PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33088}

Duma i uprzedzenie

Pride and Prejudice
1995
8,2 37 tys. ocen
8,2 10 1 37286
7,9 7 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum serialu Duma i uprzedzenie

Mam pytanko,które męczy mnie od jakiegoś czasu.Mianowicie w jakich latach toczy się akcja powieści.Ksiażki jeszcze nie czytałam,oglądałam za to serial(cudowny!) i ekranizację z 2005r (mniej cudowna) i w kazdej wersji przedstawiono inny sposób ubierania się,czesania,słowem moda jest całkiem inna.Podczas gdy w serialu mamy stroje z ok 1810r,to w filmie cofamy sie w przeszłość niemal do czasów rewolucji.To jednak jest kilka lat różnicy.Która wersja jest bliższa prawdzie ksiażkowej?

Wilma_3

Za czas akcji przyjmuje się lata 1811-1812. Joe Wright celowo zmienił nieco czas akcji na rok 1796, kiedy Austen zaczęła pisać książkę. Powodu nie pamiętam :)

użytkownik usunięty
Zuleyka

Wright zmienił czas, bo stwierdził, że w roku 1797 lepiej ukazać różnice społeczne w Anglii w czasach po rewolucji francuskiej plus to, że nie podobają mu się stroje z 1813 roku.

ocenił(a) serial na 9

Dziękuję za odpowiedzi.Odetchnęłam z ulgą.Nie ukrywam,że o wiele bardziej podobają mi się stroje z początku XIX w. Jakoś Austen zawsze mi się kojarzyła z epoką Romantyzmu i trudno mi było sobie wyobrazić pana Benneta w peruce..