Pisałem to już na innym forum pod nickiem Behemoth wiec tylko wklejam swoją wypowiedź:
"Wczoraj na Polsacie 2 natknąłem się przypadkowo na ostatni odcinek ostatniej serii Fali Zbrodni. Wzbudził mnie on do refleksji (tak jak kiedyś gdy go oglądałem)... nie rozumiem jak twórcy serialu mogli pozwolić na to by tyle wątków zostało niedokończonych i zamknąć serial?
Przecież porwana jest przyszywana córka Sieradzkiego, Młody rozpieprzył parę Bogu ducha winnych osób i wciąż poszukuje Silene, w dalszym ciągu nie wyeliminowani zostali główni bossowie czyli Tatiana i Ruben, a nie wspominam już o Dragonowie. To zajebiście nieodpowiedzialne ze strony twórców, że dopuścili się takiego dziadostwa, bo jak sie coś zaczyna to trzeba to skończyć.
Jeśli nie maja pomysłu na szóstą serię to ja im chętnie podrzucę.
Szósta seria Fali Zbrodni według Behemotha
Przyszywana córka Sieradzkiego zostaje zamordowana przez Rubena. Ten z tego powodu powoli stacza się i zaniedbuje obowiązki. Dochodzi do tego, że zostaje pozbawiony swoich funkcji i kontekście awansu Szefowej na wyższy stołek teraz Sieradzki przejmie kontrolę nad dawnym OPZ , a Szefowa zostanie jego głównym przełożonym, jak i przełożonym całego BSW.
Mila (Patrycja Kazadi) kompletnie nie sprawdza się w roli głównego informatyka i zostaje wydalona ze służby. Na jej miejsce do BSW po dłuższej przerwie powraca Kuba (Radosław Pazura) pełen nowych doświadczeń zdobytych za granicą.
Młody zostaje ostatecznie wydalony ze służby i uznany za przestępcę. Sieradzki próbuje jeszcze zwrócić się z prośbą do Szefowej żeby próbowała to jakoś odkręcić "na górze", ale ona staje się nieugięta. Sieradzki zaczyna rozumieć jaki był podczas gdy on piastował zwierzchnictwo nad Szefową. Śmierć córki i ta sytuacja w pracy wpędzają go w jeszcze większy kryzys do tego stopnia, że będzie myślał o samobójstwie.
W miejsce Młodego do służby zostaje przydzielony... człowiek wyglądający identycznie jak Budrys. Sieradzki wprowadzając go do biura BSW wprawia wszystkich w duże zdziwienie... Szajba i Czarna nie dowierzają... ta sytuacja przerasta nawet Rafalskiego. Po chwili Sieradzki informuje, że to ich nowy kolega i nazywa się Mikołaj Kowalczyk. Do tej pory pracował w policji w Niemczech. Jest bratem bliźniakiem Budrysa, ale od dzieciństwa nie utrzymywali żadnego kontaktu - Budrys poszedł z mamą, a Kowalczyk z ojcem nawet nie wiedząc, że ma brata (dowiedział się dopiero dwa lata po jego śmierci). Do nowego przylgnie pseudonim Budrys, będzie miał on zupełnie inny charakter niż jego brat, ale zostanie dobrze przyjęty do grupy. W tą rolę oczywiście wdzieli się Przemysław Sadowski.
Po drugiej stronie barykady dużo zmian. W szóstej serii głównym bossem zostanie... Młody. Najpierw podejmie on sojusz z Tatianą i oboje wyeliminują gang Rubena i jego samego (w czasie strzelaniny zginie goryl Tatiany - Rafael), a następnie skupią się na Dragonowie. W bezpośredniej wymianie ognia z Dragonowem w jego willi Młody odkrywa ciało Silene i wpada w wściekłość. Rozkazuje nie zabijać Dragonowa tylko pojmać go żywcem. Już w bezpiecznym miejscu sam się z nim rozprawia bestialsko go torturując. Tatianie nie podoba się, że Młody stał się tak bardzo ważny, ale jest już za późno... Młody rozumiejąc, że prędzej czy później Tatiana będzie chciała go usunąć postanawia ją zabić i czyni to dwoma celnymi strzałami w głowę.
Polska przestaje być spokojnym od przestępstw krajem. Gang Młodego organizuje coraz to większe przekręty. BSW wciąż myśli, że za tym stoi Tatiana lub Ruben jednak odnajdując ciało najpierw Rubena, a później belle Tati wpadają w kompletną konsternację.
Tyle fabuły na pół serii, w kolejnej połowie BSW będzie walczyć z Gangiem Młodego. Ostatecznie go eliminując, a decydujący strzał odda nowy Budrys ratując przed śmiercią Szajbę, który nie będzie w stanie zastrzelić byłego kumpla.
