PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33088}

Duma i uprzedzenie

Pride and Prejudice
1995
8,2 37 tys. ocen
8,2 10 1 37286
7,9 7 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum serialu Duma i uprzedzenie

Film oddaje dużo szczegółów z książki, które pominięto w wersji z 2005r. Ale nie mogłam patrzeć na tą Jane. Jaka ona brzydka!!! W książce było opisana jako piękna dziewczyna, ładniejsza od Lizzy,a ty Lizzy już była ładniejsza. Za to podobała mi się gra Lidii, ten jej fajny głos. Nie uważam, żeby Colin Firth grał lepiej pana Darcy niż ten w nowszej produkcji. Tamten też fajnie grał. Ta wersja jest dłuższa i przez to może dlatego więcej szczegółów zawiera. :)

Waszti

popieram Jane brzydka jak noc!!!!! ale podobno ta aktorka jest kakoś spokrewniona z kimś z produkcji serialu - i wszystko staje się jasne!

ocenił(a) serial na 10
Waszti

Jane z serialu nie była za piękna , ale miała taką urodę pasującą do tamtej epoki może chociaż taki plus. Mi najbardziej podoba się serial jest długi i przez to mogli więcej pokazać, ale film też niczego sobie.

ocenił(a) serial na 10
Waszti

Jane z 2005r jest śliczna i tak ją sobie wyobrażałam, zaś ta z serialu z Firth'em rzeczywiście nie jest w ogóle urodziwa. Ale gdy się już do niej przyzwyczaiłam, uznałam, że oprócz braku domniemanej urody była bardzo miła i subtelna - tak jak ta w książce.

ocenił(a) serial na 10
Waszti

Ja też po raz pierwszy oglądając serial nie mogłam na nią patrzeć. Ale za drugim razem już nie wydawała się taka brzydka, a za trzecim była dla mnie nawet ładna. To chyba przyzwyczajenie. Co do filmowej Jane, to naprawdę była urocza, ale moim zdaniem nie miała charakteru.