PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33088}

Duma i uprzedzenie

Pride and Prejudice
1995
8,2 37 tys. ocen
8,2 10 1 37286
7,9 7 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum serialu Duma i uprzedzenie

Czy ktokolwiek wie na ile ten serial jest wierny książce? :P

ocenił(a) serial na 10
kocior

Jest bardzo wierny. Oczywiście są pewne drobne skróty, bo inaczej musiałoby być parę odcinków więcej. Ale myślę, że chyba zauważysz różnic.

ocenił(a) serial na 10
roxana33

oczywiście : "chyba nie zauważysz różnic". Przepraszam

roxana33

Wielkie dzięki za pomoc, roxana33! Zadałem to pytanie, ponieważ studiuję anglistykę w kolegium językowym i musimy to przeczytać na po Świętach, a uwierz mi, roboty jest tyle, że nie ma nawet kiedy! Naprawdę bardzo bym chciał to przeczytać, a jeśli nawet nie przeczytać, to przesłuchać audiobooka. W każdym razie, mam ten serial pożyczony na DVD i po prostu byłem ciekaw na ile odda mi treść książki. Jeszcze raz BIGG THXX! :)

ocenił(a) serial na 10
kocior

Na pewno oddaje prawdziwszą wersję niż kinowa z Keirą .. warto przy tym pamiętać, że ksiązkowa Jane była - naprawdę piękna - ... Pozatym polecam ksiązke, bo czyta się ja jednym tchem :)

ocenił(a) serial na 10
kocior

kocior książke bardzo łatwo sie czyta mozna ja przeczytac w jeden dzien no góra dwa ja ja wrecz połknelam, ale skoro niemozesz to serial moze stanowic jej odpowiednik lecz nie film z keira. sa male odstepstwa np rezyser wymyslil sobie kapiel Darcy'ego i jego niekmpletny stroj:P w ksiazce tego nie ma a szkoda:/jest tylko spotkanie z Lizzy, poza tym w ksiazce jest opisany ciag dalszy bogaterow, jak zyli po slubie taki maly rozdzialik a serial konczy sie slubem dwoch glownych par

kocior

Serial jest wierny książce, chociaż niektórych scen nie ma które są w książce. Np; pod koniec zanim lizzie wyszła za Darcy wiele razy się spotkali, najpierw odwiedził ich rodzinę, poźniej przyszedł na obiad. na spacerze z Elizabeth był 2 razy ( na samym końcu książki)

katarzynakp1

Tą książkę warto przeczytać strasznie mi się podoba jest super lepszej nie czytałam