PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10068841}

Dzień zero

Zero Day
2025
6,4 11 tys. ocen
6,4 10 1 11000
4,9 12 krytyków
Dzień zero
powrót do forum serialu Dzień zero

Po obejrzeniu 1 odcinka nie opuszcza mnie przekonanie, że "gdzieś to już widziałem..."
No ale gdzie? Szybko przewertowałem zasoby pamięci i nasunęły mi się następujące skojarzenia:
1. Kod nieśmiertelności
2. Wyspa tajemnic
3. Matrix
4. Palimpsest
Wydaje mi się że świat który widzimy na ekranie nie jest światem rzeczywistym, Każdy dzień jest jakby nową kreacją (np główny bohater mówi że jednego dnia napełnił karmnik dla ptaków a drugiego już nic w nim nie ma. Może minęło więcej czasu niż 1 dzień? Bohater widzi na konferencji dziennikarkę która miała zginąć w katastrofie, zmienia się treść jego dzienników, nagle odkrywa że w jego domu jest pracownik który ponoć pracuje dla niego już od 5 lat itd). Wszystko zdaje się wskazywać na to że jest to świat wykreowany na jakąś potrzebę. Być może chodzi o traumę po stracie syna?
Na razie jest dobrze, tajemnica która stoi za głównym bohaterem rodzi chęć jej rozwikłania :-)

ocenił(a) serial na 8
p_brzezinski_filmweb

Dlatego właśnie nie powinno się komentować po jednym odcinku, kiedy to są wszystkie dostępne. Wszystko zostaje wyjaśnione i Twoje skojarzenia nie mają żadnego sensu, sorry :P

Daroo_3

może i tak, aczkolwiek nie każdy siądzie i pochłonie całość za jednym posiedzeniem. o ile moje skojarzenia dla Ciebie mogą nie mieć żadnego sensu (bo już obejrzałeś całość i wiesz że nie są trafione) to komentowanie poszczególnych odcinków moim zdaniem już bezsensowne nie jest o ile powoli i nie na raz widz śledzi fabułę daje się wciągnąć w grę domysłów itd a na koniec i tak dowie się że nie miał racji choć bawił się przednio szukając na bieżąco wyjaśnienia zamiast czekać jak mu się poda "kawę na ławę":-)

ocenił(a) serial na 8
p_brzezinski_filmweb

Komentowanie poszczególnych odcinków ma sens jeśli wychodzą co tydzień (czy to w telewizji czy w streamingu), ale seriale, które wychodzą od razu (zwłaszcza miniseriale, jak ten) to już inna kwestia, bo zazwyczaj ludzie je oglądają jednym ciągiem, a nawet jeśli nie wszystko od razu, to przynajmniej parę naraz.
Pozdrawiam :)