PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37386
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

W serialu "Dynastia Tudorów" przeszkadza mi (czemu dałem wyraz w recenzji) naginanie faktów dotyczących postaci historycznych, zwłaszcza gdy taka zmiana nie wnosi czegoś specjalnie istotnego do akcji. A może mamy do czynienia z rzeczywistością równoległą i byli jacyś Tudorscy o życiorysach zgodnych z filmowymi ?
Jakże korzystniej wypada serial Rzym, gdzie głównymi bohaterami są postacie fikcyjne, a wydarzenia historyczne są w pewnej mierze jedynie tłem ich losów. Łatwiej jest też wybaczyć przypisanie Atii (historycznie statecznej matronie) paskudnego charakteru, gdy tak ubarwia to akcję przez cały film. Również przewrotność pomysłu, aby faktycznym ojcem Cezariona był Pullo (a jak mówi Prawo Rzymskie "matka zawsze pewna, ojciec zawsze wątpliwy") buduje interesujący wątek.
Spróbujcie mnie przekonać, że również w "Dynastii Tudorów" zrobienie mielonki z historii Anglii było przebłyskiem geniuszu scenarzysty.

bazant57

Najpierw obejrze wszystkie sezony i wtedy byc moze sprobuje Cie przekonac :D

Jak narazie bardziej podobal mi sie 'Rzym'- w "Dynastii Tudorow' brakuje mi ukazania zycia normalnych ludzi, a w 'Rzymie' to bardzo fajnie im wyszlo ;) skupianie sie na osobie samego monarchy nie jest niczym oryginalnym i to dla mnie duzy minus

ocenił(a) serial na 8
bazant57

Serial Rzym był świetny, to prawda. Jedna tylko rzecz raziła mnie w nim strasznie... mimo tak wielu, fenomenalnie przedstawionych postaci (Genialny Cezar, Zdystansowany Oktawian, Żywiołowy Marek Antoniusz... i cała rzesza innych postaci). To jednak, co uczyniono z Kleopatra, zakrawa na miano tragedii. Jak taką genialna postać, mogli przedstawić w tak paskudny sposób. Ani ona ładna, ani mądra... i to ma być Boska Kleopatra, której wdziękom ulegli najwięksi wodzowie Rzymu? Jest to jedyna rysa, na obliczu całego serialu, której przeboleć nie mogę (niech biorą przykład jak winna wyglądać postać Kleopatry z Leonory Vareli lepiej... )

bazant57

Temat o nieścisłościach historycznych już założyłam i możesz się w nim rozpisywać: http://www.filmweb.pl/topic/1139337/Nie%C5%9Bcis%C5%82o%C5%9Bci+historyczne.html

caryca84

Nie ma powodu, aby monopolizować jakiś temat, zwłaszcza że o wiele ciekawsze są wypowiedzi autorki drugiej recenzji, czyli Miss Nobody. W moim temacie chodziło o poszukiwanie kiedy dowolność w podejściu do faktów historycznych była niezbędna dla akcji lub wprowadzała coś odkrywczego w serialu. Stąd porównanie z Rzymem, gdzie takie pomysły są istotne i nośne.

ocenił(a) serial na 10
bazant57

Serial " Dynstia Tudorów" to serial historyczny czyli opowiada o losach. Na przykład " Kochanice Króla" też był histroczyny i nie do końca był prawdziwy chociażby gwałt na Annie Boleyn przez Henryka czy rywalizacja sióstr Boleyn. Jeśli chcesz to znajdź film dokumentalno-historyczno i wtedy tam powinno być wszystko tak jak było w rzeczywistości.