PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

"Dynastię Tudorów" poznałam w zeszłym roku w kwietniu, kiedy to Jedynka rozpoczęła emisję pierwszego sezonu. Serial od razu przypadł mi do gustu. Ba, był nawet taki moment, kiedy z pasją oglądałam każdy odcinek, żałując, że się kończy i czekając tydzień na kolejny epizod. Takie małe szaleństwo nt. "DT", a może nawet małe uzależnienie i uwielbienie dla tego serialu. Interesuję się historią, to mój konik, więc byłam świadoma błędów i wypaczeń, jakich dopuścili się scenarzyści, ale postanowiłam przymknąć na to oko. Chyba byłam bardzo oszołomiona świetnym poprowadzeniem wątków, niektórymi scenami, które były wręcz genialne, doskonałym aktorstwem, scenografią, muzyką. To na mnie robiło wrażenie, a błędy? No cóż... Później na Polsat Cafe mogłam obejrzeć sezon 2. Na tym na razie zakończyła się moja przygoda z Tudorami. Nie posiadam HBO, więc sezon 3. i 4. jeszcze przede mną. Ale moja wypowiedź nie dotyczy tych sezonów, więc nie ma to żadnego znaczenia. Jakiś czas temu byłam świadkiem pewnej sceny. Rzecz działa się w pewnej kawiarni, podczas spotkania towarzyskiego moich znajomych. Rozmowa zeszła na "Dynastię..." z racji, że większość widziała serial. Na własne oczy mogłam zobaczyć burzliwą dyskusję koleżanki z kolegą, która potem przerodziła się w kłótnię. Kolega, student historii, wymieniał poglądy na serial. Koleżanka, która ubóstwiała "DT" chyba jeszcze bardziej niż ja, wymieniała swoje poglądy. Po krótkiej chwili można było się dowiedzieć, że według niej serial jest wyrocznią. Sprzeczała się z tym kolegą, że Katarzyna była o 12 lat starsza od Henryka, a nie o 6 lat, że Wolsey powiesił się, a nie zmarł w drodze, że gdy ścinano Annę Boleyn, Katarzyna już nie żyła itp. itd. etc. Chyba dopiero wtedy otworzyły mi się oczy. Koleżankę udało się jednak przekonać, że w serialu popełniono masę błędów. Podsunięto jej parę książek, polecono obejrzeć kilka filmów m.in. "Annę tysiąca dni" i dopiero zacząć rozmawiać. Co też uczyniła. Potem powiedziała mi, że tego wieczoru poczuła się upokorzona jak nigdy. Nie przez kolegę czy towarzystwo. Przez twórców serialu. Kiedy zgłębiła trochę wiedzę nt. Tudorów, straciła cały sentyment do serialu, bo wiele rzeczy, w które wierzyła, które przyjęła za pewnik, były fałszywe. Powiedziała mi coś jeszcze... Serial z niektórymi pięknymi scenami, muzyką itp. wywołuje w widzach uczucia, których wywoływać nie powinien. Damska część widowni czasem nie dostrzega jakim naprawdę człowiekiem był Henryk, bo widzą tylko przystojnego Jonathana. Potem na wspomnienie Henryka VIII nie widzą przed oczami tyrana, tylko piękną buźkę JRM... Idąc dalej, Anna Boleyn. Owszem, skazana i ścięta niesłusznie. Ale czy ktoś zapomniał, jaka była naprawdę? Kusicielka, która pragnęła władzy, jak jej ojciec i brat, która przyczyniła się do śmierci Thomasa More'a, do wymordowania wielu innych ludzi, która sztukę oszukiwania, knucia, perfidii miała opanowaną do perfekcji. Ale na nic to! Widz, po obejrzeniu serialu, będzie pamiętał tylko wzruszającą scenę ścięcia biednej Anny z jej poruszającą mową i chwytającą za gardło muzyką. Też dałam się na to złapać. Koleżanka z sarkazmem stwierdziła, że za kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt lat ktoś może stworzyć serial, w którym podobnie wybieli Hitlera czy Stalina... Może troszkę przesadziła, chociaż... Dla następnych pokoleń widmo i wspomnienie II wojny światowej będzie coraz bardziej blednąć, więc taka wizja wydaje mi się całkiem możliwa. Wracając do Anny Boleyn. Koleżanka powiedziała, że po obejrzeniu "Anny tysiąca dni" nie miała już dla nikogo żadnych uczuć. Żadnych dobrych uczuć. Henryk to lubieżny tyran, w dodatku prawie staruch, gdy poznał Annę (jakaż to różnica w porównaniu z młodym JRM i młodą Natalie Dormer!). A w scenie ścięcia Anny w ogóle się nie wzruszyła. I tak powinno być. Od tego momentu popatrzyłam na serial jeszcze bardziej krytycznie. Błędy, na które wcześniej przymykałam oko, teraz rażą i palą. Skoro niczemu one nie służyły, to po co je wprowadzać? Zresztą dyskusja o błędach przewijała się już wielokrotnie na tym forum, więc nie ma sensu się powtarzać. Biorąc jako przykład moją koleżankę można się zatrwożyć. Bo ile jest takich samych ludzi na świecie? Takich, którzy nie czytają książek, nie mają pojęcia o historii, ale za to oglądają mnóstwo telewizji i na podstawie takich seriali wyrabiają sobie pojęcie. Pół biedy, jeżeli widzowie znają historię, wiedzą jak było i traktują to wszystko lekko. Gorzej, jeśli ktoś po serialu sięgnie po inne ekranizacje, po książki, i srogo się wtedy rozczaruje. To na pewno nie pomoże seialowi. Po tym wszystkim dużo stracił on w moich oczach. Nie jestem już w niego tak ślepo wpatrzona. Niesmak pozostał. Niesmak i gorzki śmiech, bo jeszcze niedawno rozważałam czy nie zakupić "DT" na DVD. Gdybym to zrobiła, teraz bym gorzko żałowała.
Nie łudzę się, że moja wypowiedź nagle zmieni coś w tych ślepo zapatrzonych w serial widzów. Sądząc po wielu komentarzach niektórzy tak ubóstwiają "DT", że to już chyba niemożliwe. Ale może choć kilku spojrzy na serial z przymrużeniem oka i dystansem.
Jeśli będę miała możliwość, sezon 3. i 4. również obejrzę, choć z dużo mniejszym zapałem. Widziałam już niektóre komentarze nt. wzruszającego ostatniego odcinka, śmierci Henryka i ciarki przeszły mi po krzyżu na widok niektórych zdań i ogólnego lamentu "że to już koniec! :(". Ja raczej tak lamentować nie będę, bo po "Tudorach" zostanie mi tylko trochę pięknej muzyki, pamięć o niektórych aktorach, wspomnienie kilku dobrych scen i duuużo, za dużo niesmaku. Resztę zostawiam Waszym rozważaniom.
PS. Na początku mojego zainteresowania "DT" przeczytałam recenzję na FW pt. "Historia Anglii wg tabloidu". Pomyślałam sobie, że troszkę w niej przesadzono, że nie może byc aż tak źle. A teraz? Zgadzam się z nią do ostatniej litery. Pozwolę sobie zacytować więc ostatnie zdanie: "Widzu oglądasz ten serial na własną odpowiedzialność".

