Serial jest bardzo dobry, nie mogę zaprzeczyć, z zapartym tchem obejrzałem dzisiaj dwa odcinki pod rząd i nie mogę doczekać się kolejnych. Ogółem mówiąc fajnie, że wreszcie ktoś wziął się w Polsce za political fitcion a szczególnie, że zrobiła to Agnieszka Holland. Może serial ten choć w małym stopniu przyczyni sie do podniesienia kultury politycznej Polaków. A teraz to co mnie oburzyło, zbulwersowało i zaszokowało, mój patriotyzm lokalny nie pozwala mi inaczej. Jako rodowity Zamościanin (bo rozumiem, że w filmie jest o mowa o Zamościu, tym renesansowym z woj. lubelskiego) czuje się lekko urażony pokazaniem mojego miasto jak prowincji, zabitej dechami wiochy gdzie diabeł mówi dobranoc a chłopi w gumofilcach chodzą z widłami postawionymi na sztorc. Na domiar złego nikt nawet nie pofatygował się aby zdjęcia Zamościa kręcić w Zamościu, nawet nie uwierzycie jak wielkie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem jakiś zamek którego na oczy nie widziałem a pod nim podpis "Zamość". Serial jak napisałem na początku jest świetny (bardzo dobra reżyseria, imponujące aktorstwo, wciągająca fabuła, jak na polskie warunki serialowe hit) ale pokazania mojego miasta w takim świetle wybaczyć nie potrafię, zresztą zapraszam do Zamościa, przekonacie się sami że straszną głupotę walnęli w "Ekipie". To by było na tyle... :P
Przecież w locie otrzymali informację, że pan przyszły premier sobie "lata"... A kiedy za nim gonili przelecieli z 10 km od Zamościa.
A serial bardzo fajny, ciekawa intryga (o zgrozo - political fiction ("Ekipa") ma więcej akcji niż serial wojenny ("Tajemnica Twierdzy Szyfrów") i kapitalne nawiązania do polskiej polityki. No bo kim jest premier z Zamościa?? :P
Ale przynajmniej nasze miasto staje się ważnym politycznie miejscem i posiada znanego profesora (i uczelnię) :) Pzdr
Byniek nie przejmuj sie sadze ze rezyserka tez sadzi prywatnie ze twoje miasto jest pieknne moze przedstawila go tak na potrzebe serialu nie przejmuj sie tak doglepie zycze milego ogladania
Chodziło o to że nowy Premier nie jest jakiś warszawiakiem w złego tego słowa znaczeniu. Walczącym tylko o władze i majątek. Ale zwykłym profesorem bez rozgłosu z jakiejś prowincji.
Masz problem że serial Ci w Twojej wiosce zamek postawił, ale że prezydenta na burmistrza zamienił, to nie wspomniałeś ;)
Sorki ziom ale paradoskalnie w tym filmie jest od duzo prawdy o Zamosciu ;P
Rozpaczasz nad wizerunkiem jest zrozumiala ale bezzasadna. Jestem z tamtych stron, troche lat mieszkalem w tym miescie i nadal tam bywam...to miasto wogole sie nie zmienia, stary dobry Zamosc z jego raczej wschodnim charakterem;P Myslisz ze jak ci na Lwowskiej centrum postawili i Carrefour masz to juz mozesz przymykac oczy na otaczajaca rzeczywistosc i widziec ja przez rozowe okulary? ;)
to jest fikcja? nie warto się oburzać jak wydaje Ci się ze to nie był Zamość, swoją drogą zwiedziłeś każdy zakątek by mówić że to nie było kręcone koło Zamościa?
Tak, mieszkam tu od 19 lat, to wystarczająco długo żeby wiedzieć że w pobliżu nie ma tego zamku, który oglądać możemy w Ekipie a poza tym sceny kręcone były też w samym "Zamościu" (scena w której rzecznik prasowy wykrzykuje przez telefon ze pije bodajże 14 kawę po czym wychodzi przed restaurację). Oczywiście w kontekście całego serialu to jest tak naprawdę mało istotne i zdaje sobie z tego sprawę, mój post miał być czymś w rodzaju sprostowania, pzdr ;)
Do xXx: bywasz chyba rzadko i przelotem:) zawsze uważałem moje miasto za prowincje ale teraz widzę jak sie rozwija, nowe domy wyrastają jak po deszczu (a wraz z nimi nowe markety), jest coraz więcej festiwali na które zjeżdżają ludzie z całej polski, co lato na ulicach widzę coraz więcej turystów, a po ulicach jeżdżą coraz lepsze wozy. Oczywiście Zamość nigdy nie będzie Krakowem ani Warszawą ale myślę, ze wbrew temu co napisałeś rozwija się i to w dobrym kierunku, 3mka.
Wybacz ale troche znacznie wyolbrzymiasz odnosnie swojego miasta:) To wasza, ludzi z Zamoscia cecha wspolna chyba;) bo te kilka odrapanych kamienic to jednak w koncu kawal historii:p
Ze tak sie spytam...jakie centra? O jednym wiem bo istnieje:) Hypernova przy Zoo to jednak tylko sredni, latwy do budowy i rozbiurki blaszany klocek, dokladnie takie samo jak to Obi niedaleko dworca :) (ulicami wole nie rzucac, az tak dobrej pamieci nie mam...juz nawet nie pamietam dokladnie gdzie byla Wyszynskiego a gdzie Reja, Hrubieszowska... ;P ). Dokonczyli wam po tych wszystkich latach obwodnice... A burzone kamienice na starowce to juz tylko wspomne;P
Eybacz, lubie to miasto, wiele tam fajnego przezylem ale jednak realizm to moja wielka przywara;))
O ile dobrze zauważyłem w tle znajdowały się ruiny zamku w Czersku. Pozdrawiam
dzięki serialowi ma szansę jeszcze bardziej się rozwinąć ;-) może Zamość wykorzysta postać turskiego w jakiejś kampanii