PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=661388}

Dracula

2013 - 2014
6,9 9,6 tys. ocen
6,9 10 1 9579
Dracula
powrót do forum serialu Dracula

Co do obrazu, nie potrafię na chwilę obecną ocenić serialu.
Nie czytałam książki, nie widziałam wszystkich filmów, więc nie mam porównania. Patrze jako
zwykły obserwator - nowy serial, tematyka w dzisiejszych czasach dość powszechna - oceniam
akcje, pomysł, ujęcia, muzykę...
Stoję pośrodku, poczekam do drugiego odcinka i zobaczę (mam nadzieję) w którą stronę
pójdę, a raczej, w którą stronę serial pójdzie.

Chciałabym narazie skupić się na muzyce.
Niesamowita, charyzmatyczna. Potęguje atmosferę niebezpieczeństwa, grozy.
Jestem zaintrygowana. Automatycznie - sceny, dialogi, obrazy nabrały dla mnie większych
kolorów, a może wypadałoby powiedzieć cieni?
Naprawdę przyjemnie się oglądało, skupiało na scenach w akompaniamencie dźwięków
wydobywających się ze słuchawek.

ocenił(a) serial na 8
zwierzus

Zgadzam się, szukam już soundtraku :-) nic dziwnego, że muzyka jest szczególna - przestałam się dziwić, jak zobaczyłam Trevor Morris... :-) Jeśli ktoś coś wie n.t. OST, proszę o info :-)

ocenił(a) serial na 7
zwierzus

Też zwróciłam uwagę na muzykę. Bardzo intrygująca. Momentami przypominała muzę z Filmu Tron: Dziedzictwo. Jak dla mnie duży plus za to.

Co do pilota nawet, nawet.
Dosyć długo na niego czekałam. Może nie powala, ale ma klimat, zobaczymy dalej jak się rozwinie.
Dodam jeszcze tylko, że oglądając nie mogłam się pozbyć myśli, że tej historii znam już zakończenie, jak zresztą wielu z nas i jakoś chyba psuje mi to odbiór ale zobaczymy.

Pozdrawiam.

aria

Co do muzyki to m.in Lindsey Stirling - Elements. :)
Genialny kawałek

ocenił(a) serial na 8
Ellenice

A wiesz coś na temat całości muzyki?

mpp2

Póki co nic nie można znaleźć. :/
Zhakowałam pół internetu i nic.
Jedynie mam piosenkę ze zwiastuna: Exitmusic - the City

ocenił(a) serial na 8
Ellenice

Exitmus już przerobiłam, przy pierwszym zwiastunie Draculi :-) Jak dla mnie większość kawałków nie do słuchania :-) Ale poprosiłabym Cię o info na świeżo, jeśli znajdziesz soundtrack, ok? Obietnica będzie działała w dwie strony :-)

mpp2

Jasne, nie ma sprawy. :)

ocenił(a) serial na 4
zwierzus

A jak dla mnie to z ta muzyką to w całkiem przeciwnym kierunku...w ogóle mi ona nie pasuje. Już na samym początku ujęcie sali balowej...XIX wiek, a tu jakieś dycho leci - okropne! Też miałem skojarzenie z Tronem i tam pewnie to jest idealnie wpasowane bo to w końcu SF, a tutaj...ludzie!
3 x NIE

gagarin77

Nawet nie chodziło mi o salę balową. Raczej sceny, ujęcia skupiające jedną, dwie osoby w kadrze, np. jak Alexander rozmawia z Jonathanem bądź Renfieldem, jak jest sam, skrada się. Wtedy ta muzyka wprowadza w klimat, potęguje ciekawość - przynajmniej u mnie.

gagarin77

W pełni się zgadzam, że muzyka w tym serialu to jakaś pomyłka. Wydaje mi się, że po sukcesie soundtracku do "Wielkiego Gatsbiego" twórcy stwierdzili iż połączenia współczesnych dźwięków z latami wcześniejszymi są na topie i tym razem też się uda idealnie połączyć to w całość . Tymczasem wielki niesmak i zgrzyt.

ocenił(a) serial na 1
Ysbll

Dokładnie! Dla mnie akurat muzyka była tak wyraźna że przeszkadzała w śledzeniu fabuły. Też mi się z Gatsbim skojarzyło - chociaż akurat do tamtego filmu bardziej pasowała, bo cały zrobiony był w przepychu. A w serialu nadmuchana muzyka mocno razi w porównaniu banalnością fabuły (niestety). Odniosłam wrażenie że kogoś chyba poniosło przy pisaniu ścieżki dźwiękowej :p

ocenił(a) serial na 10
zwierzus

Jak dla mnie, muzyka jest tym, co najpierw przyciąga widza i wprowadza w tajniki filmu. Jest rewelacyjna i hipnotyzująca .

ocenił(a) serial na 10
zwierzus

Gra o tron, tam też jest piękna muzyka. pozdrawiam.