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

dziewczyny!! nie nadążam za nadążaniem za wami!! :D

czixxxa

trzeba się czasami wypłakać z tego głupszego życia
raczej prawdziwego
mam teraz niebieski!
juhu xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

A ja otworzyłam sobie wszystkie wątki w oddzielnych kartach i tylko odswiezam;)

RoseMarie92

nie nadążasz?
ja se jakoś radzę
przy okazji co trochę sprawdzam nk i ruszam się w rytm muzy
ej co myślicie o trylogii Zmierzch/
znaczy sadze xd

ocenił(a) serial na 10
poxx

Tak o. Obejrzeć mogę ale nie szaleję
Chętnie bym Cię zaprosiła na nk, ale troche strach podawac dane osobowe na forum

RoseMarie92

A dla mnie ,,Zaćmienie'' było dnem
ujdzie ,,Zmierzch''
bo wiesz Rose ja jestem osiemdziesięcioletnim gwałcicielem xD
kiedyś na pewno mi dasz xDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

gdybys byla trzydziestoletnim gwałcicielem, to moglabym się zastanowic;)
Ale wiesz, że nie chodzi o Ciebie tylko wiele osób przegląda to forum, a wiadomo kto się trafi

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

a ja np lubię Zmierzch i się tego nie wstydzę o ! przeczytałam wszystkie części i na wszystkich byłam w kinie :P

