PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33088}

Duma i uprzedzenie

Pride and Prejudice
1995
8,2 37 tys. ocen
8,2 10 1 37286
7,9 7 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum serialu Duma i uprzedzenie

Lizzy - Jennifer Ehle z 1995 roku jest uroczą, uśmiechniętą, ciepłą zwyczajną dziewczyną. Elizabeth z 2005 - Keira Knightley jest tajemnicza, smutna czasami ponura ale przez stworzyła taki inny urok filmu. Myślę, że porównywanie ich razem która jest lepsza nie ma sensu. Dwa filmy = dwie różne interpretacje. Ja z obu jestem zadowolona :)

ocenił(a) serial na 10
JaneEyre_2

ja tylko z jednej - z Ehle
ta interpretacja jest bliższa oryginałowi. jedynemu i genialnemu.
nie rozumiem po co poprawiać coś co już jest cudowne takim jakie zostało stworzone przez niedoścignioną, absolutnie najlepszą autorkę w swoim gatunku?

ocenił(a) serial na 10
Scarlett93

Mnie osobiście nie przeszkadzają różne nowsze wersje adaptacji powieści Jane Austen. Uwielbiam oglądać filmy kostiumowe z różnych lat. W sumie mnie to cieszy, że cały czas podejmują się reżyserowie odtworzenia tych różnych niezwykłych historii, które znamy z książek. Różnica to 10 lat pomiędzy starszą a nowszą wersją "Dumy i uprzedzenia" I myślę, że za kolejne 10 lat znowu reżyserowie podejmą się nowej ekranizacji, przy zmieniającym się świecie - by dopasować film do "dzisiejszej" techniki tworzenia filmów, do "dzisiejszych" odbiorców. W każdym bądź razie niech oni nawet kręcą tyle wersji ile chcą :) najważniejsze jest by każdy został wierny swojemu ideałowi adaptacji tej książki, a reszta niech nie ma znaczenia.