PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=103909}
7,1 2,8 tys. ocen
7,1 10 1 2760
Esmeralda
powrót do forum serialu Esmeralda

pierwsza telenowela emitowana w wolnej Polsce! pamiętam jak przeżywało się te wszystkie
dramy na ekranie, coś pięknego! później wyrosło multum takich latynoamerykańskich rzeczy
ale Esmeralda to była nowość

Nu_RaKu

Co ty godosz? o_O Przed Esmeraldą w tv było całe zatrzęsienie telenowel. Prawdziwe odrodzenie tego gatunku nastąpiło dzięki Zemście, a potem Słodkiej Zemście - to były OGROMNE hity. Pierwszy odcinek Esmeraldy został wymeitowany na jesieni '98.

Dangera

Ja wyemitowali Esmerlade to wybuchła w Polsce prawdziwa histeria narodowa, "Esmeraldę" oglądało się całymi rodzinami, sam miałem wówczas 8 lat i się oglądałem, Zaczęło się nawet mówić o zjawisku socjologicznym, A jak Leticia Calderón przyjechała do Polski to jej wizytę transmitowania niczym wizytę papieża, ach te czasy.. pomyśleć ze minęło już 14 lat... nigdy wcześniej i już nigdy wcześniej żaden latynoski serial nie zyskał takiej popularności w Polsce jak "Esmerlada" Do dziś na pamięć znam piosenkę i melodę jaką zaczynał się każdy odcinek.

użytkownik usunięty
skoczek_narciarski

no co wy mowicie. Pierwsza taka telenowela ktora poruszyla niebo i ziemie w Polsce byla ''niewolnica Isaura''. Esmeralda tez, ale to juz pozniej...

Niewolnica to była za komuny, a Esmeralda to pierwsza w czasach wolnej Polski:)

użytkownik usunięty
skoczek_narciarski

aha. no tak, racja, nie przeczytałam wszystkiego, przepraszam ;p

Nu_RaKu

Pierwsze telenowele leciały na Polonii 1 jak Antonella, Stellina, Ty albo nikt. Pozniej Polsat i TVN poszli śladami. W połowie lat 90 tych tez były telenoweke w TVP. Esmeralda to żadna pierwsza telenowela w wolnej Polsce. Juz na początku lat 90 tych leciały mydlane opery. Hitem i tak pozostanie Dynastia.

Nu_RaKu

Przed Esmeraldą było całe mnóstwo telenowel; Maria z przedmieścia, Niebezpieczna, Maria Celeste, Cristal, Pogarda, Słodka zemsta, to tylko niektóre.