PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33088}

Duma i uprzedzenie

Pride and Prejudice
1995
8,2 37 tys. ocen
8,2 10 1 37284
7,9 7 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum serialu Duma i uprzedzenie

Tą ekranizację obejrzałem jakoś pod koniec lat 90 i coś się we mnie zmieniło. Z perspektywy tych 10 lat (być może z jakimś okładem) czuję się krzywdzony przez: Jane Austin - bo stworzyła obraz kobiety niemalże idealnej - Elizabeth Bennet i opisała wspaniały romans (który w rzeczywistości raczej nie mógłby nigdy mieć miejsca), przez reżysera, Simona Langtona - bo zrobił genialną ekranizację i świetnie poprowadził aktorów i w końcu przez Jennifer Ehle, która była piękną, skromną, inteligentną i nadobną Lizzy Bennet.

Zakochałem się w niej od pierwszego wejrzenia i długo mnie nie odpuszczało, a kiedy już odpuściło - było jeszcze gorzej. Zacząłem porównywać do niej moje kolejne dziewczyny/partnerki/i_inne_takie i nie było dobrze, wszystkie wypadały przy Lizzy po prostu słabo, one były mniej lub bardziej pospolite, a ja pragnąłem kobiety idealnej - Elizabeth Bennet.

Na całe szczęście od kilku lat nie oglądałem już serialu, a i moje podejście do porywów namiętności, odczuwania skłonności, głębokich uczuć i tak dalej się mocno zmieniło - z wiekiem człowiek zaczyna unikać wszelkich komplikacji :)

na_wrotki

Chcesz powiedzieć, że wyrzekłes się marzeń i godisz sie na zwykłą szarą codzienność??? Zamiast poszukiwać ideału (oryginału) zadowalasz się imitacją? Dla mnie rezygnacja z poszukiwania tej jedynej idelanej dla mnie osoby byłaby pójściem na łatwiznę. Zreszta jak w takim razie układa się Twoje życie prywatne, gdybym ja miała żyć z kimś kto nie byłby dla mnie ideałem to życie to stałoby sie koszmarem (i nie ówie tu o osobie bez wad, ale o takiej, która wzbudzałaby moją miłość i co najważniejsze szacunek i podziw). Zresztą faceci maja łatwiej wbrew pozorom znacznie łatwiej jest znaleźć bystrą, inteligentną, ładną kobietę - damę, niż gentelmena podobnego z charakteru (prawości) do Darcego. To my kobiety mamy przechlapane.

ocenił(a) serial na 9
Asylynn

Nie, nie wyrzekłem się marzeń i ostatnio marzę bardzo intensywnie, komplikuję sobie życie i co gorsza - z nieznaną mi wcześniej determinacją dążę... Dobrze mi z tym, jest fantastycznie, choć niewiasta jest bardzo różna od Lizzy... Jestem wyleczony?

na_wrotki

W życiu trzeba marzyć... czy jesteś wyleczony sam sobie musisz na to odp. Ja już się wyleczyłam ale nie na długo... gdy znowu obejrzę mini-serial to znowu będzie to samo. Teraz bardzo mi się spodobał film "Pierścionek" oraz książka Danielle Steels oglądał ktoś?
zapraszam na mojego bloga
http://ehleifirthdumaiuprzedzenie.blog.onet.pl/

ocenił(a) serial na 9
na_wrotki

Jeszcze jedno - nie szukam już ideału, czuję przez skórę, że kobiety idealne są nudne.... A umalowane oszukują :)

ocenił(a) serial na 10
na_wrotki

Ideałów po pierwsze nie ma, po drugie są nudne;) ale zawsze można próbować znaleźć coś bardzo zbliżonego;)))

ocenił(a) serial na 10
na_wrotki

Nie wiedziałam że są jeszcze tacy faceci jak Ty :) Życzę powodzenia i abyś kiedyś spotkał swoją Lizzy :)

na_wrotki

Nie wiem, co powiedzieć... rzadko mi się to zdarza:)

na_wrotki

Nie czuj się skrzywdzony, znajdziesz swoją Lizzie

ocenił(a) serial na 10
katarzynakp1

yyy, nie przesadzacie?, z tego forum zrobił się jakiś melodramat...
:)

Aniass_La_Ct

No, na wrotki, ładnie to powiedziałas. Serio, nie wiedziałam, że sa jeszcze tacy faceci :D Mnie otaczają same melepety (bez obrazy, po prostu daleko im do uproszczonej wersji ideału :p )

użytkownik usunięty
na_wrotki

Nie martw się... Znajdziesz swoją Lizzy. A ja będę szukała mojego pana Darcyego... ;)

ocenił(a) serial na 10
na_wrotki

a Ty byś chciał, by panny porównywały Cię do pana Darcy'ego? i skreślały, bo nie posaowałeś do ich wizji, pomimo np. dobrego charakteru? nie uważasz, że to trochę poniżające?

