PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33088}

Duma i uprzedzenie

Pride and Prejudice
1995
8,2 37 tys. ocen
8,2 10 1 37286
7,9 7 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum serialu Duma i uprzedzenie

Muszę powiedzieć że jestem zauroczona. Świetna scenografia, klimat epoki cudownie pokanany, pełno ciekawych postaci bo były ciekawe ale też śmieszne i romantyczne i denerwujące i czarujące. Dla każdego coś dobrego. Jennifer Ehle to strzał w dziesiątkę - urocza, kobieca ale z dziewczęcym urokiem, po prostu miodzio. I oczywiście Colin Firth - czaruje nieśmiałością i zabójczymi spojrzeniami ;) Przy tym całość kończy się jak to Jane Austen przykazała podwójnym ślubem. Pyszności i nic dodać nic ująć. Chociaż scena z mokrą koszulą jest baaaardzo przereklamowana i zawsze mnie rozczarowuje. W sumie to teraz nie bardzo mam ochotę na obejrzenie nowej wersji kinowej bo lepiej na pewno nie będzie.

użytkownik usunięty
oktaryna

Jeżeli tak bardzo jesteś zauroczona serialem, to do filmu podejdź bardzo a to bardzo sceptycznie, bo możesz bardzo się zawieść :). Ja kocham serial, bo jest idealny pod każdym względem, broni się i jako ekranizacja, i samodzielnie, a film jest trochę płytki...

oktaryna

Tak to prawda, serial jest cudowny!! Ale film też całkiem ok. Jedna i druga ekranizacja ma swój urok i styl. Ja tez po obejrzeniu serialu szłam sceptycznie nastawiona do kina, ale sie miło zaskoczyłam! Polecam obejrzeć!