PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Mnie sie podoba!

ocenił(a) serial na 10

Serial jest świetny.
Mimo rozlicznych nieścisłości historycznych (patrz http://en.wikipedia.org/wiki/The_Tudors) opętał mnie całkowicie. Nigdy nie widziałem niczego lepszego (porównanie z Rzymem czy Rodziną Soprano uważam za wysoce niestosowne).
Oczywiście że Henry VIII wyglądał zupełnie inaczej. Był niski i krępy (około 150 cm obwodu klatki piersiowej) miał bardzo mocne nogi o czym (o ironio) mowa w odcinku 1. Ten opis nijak sie ma do Rhys Meyers'a jednak jest w jego grze coś co każe mi uwierzyć.
Serial oddaje przede wszystkim ducha epoki i to właśnie sprawia że oglądam go z zapartym tchem. Postaci są ludźmi z krwi i kości a nie "posągami srającymi marmurem".
Szkoda że w Polsce nie można zrobić równie pasjonującego serialu historycznego.

ocenił(a) serial na 10
Yonn

nieścisłości historyczne są i owszem, np. siostra Henryka - Małgorzata, naprawdę miała na imię Maria i poślubiła króla Francji, a nie Portugalii jak to jest w serialu, no ale nie pasowałby to do fabuły jak sądze, dlatego zaangażowano portugalskiego króla:P ale z tym, że król Henryk VIII był niski i krępy to się raczej nie zgodze, za młodu był szczupły i uprawiał mnóstwo sportów, zwłaszcza lubił grać w tenisa, dopiero po jakimś czasie przytył tak bardzo, że nie mógł chodzić po schodach:)