PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

"Dynastię Tudorów" poznałam w zeszłym roku w kwietniu, kiedy to Jedynka rozpoczęła emisję pierwszego sezonu. Serial od razu przypadł mi do gustu. Ba, był nawet taki moment, kiedy z pasją oglądałam każdy odcinek, żałując, że się kończy i czekając tydzień na kolejny epizod. Takie małe szaleństwo nt. "DT", a może nawet małe uzależnienie i uwielbienie dla tego serialu. Interesuję się historią, to mój konik, więc byłam świadoma błędów i wypaczeń, jakich dopuścili się scenarzyści, ale postanowiłam przymknąć na to oko. Chyba byłam bardzo oszołomiona świetnym poprowadzeniem wątków, niektórymi scenami, które były wręcz genialne, doskonałym aktorstwem, scenografią, muzyką. To na mnie robiło wrażenie, a błędy? No cóż... Później na Polsat Cafe mogłam obejrzeć sezon 2. Na tym na razie zakończyła się moja przygoda z Tudorami. Nie posiadam HBO, więc sezon 3. i 4. jeszcze przede mną. Ale moja wypowiedź nie dotyczy tych sezonów, więc nie ma to żadnego znaczenia. Jakiś czas temu byłam świadkiem pewnej sceny. Rzecz działa się w pewnej kawiarni, podczas spotkania towarzyskiego moich znajomych. Rozmowa zeszła na "Dynastię..." z racji, że większość widziała serial. Na własne oczy mogłam zobaczyć burzliwą dyskusję koleżanki z kolegą, która potem przerodziła się w kłótnię. Kolega, student historii, wymieniał poglądy na serial. Koleżanka, która ubóstwiała "DT" chyba jeszcze bardziej niż ja, wymieniała swoje poglądy. Po krótkiej chwili można było się dowiedzieć, że według niej serial jest wyrocznią. Sprzeczała się z tym kolegą, że Katarzyna była o 12 lat starsza od Henryka, a nie o 6 lat, że Wolsey powiesił się, a nie zmarł w drodze, że gdy ścinano Annę Boleyn, Katarzyna już nie żyła itp. itd. etc. Chyba dopiero wtedy otworzyły mi się oczy. Koleżankę udało się jednak przekonać, że w serialu popełniono masę błędów. Podsunięto jej parę książek, polecono obejrzeć kilka filmów m.in. "Annę tysiąca dni" i dopiero zacząć rozmawiać. Co też uczyniła. Potem powiedziała mi, że tego wieczoru poczuła się upokorzona jak nigdy. Nie przez kolegę czy towarzystwo. Przez twórców serialu. Kiedy zgłębiła trochę wiedzę nt. Tudorów, straciła cały sentyment do serialu, bo wiele rzeczy, w które wierzyła, które przyjęła za pewnik, były fałszywe. Powiedziała mi coś jeszcze... Serial z niektórymi pięknymi scenami, muzyką itp. wywołuje w widzach uczucia, których wywoływać nie powinien. Damska część widowni czasem nie dostrzega jakim naprawdę człowiekiem był Henryk, bo widzą tylko przystojnego Jonathana. Potem na wspomnienie Henryka VIII nie widzą przed oczami tyrana, tylko piękną buźkę JRM... Idąc dalej, Anna Boleyn. Owszem, skazana i ścięta niesłusznie. Ale czy ktoś zapomniał, jaka była naprawdę? Kusicielka, która pragnęła władzy, jak jej ojciec i brat, która przyczyniła się do śmierci Thomasa More'a, do wymordowania wielu innych ludzi, która sztukę oszukiwania, knucia, perfidii miała opanowaną do perfekcji. Ale na nic to! Widz, po obejrzeniu serialu, będzie pamiętał tylko wzruszającą scenę ścięcia biednej Anny z jej poruszającą mową i chwytającą za gardło muzyką. Też dałam się na to złapać. Koleżanka z sarkazmem stwierdziła, że za kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt lat ktoś może stworzyć serial, w którym podobnie wybieli Hitlera czy Stalina... Może troszkę przesadziła, chociaż... Dla następnych pokoleń widmo i wspomnienie II wojny światowej będzie coraz bardziej blednąć, więc taka wizja wydaje mi się całkiem możliwa. Wracając do Anny Boleyn. Koleżanka powiedziała, że po obejrzeniu "Anny tysiąca dni" nie miała już dla nikogo żadnych uczuć. Żadnych dobrych uczuć. Henryk to lubieżny tyran, w dodatku prawie staruch, gdy poznał Annę (jakaż to różnica w porównaniu z młodym JRM i młodą Natalie Dormer!). A w scenie ścięcia Anny w ogóle się nie wzruszyła. I tak powinno być. Od tego momentu popatrzyłam na serial jeszcze bardziej krytycznie. Błędy, na które wcześniej przymykałam oko, teraz rażą i palą. Skoro niczemu one nie służyły, to po co je wprowadzać? Zresztą dyskusja o błędach przewijała się już wielokrotnie na tym forum, więc nie ma sensu się powtarzać. Biorąc jako przykład moją koleżankę można się zatrwożyć. Bo ile jest takich samych ludzi na świecie? Takich, którzy nie czytają książek, nie mają pojęcia o historii, ale za to oglądają mnóstwo telewizji i na podstawie takich seriali wyrabiają sobie pojęcie. Pół biedy, jeżeli widzowie znają historię, wiedzą jak było i traktują to wszystko lekko. Gorzej, jeśli ktoś po serialu sięgnie po inne ekranizacje, po książki, i srogo się wtedy rozczaruje. To na pewno nie pomoże seialowi. Po tym wszystkim dużo stracił on w moich oczach. Nie jestem już w niego tak ślepo wpatrzona. Niesmak pozostał. Niesmak i gorzki śmiech, bo jeszcze niedawno rozważałam czy nie zakupić "DT" na DVD. Gdybym to zrobiła, teraz bym gorzko żałowała.
Nie łudzę się, że moja wypowiedź nagle zmieni coś w tych ślepo zapatrzonych w serial widzów. Sądząc po wielu komentarzach niektórzy tak ubóstwiają "DT", że to już chyba niemożliwe. Ale może choć kilku spojrzy na serial z przymrużeniem oka i dystansem.
Jeśli będę miała możliwość, sezon 3. i 4. również obejrzę, choć z dużo mniejszym zapałem. Widziałam już niektóre komentarze nt. wzruszającego ostatniego odcinka, śmierci Henryka i ciarki przeszły mi po krzyżu na widok niektórych zdań i ogólnego lamentu "że to już koniec! :(". Ja raczej tak lamentować nie będę, bo po "Tudorach" zostanie mi tylko trochę pięknej muzyki, pamięć o niektórych aktorach, wspomnienie kilku dobrych scen i duuużo, za dużo niesmaku. Resztę zostawiam Waszym rozważaniom.
PS. Na początku mojego zainteresowania "DT" przeczytałam recenzję na FW pt. "Historia Anglii wg tabloidu". Pomyślałam sobie, że troszkę w niej przesadzono, że nie może byc aż tak źle. A teraz? Zgadzam się z nią do ostatniej litery. Pozwolę sobie zacytować więc ostatnie zdanie: "Widzu oglądasz ten serial na własną odpowiedzialność".