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Ja tez przeczytałam i tez bylam w kinie. Nie to ze lubie lub nie ale... szału nie ma;)
Jak w przypadku Tudorów;)

czixxxa

ja też czytałam i byłam na wszystkich w kinie
ale książki były ok
ale filmy to dno
szczególnie kristen Stweart
przypomina mi jane

ocenił(a) serial na 10
poxx

mi się tam podoba :P nie jestem fanatyczką zmierzchu ae lubie :)
nie tak jak Tudorów oczywiscie :)

ocenił(a) serial na 10
poxx

Mi tam to wisi. Ale są lepsze filmy (seriale) z wampirami. Np Wywiad z wampirem moj ukochany film, albo czysta krew i pamietniki wampirów

ocenił(a) serial na 10
RoseMarie92

wywiad z wampirem jest mega xdd
ale czysta krew średnia :P

czixxxa

wywiad to to z Pitte'm?xDD
no można powiedzieć że we 3 nawet lubimy Zmierzch ;)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

A mi się podoba
Ale super Tom Cruise, nie?;P

RoseMarie92

Pitt jest ok...Ach Tom ;*
A wiesz ze w ,,Troi'' bardziej mi się podobał Eric Bana?
ach Eric Bana xd
i on grał też henia co nie?

ocenił(a) serial na 10
poxx

z Baną mam złe skojarzenia, bo mam w klasie takiego chlopaka (notabene Karol) ktorego bardzo lubię, ale jest taki przekorny ze jak ja mowie ze cos jest fajne to on na to ze glupie. I trwa odwieczny spor kto zagral lepiej Henryka, Eric czy Jonathan

ocenił(a) serial na 10
poxx

Crusie super jako Lestat :P

a Eric Bana w Troji kosmooooooos :D tak, grał w Kochanicach Henia :P i zagrał do dupy xd
al generalnie to świetny aktor :P

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

W Troi tak ale w kochanicach nie przekonał mnie.
Lestat ahhhhh

poxx

na Troi byłam w kinie i zachwycałam sie Baną!!!!!! ohhh!!!! atletycznie wyrzeźbione ciało, cudo !

ocenił(a) serial na 10
Qdom

No to byś się z naszym Karolkiem dogadała;) On czasem mówi jak pedał no;P

Qdom

No bo w Kochanicach do bani
pewnie przyzwyczaiłyśmy się bo boskiego Jonathana
ale w Troi pobił Brad'a na głowę ;**

ocenił(a) serial na 10
poxx

Racja, święta racja;)

RoseMarie92

Szczególnie mi się podobał w tym hełmie
sprawiało to wrażenie jakby miał długą pytkę
kręcą mnie w większości faceci z długimi włosami
haha xD

poxx

no uhh :D
w kinie beczalam jak była jego śmierć :/
i za każdym razem na kompie :)

Qdom

Ja też
znienawidziłam wtedy Pitta xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

bosz, ja z Troji pamiętam główie nagi tyłek Pitta na cały ekran ..... :D

czixxxa

Co ja mogę powiedzieć....xD
jesteś niekonfatybilna

ocenił(a) serial na 10
poxx

Boże mój jakie trudne słowa;]

RoseMarie92

ja nawet nie wiem co to znaczy xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ja chyba tez xD

RoseMarie92

bo takiego słowa nie ma xd

ocenił(a) serial na 10
poxx

Dlatego go nie znam ;P

RoseMarie92

ty jesteś geniuszem xdd

ocenił(a) serial na 10
poxx

Przez skromność nie zaprzeczę;)

RoseMarie92

Haha xDD
ciekawe co z czixxxą
i cześć kochana!
jestem jestem :D

ocenił(a) serial na 10
poxx

Nie ma czixxxy, nie ma Qdom, nie ma Ann tylko my jestesmy xD

RoseMarie92

Dziewczyny to rozumiem że rzadko wchodzą
ale do czixxxy to niepodobne xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Może śpi?;)

RoseMarie92

może może xD

poxx

wchodze tu kilka razy dziennie wieczorem a wy ze rzadko;d

Qdom

QDOM!!!!!!!!
QDOM!!!!!!!!!!!!!

poxx

;d
ja ponieważ jestme trochę starsza to mam inne obowiązki <szpan> :D:D:D

Qdom

Haha bardzo inteligentny komentarz xDD
Ja mam 14 i robię to i tamto
może nie wiesz Qdom ale moi rodzice mają jutro rocznicę ślubu i jest strasznie cierpko xD

poxx

CZIXXXA!

ocenił(a) serial na 10
poxx

Czixxxa nas olała;]

RoseMarie92

ciekawe co z nią xDDD

ocenił(a) serial na 10
poxx

Zapadła już w sen zimowy;)

RoseMarie92

albo nie nadąża :D