PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=870946}

Erynie

2022 -
7,1 6,5 tys. ocen
7,1 10 1 6465
4,7 3 krytyków
Erynie
powrót do forum serialu Erynie

Dorociński w kryminale retro – to interesuje mnie nawet, jeśli książkowe pierwowzory mnie nie zaciekawiły. Do tego w scenariuszu dłubał Pasikowski. Niepokoi tylko brak nowin – twórcy zasłaniają się, że nie mogą o niczym mówić. To ma być zdaje się kolaboracja TVP i Netflixa. Kurde, siadło by na jesieni, ale chyba nie ma na co liczyć w tym roku.

LukaszJarosz25

Start 25 października na TVP VoD - bez Netflixa ;)

ocenił(a) serial na 6
LukaszJarosz25

Imponująca realizacja, tylko czemu reżyser Borys Lankosz uwierzył, że może być scenarzystą?
(:
Zawiódł przy "Ziarnie prawdy", a już "Ciemno, prawie noc" to była jakaś masakra. Niezrozumiałe, kalekie to takie. Styl, zdjęcia reżyseria - nie wystarczą.

Tu na szczęście pomaga Igor Brejdygant - zaowodowy scenarzysta ("Paradoks"). Powodzenia!

ocenił(a) serial na 6
AutorAutor

Mnie nie bolały scenariusze Lankosza. A Brejdygant już nie jest tym Brejdygantem, który pisał "Paradoks", chyba za dużo ma tych projektów, przez co nie starcza mocy twórczej. Ale może odkupi się w "Erynie". Podobno w scenariuszu dłubał też Pasikowski. Jest w napisach końcowych? Tylko bez spoilerów, bo jeszcze nie zacząłem oglądać :)

LukaszJarosz25

Podbijam pytanie o Pasika!

ocenił(a) serial na 6
LukaszJarosz25

Oj mnie bolały. Pierwowzory literacki Miłoszewskiego i Joanny Bator to precyzyjnie skonstruowane kryminały i takiej samej narracyjnej dyscypliny wymagały scenariusze.
Tymczasem gdy ogląda się filmy Lankosza, nie bardzo wiadomo, na czym mu właściwie zależy. Dlatego zasłania się obrazami. Scenarzysta tak nie myśli, on chce opowiedzieć historię. I ma rację.
Brakuje ANDRZEJA BARTA. oj brakuje.

LukaszJarosz25

Nie widziałem Pasikowskiego w napisach pierwszego odcinka, napisów odc 2-3 nie oglądałem. Może pojawi się w napisach do kolejnych segmentów?
Serial ma formułę na wpół zamkniętą. Trzy odcinki = jedna powieść i na zakończenie odcinka trzeciego jest cliffhanger do kolejnej historii z kolejnej książki. Krajewski pisał na fb, że odcinki będą wychodziły w partiach po trzy, więc wychodzi, że będą cztery segmenty. Może Pasik maczał paluchy w którymś z kolejnych segmentów?

ocenił(a) serial na 6
WojtasJ_

Dzięki za info. Zobaczymy. Przymierzam się do wystartowania z oglądaniem "Erynie", lecz jak zawsze brakuje jednego - czasu.