W którym odcinku 3 sezonu zostaje stracony przywódca powstania przeciw Henrykowi?
Zgadza się, to ten odcinek, właśnie zobaczyłem kawałek online, bardzo dziękuję za pomoc, na nim skończyłem oglądanie serialu jakiś czas temu, teraz będę mógł obejrzeć pozostałe odcinki.
Tak, wiem, że jest znakomity, z wielu względów, podoba mi się w nim to współczesne spojrzenie choćby na wygląd historycznych postaci, które w rzeczywistości wyglądały przecież inaczej, trochę też wprowadza mnie w błąd zmiana historycznych faktów, jak choćby ten ze śmiercią Wolsey'a, który zmarł w drodze do Rzymu, a nie popełnił samobójstwo, ale fakt, że ta scena spowiedzi jest jedną z najlepszych i najbardziej emocjonujących i w sezonie 1 i w całym serialu w ogóle, i dodatkowo ten wpadający w ucho motyw z tej i ostatniej sceny, który pojawił się później jeszcze tylko w finale sezonu drugiego:-)
zgadzam się serial bardzo dobry świetna gra Jonathana Rhysa Meyersa pasuje do tej roli ;)
heatcliff_filmaniak - dokładnie, nowe spojrzenie przyciąga widzów. Stroje, muzyka, aktorzy... Wiadomo świat ciągle jest poddany zmianie, a patrzenie cały czas na starego i grubego króla nie jest zbyt miłe ;) zmiana ze śmiercią Wolsey'a jest istotna ale nie aż tak bardzo, bo można by kręcić dalej Tudorów. Ale zmiana sióstr Henryka jest karygodna! Henryk miał 2 siostry- Marię (młodsza) i Małgorzatę (starsza). A w serialu widzimy tylko jedna siostrę - Małgorzatę. W dodatku w serialu jest pokazane że Małgorzata wychodzi za króla Portugalii a tak na prawdę wyszła za mąż za króla Francji. Gdyby były obie siostry, to kto wie może dalej by kręcili Tudorów ;) a tak? Nie mogą kontynuować, bo w przyszłości nie byłoby Marii Stuart która odegrała istotną rolę w życiu Elżbiety I i historii Anglii. Tego niestety nie wybaczę scenarzyście. Ale reszta jest wspaniała ;) Pewnie istnieją jakieś pojedyncze błędy ale nie pamiętam ich obecnie ;)
mojfilm - racja, JRM jest bosk w roli Henryka VIII. Idealnie pasuje ;)
te jego oczęta hipnozują ;P
marita_09- widzę że dużo wiesz o historii Wielkiej Brytanii.
Oczy, mimika, usta ;D Ale znacznie lepiej wyglądał z sezonie 2 i na początku 3 sezony ;) Z zarostem mu do twarzy ;)
Czytam mnóstwo książek na temat historii Anglii a szczególnie na temat Tudorów, uwielbiam ich po prostu i rozmawiać o nich mogłabym godzinami ;) Nawet chcę związać swoją przyszłość z Anglią tzn chcę studiować filologię angielską.
