PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=226952}
7,6 13 tys. ocen
7,6 10 1 13040
Elfen Lied
powrót do forum serialu Elfen Lied

Świetne

ocenił(a) serial na 10

Nigdy wcześniej nie oglądałem anime i tych "japońsko - podobnych tworów", jednak tym serialem zainteresowałem się zupełnie przypadkowo. Na pewnej stronce zobaczyłem animacje z najbrutalniejszymi scenami z tej produkcji i zaciekawiło mnie co to jest, bo szczerze mówiąc to nie widziałem nawet, że takie anime +18 (oprócz hentai czy jak to się tam pisze) istnieje. Trochę poszperałem w necie i zacząłem z ciekawości oglądać 1 odcinek na YT. Pierwsze moje wrażenia były bardzo odpychające. Pomyślałem: "kolejny psychiczny japoński twór" i patrzyłem na to z zażenowaniem. Jednak nie powiem, widok nagiej dziewczyny w metalowym kasku, która sieka na kawałki każdego kogo napotka na tyle mnie zaskoczyło, że zabrałem się za drugi odcinek. I tyle, po drugim odcinku jakimś cudem się wciągnąłem i zacząłem to oglądać. Z każdym kolejnym odcinkiem magia tego anime coraz bardziej na mnie działa aż w połowie serialu zakochałem się w nim. Już bardzo dawno nie czułem takich emocji jakie towarzyszyły mi przy tej bajce (o ile można to tak nazwać). Na końcu prawie się nawet popłakałem, co zdarza mi się naprawdę rzadko. Skończyłem oglądać to w 2 dni i smutno mi się zrobiło na myśl o tym, że to już koniec. Znacie może jakieś podobne anime do Elfen Lied ? Coś, żeby wywoływało podobne uczucia, żeby było mroczne, smutne, ale jednoczęśnie z ciekawą fabułą ? 10/10

ocenił(a) serial na 7
Ghastly

Ergo Proxy
Higurashi no naku koro ni (dosyć długie i bardzo pokręcone)
Another
Angel Beats (wygląda bardziej 'cukierkowo' ale naprawdę warte uwagi ze względu na świetną niekonwencjonalną fabułe),
Vampire Knight ale to w dużym stopniu "mroczny romans".

Z pełnometrażowych Akira i Ghost in The Shell.

Ghastly

Ja polecam "Togainu No Chi".

Ghastly

Jako fan EDM powiem: Masz fajny login.

Ghastly

Większość anime, poza tymi jednoznacznie kierowanyni do dzieci, ma dojrzałą fabułę. A co zupełnie wyjątkowe, szczególnie w porównaniu do amerykańskich produkcji, jest inteligentna, skomplikowana i niestereotypowa. Twoje założenie było co najmniej dziwne. Jednak nazywanie takiej animacji tylko dla dorosłych bajką, to już 100% żenada. Animacja to nie bajka. Bajką może być zarówno animacja, jak i film (aktorski), teatr, literatura, słuchowisko itd. Stereotypowość Polacy w przygniatającej większości mają zapisaną w genach.