PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645151}

Elementary

2012 - 2019
7,5 22 tys. ocen
7,5 10 1 21784
5,7 9 krytyków
Elementary
powrót do forum serialu Elementary

Posunąłbym sie nawet dalej, ale i tak dobrze że odeszli od jego ugrzecznionego wizerunku

kryszti

Do mnie zupełnie nie przemawia ten Sherlock. Sam serial nie jest zły, ale lepiej by mi się oglądało, gdyby nazwiska postaci były inne ;)

ocenił(a) serial na 9
Claudie33

A do mnie zazwyczaj nie przemawiał Sherlock, zawsze był zbyt flegmatyczny i nienaturalnie irytująco kulturalny, kreacja Downeya Jr w miarę ale dla mnie to też nie to, ogólnie postać Sherlocka nie jakoś strasznie mnie nie fascynuje, ale jakbym miał wybierać to ta adaptacja najbardziej mi się podoba

kryszti

A no ja właśnie bardzo lubię kanonicznego Holmesa, a przedstawienie jego postaci tutaj mnie często irytuje niestety, właśnie dlatego, że to niby Sherlock, ale tak zupełnie inny, że można wierzyć w przypadkową zbieżność nazwisk.

ocenił(a) serial na 9
Claudie33

Dedukcja, elokwencja na tym samym poziomie, tylko w Elementary dla mnie postać wielokrotnie ciekawsza, nie tak jednoznaczna i nudna

kryszti

Dla mnie Sherlock z Elementary jest zwykłą postacią. Geniusz, ale aż tak niewyróżniający się z tłumu, natomiast w Holmesie najbardziej lubię tą jego specyficzność, egzotyczność.
A tego, że rozpacz po stracie ukochanej doprowadziła go do uzależnienia nie mogę wybaczyć.

ocenił(a) serial na 9
Claudie33

Niewyróżniający się z tłumu? Na innym świecie chyba żyjemy. Uzależnienie uczyniło go bardziej ludzkim dla mnie i paradoksalnie bardziej go dzięki temu szanuję

kryszti

Wyróżnia się z tłumu, ale nie aż tak jak ten książkowy. A wśród innych ekranowych geniuszy się nie wyróżnia. Nie dla mnie ta ludzka strona Sherlocka, wzięli się za to nie od tej strony moim zdaniem.

ocenił(a) serial na 9
Claudie33

To że nie jest jak książkowy jest dla mnie zaletą. Trudno mi się z czymkolwiek zgodzic :)

kryszti

Nie mogę się zgodzić, by zaletą było, że ekranizacja nie przypomina pierwowzoru. Zabawa konwencją tak, całkowita zmiana charakteru nie.

ocenił(a) serial na 9
Claudie33

To raczej luźna adaptacja

kryszti

Racja, mój błąd. Ale nadal chociaż główna postać moim zdaniem powinna przypominać pierwowzór.

ocenił(a) serial na 9
Claudie33

A moim to by było najgorsze co mogli zrobić, odświeżyli jego postać, takie podejście do tematu dało sukces serialowi... po co kręcić kolejny raz to samo. Jedyne co bym zmienił to,żeby Sherlock był jeszcze bardziej arogancki

kryszti

Ale to w takim razie po co nazywać go Sherlockiem, skoro zachowuje się inaczej i ma inny charakter

ocenił(a) serial na 9
Claudie33

Bo to jest Sherlock ale inny. Teraz ten jest prawdziwy :D

Claudie33

"Ale nadal chociaż główna postać moim zdaniem powinna przypominać pierwowzór"

No i przypomina. A to ze nie przypomina dokladnie w sposob jaki ty bys chciala, to juz nie jest problem serialu tylko raczej przeciwnie... ;)

sever

Własnie o to chodzi, że nie za bardzo przypomina. Jest innym typem geniusza i zachowuje się w sposób w jaki kanoniczny prawdopodobnie by się nie zachował (tak, mam uraz przez wątek wielkiej miłości)

ocenił(a) serial na 8
Claudie33

Amerykanski Sherlock z odcinka na odcinek staje sie coraz lepszy, czego nie mozna powiedziec o brytyjskim, bo ostatni sezon znacznie odbiega od poprzednich.

ocenił(a) serial na 8
WektoreK

Dokładnie!
Sherlock brytyjski w wersji sezonu pierwszego i drugiego był lepszy od Elementary.
Nigdy nie myślałem że to się odwróci... a jednak tak się stało i amerykańska wersja obecnie IMHO jest lepsza.

Claudie33

Egzotyczność? Chyba pojęcia pomyliłaś.

deadrys

O ile mi wiadomo, można opisywać coś jako egzotyczne, gdy ma się na myśli, że jest nietypowe, niezwykłe, niecodzienne ;)