O to bardzo fajnie ja też się zainteresowałam tematem dynastii Tudorów szczególnie po tym serialu;p a z tym rozmawianiem to tez tak mam ale ale mojego otoczenia nikt się nie interesuje historią a szczególnie Angielską więc ja gadam i gadam a oni słuchają a pózniej mówią że tyko siedzę i czytam a to serial więcej można zapamiętać niż z książek ;)
a z tym zarostem to masz racje bardzo seksownie he bo bez brudki to taki lowelas z niego ;P
Bez bródki to tak nijak wygląda ;D Ja mam tak samo, wszyscy tylko słuchają jak gadam. Akurat ja mam takie szczęście, że mam nauczyciela w moim LO który interesuję się Anglią i mam z kim gadać ;) Książek już chyba ponad 20 przeczytałam o Anglii, filmy, serial, artykuły ;) Jeżeli chcesz omeg Ci polecić klika książek ;)
"Rubaszny Król Hal" G. Bidwell
"Sześć żon Henryka VIII" A. Fraser
" Najcenniejszy klejnot - Elżbieta I Angielska" G. Bidwell
"Ostatnie lata Henryka VIII" R. Hutchinson
" Elżbieta Wielka" S. Grzybowski
To tylko kilka, także jeśli jakieś juz przeczytałaś czy coś to napisz to podam Ci kolejne ;)
Oczywiście ;) W ogóle nie porównuje do serialu bo to zupełnie inna kategoria. Wątek ten sam ale w Kochanicach są wymyślone wątki także lepiej na tym filmie nie opierać swej wiedzy ;) Polecam film "Elżbieta" i "Elzbieta - Złoty Wiek" ;) a Ty jaki film oglądałaś o Tudorach ?
Kochanice oglądałam tylko ze względu na Erica Bane głównego bohatera lubię go jako aktor szczególnie w Troi dobrze zagrał ;P a co do pytania to właśnie Dynastię Tudorów oczywiście ,Krwawy tyran - Henryk VIII ,Sześć żon Henryka VIII ale ten to stary jest dawno temu go oglądałam . "Elzbieta - Złoty Wiek" może być dobre , to jakiś mlody film ;P
Krwawego tyrana nie oglądałam, bo po prostu nie mam czasu tak samo jak Sześć żon Henryka VIII. Jestem wierną fanką tudorów jako serialu i co chwilę oglądam jakieś odciek i pomimo że nie które dialogi zam na pamięć to i tak przeżywam każde wydarzenie na nowo. "Elzbieta" - film, został nakręcony jakoś 1998r, natomiast "Elżbieta. Złowty wiek" to juz jakoś 2005 ;)
heh to nie zła jesteś ja też tak mam że jak oglądam nawet po raz 10 odcinek to też go przezywam ;) po prostu serial super ! a ta muzyka......
Dokładnie, serial jest rewelacyjny. Uczę się dialogów na pamięć, bo po prostu tak jestem zakochana w tej produkcji ;) Muzyka jest po prostu świetna, najbardziej lubię Historic Love, Anne's Coronation i Jane washes Her hair ;)
świetne są ;p moja ulubiona to the death of Jane Seymour a howling widerness boska jest , ja sobie tam ściągnelam z chomika wszystkie soundtracki i katuje je hehe
Ja ściągałam z rapida ;) Ostatnio zaczęłam oglądać 4 sezon Tudorów tak apropo ;) a Ty interesujesz się histrorią Anglii czy tylko tak fascynuje Cię serial? :)
wiesz ja dużo czytam o wszystkim można tak powiedzieć a szczególnie gdy mnie coś zaciekawi i właśnie po tym serialu zaciekawiła mnie historia Dynastii Tudorów jak już przestudiowałam wszystko na ich temat wciągneło mnie to jeszcze bardziej i teraz szukam wiadomości o innych dynastiach np.Dynastia Plantagentów – Yorków ostatnio czytałam o jednym z królów Ryszardzie III ;p
Ja uwielbiam Anglię ;) Powiem Ci, że nie znam duzo osób które fascynuje Anglię. Poznałam tutaj na forum kilka dziewczyn a tak to mało ludzi ;) Platengencie, ciekawa historia. Jak już zdam maturę to będę czytać wszystko co się da o Anglii ;) Tymczasem nauka...