ocenił(a) serial na 8
na_wrotki

Też przepadam za tym serialem BBC,mam go na płytach i...wierz mi,za Jennifer Ehle wskoczył bym w ogień ,jak ty...
W roli Elżbiety Bennet jest niepobita...Nie wiem co to jest,ale tylko kilka aktorek w historii kina budzi u mnie tak wielkie ,ciepłe uczucia jak ona,np,Claudia Cardinale z Osiem i pół...Zawsze Agnetha Faltskog z ABBY,Bianchi-dziewczyna Bonda z Pozdrowień z Moskwy,Elisabeth Shue,Kelly Rutherford...
Te kobiety mają ,,to coś",jest w nich czar i magia...

ocenił(a) serial na 10
GGGGG_2005

Ja też mam kilka ulubionych aktorek ale takiej fascynacji jak Jennifer Ehle jako Lizzy w tym serialu nie przeżyłem. To jest jakiś magnetyzm. Jej postać po prostu działa zniewalająco.
Dotarłem do większości filmów z jej udziałem. Żadna inne jej rola choć b.ciekawe nie jest podobna to tej. Nie nudzi mnie wracanie ciągle do tego serialu notabene świetnie zrobionego

ocenił(a) serial na 10
na_wrotki

Dobrze, że Cię puściło. Ja, chociaż może nie tyle dla konkretnych osób, a raczej "dla całokształtu" :)jestem zakręcona na wieki wieków amen. Szkoda mi Cię trochę, bo chyba masz krótki wzrok; takie dziewczyny (pewnie, ze nie idealnie identyczne) można spotkac w życiu. Trzeba tylko chcieć. Ale może miałeś po prostu pecha ...

ocenił(a) serial na 10
na_wrotki

Doskonale Cię rozumiem na wrotki.

Powiem tak: Jeśli chcesz mieć Elizabeth Bennet to sam musisz być Darcym. Bo kobieta taka jak ona nie zwiąże sie z innym, a gdyby tak zrobiła to nie jest taka jak ona i nie bedzie Ci pasować. Także najpierw pomyśl czy Ty sięnadajesz dla kobiety w stylu Elizabeth, a jeśli tak, to się znajdzie na pewno.

ocenił(a) serial na 10
sizar

Biada jeśli jesteś drugim Collinsem.. ;)

Aniass_La_Ct

Miejmy nadzieję , że nie jest
http://www.ehleifirthdumaiuprzedzenie.blog.onet.pl/

na_wrotki

jestem bardzo zaskoczona, ze komus płci męskiej tez sie podoba ten film. facetów których ja znam nawet nie wiedza o istnieniu takiej ksiązki i filmu. Tez szukam swojego pana Darcyego i mam nadzieje, ze znajde. Ty tez znajdziesz swoja Lizzy :D

ocenił(a) serial na 10
Franka_2

Nie żałuj. Ja mam przyjemność znać takiego, który zna dobrze i film i
książkę. I czasami potrafi być niemożliwy do strawienia. Chociaż
przyznam, że wspaniały też :). To są po prostu faceci; w każdym z Nich
tkwi i Collins i Darcy

ocenił(a) serial na 10
na_wrotki

Fajnie ze jako facet nie wstydzisz się tego że lubisz DiU ale muszę powiedzieć ze jesteś w ogromnym błędzie. Lizzy to nie jest kobieta idealna a Darcy to nie jest idealny facet. Sama nazwa książki. Chodzi o to w tej historii ze po mimo wad i różności pomiędzy ludźmi, miłość umie to wszystko pokonać. Darcy sam o sobie mówił ze był zadufany w sobie i dumny i mówi ze gdyby nie Lizzy to pewnie nigdy by się nie zmienił. Tak samo jak Lizzy w pewnych momentach myślała jak mała dziewczynka która została urażona. Nie ma czegoś takiego jak osoba idealna ale jest cos takiego jak idealne osoby dla siebie. Może po prostu aktorka wpadła ci w oko i dlatego tak porównujesz. Jak ja obejrzałam Przeminęło z wiatrem to cały czas szukałam Rhet Butler. To jest normalne z reszta sama się przyznanam ze po obejrzeniu DIU nie wiem kim bardziej się zauroczyłam Colinem Firth czy Jennifer Ehle. Naprawdę to jest kobieta idealna. Nie taka typowa piękność jak Cathrine Zeta Jones czy Charlize Theron ale po prostu ma coś w sobie co żadna aktorka nie ma. Szkoda ze tak żadko gra w filmach ale jak zobaczyłam ją w filmie The Possession to po prostu wow nie wiem gdzie ładniej wyglądała. Niedługo ma wyjść film The Professor and the madman w którym ma grać z Mel Gibson i mam nadzieje ze będzie jej dużo na ekranie i ze film będzie fajny.