czixxxa

Ona jest wyższa od Jonathana haha xD

czixxxa

Stone zbyt ładna a Annabelle zbyt piękna!:p

ocenił(a) serial na 10
Qdom

no dokładnie :D

czixxxa

Anabelle wygląda jak lalka barbie

ocenił(a) serial na 10
poxx

o to to, dokładnie :)
ale np jakby teraz nakręcili now serial czy film o Tudorach to nie wyobrażam sobie innej aktorki w roli Anny :P chyba bym nie zaakceptowała :D

czixxxa

W roli Anny...wydaję mi się że nikt nie dorówna Dormer

ocenił(a) serial na 10
poxx

i właśnie dlatego, gdybym widziała w czymś nowym inną Anne pewnie byłabym zirytowana :P
tak jak innego Brandona... achh... :D

czixxxa

Inną Katarzynę...innego stażystę!xDD
nie wypaliło by

ocenił(a) serial na 10
poxx

ta obsada była po prostu genialna w 100% :D

czixxxa

No :D
Ale wkurzała mnie Tamzin Merchant

ocenił(a) serial na 10
poxx

mnie też czasmi ;)

czixxxa

Zrobili z niej głupia małolatę
A ona nie była aż taka zła

ocenił(a) serial na 10
poxx

ale była małolatą :P i mimo wszystko jakaś tak baaaardzo inteligentna to ona nie była :P