Dokładnie, w tym roku zdaję maturę ;) Zgadłaś! Profil dokładnie humanistyczno-artystyczny ;) a u Ciebie jak to wygląda? Która klasa i do liceum chodzisz? ;)
jesteś z mojego wieku ;p tylko że ja do technikum weterynaryjnego chodzę i matura za rok ;) kocham biologię i jakoś tak wyszło ;)
Biologia- masakra jak dla mnie ;D Zdecydowanie wolę historię i polski ;) Ale podziwiam. Weterynaria, wydaje się być ciekawym zawodem :)
ciekawe przypadki miałam na praktykach 'P szczerze mówiąc to wszystko na pamięć ;p a gdzie jest jest LO z takim nietypowym profilem ?
to masz blisko po Poznania prawdo podobnie piękne miasto ;p ja bardziej na wschód Lublin ;)
Jakieś 50 km do Poznania mam ;) Owszem , Gniezno jest pięknym miastem ale nie zbyt dużym, niestety. A w Lublinie byłam tyle razy już, moja siostra tam mieszkała przez kilka lat i w wakacje do niej przyjeżdżałam. Lublin jest również pięknym miastem, nawet powiem Ci że bym się chyba nie zgubiła w Lublinie bo już tak wszystko kojarzę ;)
jaki zbieg okoliczności heh znaczy ja nie mieszkam w samym lublinie tylko 10 km przed ale jak bym ci podała miejscowość to byś na pewno nie skojarzyła i dlatego wybrałam większe miasto żebyś ogarneła gdzie to w ogóle jest , bo ja na wsi mieszkam ;p
A na jakiej wsi mieszkasz? ;) Bo ja byłam u siostry w Prawiednikach oraz bodajże wieś o nazwie Nasutów ;)
niestety nie mam nie bawię się w to może jestem inna ale orginalna hehe jak ciekawa to dawaj ;P
Na facebook'u założyłam dwór, gdzie gramy swoje ulubione role z tudorów tzn z serialu. Zakładasz konto i podszywasz sie pod tą rolę, piszesz tak jak wtedy itd. Jest jedynie jeden minus, wszystko jest po angilesku bo tytaj sa ludzie z całego świata :) Nie jestem jedyna, bo jest pełno takich dworów :)
King Henry - taken
Season 1:
Catherine of Aragon
Anne Boleyn - taken
Princess Mary Tudor - taken
Princess Margaret Tudor - taken
Thomas Wolsey
Thomas Moore
Thomas Wyatt
Thomas Cromwell - taken
Geroge Boleyn
Thomas Boleyn
Duke Norflok
Edward Stafford - taken
Anne Buckingham - taken
King Francis - taken
Queen Claude - taken
Thomas Tallis
Sir Anthony Knivert
Charles Brandon
William Compton
Senior Mendoza
Cardinal Campeggio
Elizabeth Blount
Mary Boleyn - taken
Mr Pace
Alice More
Margaret More
Henry Fritzoy
Jane Howard
Chapuys
King of Spain Charles V
Season 2 :
Mark Smeaton
Henry Norris
Madge Shleton - taken
Nan Saville
Bishop Fisher
Jane Parker
Pope Peter III
Thomas Cranmer
Margaret Bryan
Edward Seymour - taken
John Seymour
Jane Seymour- taken
Elizabeth Tudor - taken
Sir William Kingston
Kat Ashley
Eleaonr Luke - taken
Season 3:
Anne Stanhope - taken
Lady Margaret Salisbury
Reginal Pole
Francis Bryan- taken
Robert Aske
Lady Ursula Misseldon - taken
Anne of Cleves - taken
Katherine Howard - taken
Prince Edward Tudor
Brigitte Rousselot
Duke Philip
Season 4:
Joan Bulmer
Hans Holbein
William Brereton
Thomas Seymour
Thomas Culpepper
Henry Howard, Earl Surrey
Catherine Parr
Anne Parr
Trochę tego dużo, ale i tak mamy sporo osób, szczególnie patrząc żę od wczoraj istnieje mój dwór :)
Katarzyna Aragońska jest zajęta już :) Wczoraj ktoś ją już wziął :) Natomiast Katarzyna Parr jest nadal wolna :) Zawsze możesz wziąć więcej ról, nie tylko jedną :D