PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37381
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Anna z Kleve wcale nie była taka nieatrakcyjna, chyba że dobrali złą aktorkę. Jak uważacie? Ale podejrzewam, że to było widzimisię Henryka... Sam robił się odpychający, a nie Anna.

użytkownik usunięty
camilla88

Dobrali złą aktorkę. W rzeczywistości Anna była całkiem inna. Joss Stone jest za ładna do tej roli. http://www.youtube.com/watch?v=bTv7v9eDX0Q tutaj Anna wygląda bardziej wiarygodnie

W sumie to chyba większość postaci wyidealizowali :-/

ocenił(a) serial na 7
camilla88

Ale zupełnej pewności nie mamy, może prawdziwa Anna nie była jakąś wielką pięknością ale była zwyczajna i Henrykowi się nie podobała.

camilla88

Nie mówiąc już o Henryku, który w czasie ślubu z Anną był już grubasem i impotentem, na dowód obraz http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Hans_Holbein_d._J._074.jpg

bastrzu

Dokładnie! Mogliby chociaż jego ucharakteryzować tak jak w rzeczywistości wyglądał, bo to przecież główna postać serialu.

Możesz mi podać tytuł filmu z którego jest ten fragment?

użytkownik usunięty
camilla88

Chodzi Ci o ten filmik na youtube? To Henryk VIII i jego 6 żon

Dzięki ;-)

camilla88

Henryka i Annę dzieliły spore różnice kulturowe. Anna wychowana w Dusseldorfie, nie słyneła ani ze swej inteligencji, ani rozrywkowego charakteru. Nie umiała czytać, ani pisać, nie była uzdolnieiona muzycznie, nie mówiła nawet po angielsku. Niemcy w tamtych czasach nie słynęli także z dbałości o higienę osobistą, (Henio miał na tym punkcie bzika). Nie zapominajmy o tym, że małżeństwo wyszło z inicjatywy Cromwella, który szukał poparcia wsród możnych luteranów, kiedy zagrożenie mineło Henryk uznał obecnosc Anny jak i Cromwella za niepotrzebne. W tym samaym czasie poznał też Katarzynę Howard, z którą współżył nadwyraz ochoczo, impotetntem stał sie dopiero pózniej, w przededniu swojego panowania.

kingagutkowska

Nie wiem jak to było w rzeczywistości, bo nie znam wszystkich szczegółów z życiorysu Henryka, i ile w tym jest prawdy, ale w serialu jest, że Annie też Henio nie "podchodził", bo odpychał zapachem (podejrzewam, że grubas mógłby mieć trudność z utrzymaniem higieny w tamtych czasach). I też gdzieś czytałam, że Anna była dość inteligentna i wiedziała, że nie ma sensu sprzeciwiać się rozwodowi, bo to się dla niej źle skończy. Ale tak jak pisałam wyżej nie wiem ile w tym jest prawdy, tylko tyle co przeczytałam/obejrzałam, a to nie są informacje z pewnych źródeł.

camilla88

czytałam jej biografię, bardzo interesująca i ciekawie napisana. Chodziło mi raczej o to, że Anna nie był obyta ze stylem życia panującym na dworze angielskim, spore różnice kulturowe jak już wspomniałam i oczywiście bariera językowa utrudniały jej zaklimatyzowanie się w nowym miejscu. Jeśli chodzi o jej akceptację rozwodu, wola przetrwania i wiedza o losie poprzednich żon, wydaje mi sie, ze na tym opierała sie jej uległość. Co do jej pozniejszych losów, niewątpliwie wiedziała jak sobie poradzic i nie starcic przy tym głowy ( doslownie:) ), w koncu stała sie jedna z najbogatszych i co najwazniejsze niezależnych kobiet w Anglii.