Proste, nie?"
Świetne, ale Rafaela chyba wcześniej już sprzątnął Jonasz. Poza tym jest spoko. Masz wyobraźnie. Mógłbyś naprawdę zostać scenarzystą FZ.
Z tego co wczoraj widziałem w ostatnim odcinku to Rafael miał się całkiem nieźle.
Po prostu chciałbym aby Fala Zbrodni została dokończona, a nie tak jak jest teraz - utknęła w martwym punkcie. Szósta seria mogłaby być ostatnią, nie robi mi to różnicy. O połowie serii już napisałem, z kolei następna połowa mogłaby się opierać na różnych wydarzeniach dotyczącej pracy gangsterskiej Młodego (różne napady, gierki etc.), w trakcie oczywiście BSW dowiedziałoby się, że to Młody wszystkim kieruje, może i w między czasie doszłoby do starcia pomiędzy Szajbą i Młodym, w którym Młody miałby przewagę, ale nie potrafiłby zabić byłego kumpla. Koniec to oczywiście odstrzelenie Młodego (o okolicznościach wcześniej pisałem), a dalej - Szajba z Czarną związują się (może i pobierają?), "nowy Budrys" siedzi nad grobem "starego" i paląc fajkę zastanawia się czy faktycznie chce pracować w BSW (boi się podzielić losu swojego brata wobec nowych zagrożeń, które z pewnością kiedyś nadejdą), Sieradzki siedzi u siebie w domu z butelką wódki, Szefowa odbiera medal za wzorową służbę, a ostatnią scenę byłby Rafalski płaczący nad grobem Alex (Werę, Kubę i resztę celowo pomijam).
Sorry, widocznie pomyliłem się z tym Rafaelem. Proponuję, abyś napisał do ATMu i przedstawił im scenariusz. Jeśli nie mają pomysłu, to mogą go wykorzystać, bo jest ciekawy :)
Super to wymyślileś .Ja normalnie kocham ten serial .Było by cool jak by powstała szósta seria tak jak ty to wymyśliłes . Tez bym chcial rzeby Kuba wrócil do serialu .Wogule dla mnie najlepsza byla 1 i 2 seria
A masz jakiś pomysł na zakończenie serialu?
Sorry, że piszę post, pod postam, ale nie ma opcji "Edytuj"
Super! Oprócz wątku z bratem Budrysa - wolałbym aby nie mieszać Sadowskiego do FZ - niech zostanie w pamięci jako Budrys - wg mnie najlepsza postać i najlepszy wątek we wszystkich dotychczasowych seriach FZ. Poza tym czy Młody sprzymierzyłby się ze swoją oprawczynią? I czy ona by się na to zgodziła? Ale mimo wszystko - świetny zalążek scenariusza. Ale dla Polsatu do zbyt proste i pewnie w dupie będzie miał zdanie widza.
Co Ci się nie podoba w wątku z bratem Budrysa? Według mnie to najlepszy pomysł. Budrysa lubiło wiele widzów FZ bo był ich ulubioną postacią ,a po jego śmierci przestali oglądać FZ i spadła jej oglądalność. Dlatego wiele widzów chce Budrysa z powrotem. To tłumaczy ,że 1 seria była według wielu najlepszą serią ze wszystkich bo był w niej właśnie Budrys. A Polsat jak nie ma pomysłu na serię 6 to niech np urządzi jakiś konkurs na najlepszy scenariusz 6 serii FZ. Wtedy Polsat miałby dobry scenariusz i jego oglądalność by wzrosła a widzowie byli by zadowoleni. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam.
To ja napisz co mi sie podoba, a co nie:
-Po pierwsze mylisz BSW(Biuro Spraw Wewnętrznych)z BOS(biuro operacji specjalnych) to dwie odmienne struktury, jedna sie zajmuje patrzeniem na ręce policjantom(czyli policja w policji.), druga zwalcza przestępczość zorganizowaną.
-Następna rzecz to brat bliźniak Budrysa...można kogoś innego wprowadzić bo ten cały "bliźniak" zbyt sztucznie i dziadowsko pasuje do całokształtu.
-młody bossem gangu? nie nie.
Teraz co mi sie podoba.
-Witek Nawrocki po drugiej stronie barykady, dobry pomysł, bowiem często sie zdarza, ze policjanci wywaleni z roboty przechodzą na drugą strone.
-śmierć przyszywanej córki Sieradzkiego
-"pojedynek" Młodego z Szajbą.
Reszta może być, przydałaby sie końcówka gdzie wszyscy giną hehe.
