poprostu jest to idealne anime do przeniesienia go na duży ekran. wspaniała historia kosmicznych wojowników w cielesnych powłokach z ponadnaturalnymi zdolnościami o wiele przewyższającymi zwykłych ludzi. ten film a własciwie filmowe sagi powinny powstac w USA/Japonii by po części oddac wiarygodnie obraz Japonii,gdzie powstało to anime a i przy okazji ukazac naszą planete(czyli USA i Japonię).amerykanie powinni zaryzykowac wpółpracując z Japonią i wziąśc na swoje barki ekranizację mangi/anime których dotej pory praktycznie niema.i ten wyjątek należy się Dragonballowi, tymbardziej że tytuł jest amerykański.prubowano już zając się filmem ale produkcję wstrzymano z przyczyn że efekty jeszcze niesą wstanie dorównac tej właśnie mandze.mam nadzieje że wznowią produkcje.
No właśnie wszystko fajnie tylko nikt sie nie chce za to zabrać i to nie dlatego zę efekty nie są dość dobre bo wszystko da sie zrobić komputerowo ale za duże naprawde duże pieniądze.Wszyscy sie boja tego żę jak zrobią taki drogi film i im nie wyjdźie to stracą dużo kasy (tak jak było z tym pierwszym).Myślę żę sie za to wezmą ale kiedy niewiadomo?
ja też taknaprawde czuję że kiedyś powstanie a napewno niebędzie to przed 2010 rokiem. zapowiadali Dragonballa któryby sie składał na 4 filmowe sagi.fajny pomysł bo taki film niewyszedłby twórcom w jednej częsci.kiedyś znajdzie sie ktoś kto niebedzie sie bał ryzyka kasy i podejmie sie ozywienia Dragonballa.
dokadnie.Dragonballowi należy sie ekranizacja bo wspaniała fabuła oraz rewelacyjne efekty byłyby wtedy na gigantycznym poziomie,o wiele lepszym niż Władca Pierścieni.Dragonball zawsze był dla mnie mieszanką Matrixa i Władcy P.(przynajmniej jeśli chodzi o efekty).Władca sie składał z trzech części,a Dragonball powinien z czterech conajmniej.chciałbym zobaczyc SonGoku i Vegete w aktorskim filmie.
Moim zdaniem powinny powstac 5 filmow fabularnych DBZ:
1-Sayian saga( niby niedluga saga ale pierw watek radima potem treningu a potem vegety i nappy wiec jakies
3 godzinki powinno trwac)
2-Freezer saga (jakies 2 godziny by moglo trwac)
3-Garlic Saga (dosyc krotkie moglo by byc jakies 80 minut by starczylo)
4-Cell Game Saga (musial by miec jkaies 4 godziny bo pierw watek tronka pozniej androidow a potem cella)
5-Buu saga (co najmniej z 4 godziny bo to najwieksza saga)
DBGT tez by mogli zrobic ze 3 czesci:
1-Bebi Saga (jakies 3 godziny bo watek podrozy i Bebiego)
2-Super 17 Saga (80 minut by styklo)
3-O zlych smokach(2 godziny moglo by byc)
DBGT napewno niezrobia bo mniejsza bylaby widownia
Co do DB to bym zrobil tylko 3 filmy:
1-Pilaf Saga (80 minutek)
2-Piccolo Saga cz.1-powinno sie zaczac na koncu 22 TB w srodku filmu pokonanie Piccola i 30 minutowe
gdzies zakonczenie w postaci samego finali 23 TB
Ale przeciez jest pelno filmow pelnometrazowych na podstawie db. "Gigantyczne efekty specjalne..." Rozumiem, ze bajka fajna, sam kiedys uwielbialem ogladac, ale przestancie sie tak podniecac. Co to za efekty, ktore ktos namalowal na kartce. Grafika, animacja byly raczej na slabym poziomie.