a) serial na 6
sever

wiem i oszczędź sobie cynicznego pouczania ;) ta złośliwość była całkowicie zbędna, ale co ja będę dyskutować z kimś kto wszystko wie i na wszystkim się zna

ocenił(a) serial na 8
bourbonKid

Drakula jest conajmniej klasykiem i myślę, że powielanie schematów choć drastyczne może też mile zakosczyć.
Patrząc na zwiastuny dalszych losów stwierdzam, że ten pierwszy odcinek był dopiero początkiem i to dość słabym przy tym co ma zamiar się dziać :D Liczę na dawkę emocji i krwii oczywiście. ;>

bourbonKid

Ja już przeżyłam ten szok, gdy przeczytałam "Dracula: nieumarły". Niby jedyna prawdziwą kontynuacje książki Brama Stockera, która ogólnie rzecz biorąc jest bardzo dobra, powiedziałabym, ze lepsza od oryginału. Jedynym minusem jest własnie van Helsing w komitywie z Dracula:P Dlatego za bardzo mnie to nie ruszyło, ale to wie, może coś fajnego z tego wyjdzie:P W końcu van Helsing zawsze był spragniony wiedzy:P

duli500

Musieli coś pozmieniać, bo by było nudne, ale mogli też akcje umieścić w 21 wieku.

ocenił(a) serial na 6
Eph

21 ? ojjj chyba nie ;P

more_than_a_woman

Teraz wszystkie seriale o wampirach są osadzone w 21 wieku, ten serial ma małą szanse się przebić.

ocenił(a) serial na 6
Eph

jesteśmy dopiero po 1 odcinku, daj temu szansę ;)

ocenił(a) serial na 8
Eph

I właśnie dzięki temu się wyróżnia. Po co kolejny serialik o wampirach w naszych czasach? Ja jestem z takiego rozwiązania bardzo zadowolona, bo przynajmniej jest to coś innego.

ocenił(a) serial na 6
Zuzhet88

dokładnie !!

Zuzhet88

@Zuzhet88, nawet tutaj sie z Toba zgadzam ^^

ocenił(a) serial na 6
duli500

W serialu jest dużo zmian względem książki. O ile dobrze pamiętam, Mina nie była wcale studentką medycyny, a Jonathan Harker był prawnikiem, a nie dziennikarzem. Ja jestem ciekawa, co będzie dalej. Nie bolą mnie zmiany, bo czymś w końcu musieli przyciągnąć widza. Jedynie to, co mi się nie podoba, to wygląd JRM - ten jest zarost jest tragiczny, ale lepsze to niż ujęcia z jego przeszłości, kiedy ma długie włosy. O zgrozo...;)

ocenił(a) serial na 6
Hinata_3

ii te jego brwi...

bourbonKid

Nie wiem co w tym dziwnego, nie jest to pierwszy i nie ostatni raz. Można by wymienić multum dzieł (książek, filmów etc.), które ten motyw już wykorzystywały.

ocenił(a) serial na 8
bourbonKid

A ja wprost przeciwnie uważam to za zaletę serialu. Jest coś innego, niby Dracula i wszystko z nim powiązane podobne do oryginału, a jednak nieco inne. Mnie się podoba i niekiedy zadziwia mnie bujna wyobraźnia scenarzystów, choć akurat tutaj zbytnio nie poszaleli. Ktoś cię czepia,ł że służący jest czarnoskóry, i cóż z tego to serial fantasy jak w fantasy mogą być jakiekolwiek fakty, skoro z założenia i nazwy jest to wymyślone, więc jak dla mnie wszelkie chwyty są tu dozwolone.
Czekam na kolejny odcinek i myślę, że będzie coraz lepiej i ciekawiej;-)

bourbonKid

To nie błąd tylko wariacja na temat Draculi ;) Nie bez powodu mamy "Bram Stoker (postacie)", a nie "powieść".

Dodając do tego fakt, że Stoker sam nazmyślał równo mając blade pojęcie o prawdziwym Władzie II Diable (Vlad Dracul) i Władzie Palowniku, synie Diabła (Vlad III Ţepeş Drăculea) jak i Rumunii to wymieszał obu w jedno o.O, więc ta wariacja serialowa to nic nadzwyczajnego ;)

Pilot ciekawy, sama się zdziwiłam, kiedy się skończył (tak się wciągnęłam :-), Jonathan świetny, trochę może kiczowate te sceny z lotem były, ale wybaczam :) Fajnie, że XIX wiek, nie XXI (ile można wampiry osadzać we współczesności :P) Do tego ciekawy pomysł z Draculą, uczniem ? Edisona...

bourbonKid

To nie blad, a jak przedmowczyni napisala: wariacja na temat Draculi. Zreszta wiele tego typu motywow pojawia sie w innych serialach/filmach, co by pozniej z tego typu bohaterow 'zrobic' tego dobrego i tego zlego <mimo, ze oryginalnie wiemy, ze tak nie bylo>.
Przypomina mi sie tutaj np. Smallville i poczatek z Clarkiem i Lexem xD Mozna przypuszczac, ze tutaj tez tak bedzie w pewnym momencie i sytuacja wroci do normy/oryginalu, a my bedziemy swiadkami tej przemiany Helsinga <czy obu panow>.