Myślę że to bardzo dobre pomysły!! Wątek z Mikołajem jest dobry ale tylko jeśli budrys 2 będzie miał zupełnie inny charakter niz dawny budrys, no chyba że jak to w stylu FZ... jakby OŻYWIAMY!? ale jeśli mikołajowi będzie powodzić się za dobrze będzie to zbyt cukierkowe. Żeby temu zapobiec możnaby zrobić reaktywacę Sergiejskiej.(że Sergiej przezył, ma brata albo jak go zabijali to niebył on) Sergiejska miałaby problemy z prowadzeniem otwartej wojny (przez nieuchwytność gangów) i z odzyskaniem wpływów w Polsce. Zalezałoby im na tym (bo jak to okreslił Sergiej "to idealny kraj aby zrobić coś nielegalnego"). W tym celu Sergiejska chciałaby nakłonić do "współpracy" mikołaja, aby miec materiały jakie zebrali BSW. Teraz mamy 2 warianty. Albo powturka i śmierć mikołaja, albo zemsta! Biorąc pod uwagą że wcześniej to szefowa zastrzeliła Sergieja i była to wzasadzie zemsta za syna 2 wariant jest atrakcylniejszy. Ale lepiejbyłoby gdyby zemsta niebyła szybka (poprostu ciekawiej). to wszystko mogłoby pojawić się jedynie po śnierci młodego aby nie przyćmić fajnego (wedłóg mnie) wątku z jego gangiem. Tylko co z zakonczeniem...
Jakie BSW?! Człowieku BSW myli Ci się z BOS... :/
Nie będzie już Fali?! :(
To nie jest na 100 % pewne...
Prawdopodobnie film kinowy powstanie...a co do VI serii nie ma jednoznacznej odpowiedzi...Polsat, na razie nie wykupił praw od ATMu, więc sprawa stoi w punkcie 0; ATM jest gotowy do produkcji...
http://www.petycje.pl/petycja/3392/6_sezon_serialu_fala_zbrodni.html petycja o 6 serie, podpisywac sie, bo sa szanse
Ten pomysł z Mikołajem i reaktywacją Siergiejskiej mogłby się udać ponieważ w FZ nie raz były dublowane postacie. Czytając parę razy ten powyższy pomysł na 6 serię serialu zacząłem wierzyć ,że naprawdę taka ona będzie jak opisano ją powyżej.
Sorry, ale Twój scenariusz jakoś do mnie nie przemawia. Po pierwsze, o ile dobrze pamiętam, Kuba nie wyjachał za granicę, by zbobywać nowe doświadczenia, tylko na rehabilitację. Po drugie, serial jest o OPZ, a nie o BSW. Tyle o pomyłkach. Co do samego scenariusza, to nie podoba mi się wątek brata bliźniaka Budrysa - zakrawa to na telenowelę 'i tak oto po wielu latach, pojawił się zaginiony brat bliźniak, oddzielony, jako dziecko od Budrysa' - na tej zasadzie, rozumiesz? To nie pasuje do serialu kryminalnego... Co jeszcze... Aaa! Oczywiście wątek Młodego - nie wyobrażam go sobie, jako mafiosa. Witek to dobry glina, pamiętasz zapewne, z jaką namiętnością walczył z Kolą - w związku z tym na pewno nie zawarłby sojuszu z Tatianą! To, co powyżej napsiałam, najbardziej razi mnie w oczy.
Moim zdaniem za bardzo przekombinowałeś ten scenariusz. Na pewno masz wyobraźnię. Trzymam kciuki za dalsze próby pisania i mam nadzieję, że następnym razem nie będzie tylu niedociągnięć i wyjdzie z tego scenariusz, godny serialu kryminalnego, jakim jest FZ, a nie telenoweli. Pozdrawiam serdecznie.
Taaak to ja myślę, żeby odrazu jeszcze się gdzieś odnalazł brat bliźniak Siergieja ;)... Byłoby o wiele ciekawiej ;]
Zaraz po 1szej serii miałam koncepcję na brata bliźniaka Budrysa - cieszę się, że nie jestem z tym sama :D
Pomysł z Młodym-bossem: świetne, b. podoba mi się taka koncepcja.
Dla mnie kwintesencją Fali Zbrodni jest 1sza seria, później oglądałam dalej, ale... jakoś nigdy nie czułam tego samego:P Może dlatego, że jestem jedną z największych fanek Sadowskiego? Nie wiem:P
Druga seria była jeszcze dobra (szczególnie wątek Szajba/Czarna, jedna z najlepszych par telewizyjnych; tak zajeżyście rozpieprzona w 3 serii) i później ciąg dalszy tendencji spadkowej. Oglądałam z sentymentu do mojego drugiego faworyta po Budrysie: Rafalski-geniusz! :) Do samego końca bezapelacyjnie świetny.
Jednak mimo wszystko zgadzam się, że serial został zakończony w idiotycznym momencie.