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

A tam dla mnie ona jest brzydka po prostu i już. Joss Stone jest wedlug mnie o wiele ładniejsza a zagrała tą brzydszą

RoseMarie92

No tak
Ale jak już było mówione Anna Kliwijska nie była taka brzydka..tylko ta ospa xd

ocenił(a) serial na 10
poxx

Anna pięknością nie była, ale brzydka też nie :P to bardziej popaprane paranoje Henryka :P

czixxxa

Ej on gadał że ,,sprawdzał'' czy jest dziewicą...wiecie co on musiał robić?
obrzydliwy dziad xd

ocenił(a) serial na 10
poxx

Paluchem pewnie :P

czixxxa

I wiesz gdzie...
Tfu tfu xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

oblesny paluh Henryka fuuu

czixxxa

Wypluj to xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

tfuuuuuuuuuu :D

czixxxa

teraz nie będę miała koszmarów xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

całe szczęście :P

czixxxa

No weź se to wyobraź xDDDDD
fuuu
(moja mama uczy polaka) xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

o wdzisz, to Ci opowiada lektury? :P

czixxxa

Nie nie i nie
Skaranie boskie jest z nią
Kłótnie kłótnie kłótnie

(kocham cię mamo) xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Pozdrawiamy mamę Poxx! :D

czixxxa

Mam poszła oddać protoko xd
Aha aha mojej siostry też nie ma
oł yeaaa xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

hahaha nie ma to ja chata wolna :P

czixxxa

to Anan została niby do końca dziewicą ? :|
Nie wierze, Heniek musial zamoczyć :P
Po prostu nie wierzę, że nie spróbował tej 25letniej "flamandzkiej kobyły", choćby nie wiem co ;p

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Podobno po ścięciu Kitty wrócił na trochę do Anny tzn miał z nią romans

RoseMarie92

No
spali ze sobą
ta kobyła mu się spodobała haha xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Lepszy rydz niż nic;]
(Lepsza kobyła niż...?) ;P

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

niż celibat :P
nie wiedzałam o tym, że miał romans z Anną :|

czixxxa

oh, nie romans!
to tak w serialu wygdalo.
TO AnNA MIAŁA NADzieję, ze król przywróci ją do godnosci królowej małżonki a jak wybrał Parr to rzekła że "tamta nei wie jaki cieżar będzie musiała dźwigać"
Romans to bzdura! Równie taka że sie nei tentego jak byli malżeństwem. Pół roku bez seksu u Henia?

ocenił(a) serial na 10
Qdom

myślicie ze się przemógł? w końcu się nia brzydził :P

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

W serialu nie pokazano tego romansu wyraźnie ale gdzieś indziej natknęłam się na taką informację

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

to go mieli czy nie? bo juz skolowana jestem :D

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Ja uważam, że mieli, Qdom ma inne zdanie;)

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

czyli ja nic nie wiem :D

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

"Mała wiedza czyni skromnym, duża - zarozumiałym. Puste kłosy dumnie unoszą się ku górze, kiedy pełne pochylają się z pokorą" Coś mnie naszło;p

RoseMarie92

Miał miał
każdą chciał spróbować

no i cześć dziewczynki!
Mama Kasia wróciła ;)

ocenił(a) serial na 10
poxx

Tu Brandorowa, cześć mamo Kasiu;P

RoseMarie92

co słychać?!
się upisałyście i big mama musi się uczytać xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

już zaczynam gubic się w tych wątkach

RoseMarie92

Rusz głową
Po co się wysilać?xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ruszam i nic się nie dzieje tylko pokój się kręci ;D

RoseMarie92

Nie na widzę tego pokoju w którym jestem
kiedyś mój dziś mojej siostry
różowy tfuu xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ja miałam różowy do tej pory ale pomalowałam na czerwono i jeszcze machnęłam dwa drzewa a co!;)