Wiem,że teraz napiszę to,co wiele osób pisało od dawna,ale wczoraj skończyłam oglądać wszystkie odcinki na ipla.pl (fajnie jest sobie coś czasami odświeżyć ) i nie mogę zrozumieć dlaczego Polsat ma w ramówce takie badziewia jak "Pamiętniki z wakacji","Trudne sprawy" czy "Dlaczego ja",a nie mogą skończyć porządnego serialu.Nie chodzi nawet o 6 serię,tylko o kilka odcinków,które wszystko by wyjaśniły i dokończyły wątki.
W ostatnim odcinku,który wyemitował Polsat wszystko było ewidentnie rozkopane pod 6 serię-choćby ukazanie postaci niby Silene.Nie wspominając o Tatianie i niedokończonym wątku Młodego...
Właśnie skończyłem oglądać 103 ostatni odcinek tego świetnego serialu i jak najbardziej podzielam Twoje zdanie... Nie ukrywam zniesmaczenia, że nie wyjaśnili wyżej wymienionych wątków... Serial jeden z najlepszych kryminalnych podobnie jak pitbull ale zakończenie w ogóle nieplanowane ;/
LOL powiem tylko tyle że żeby tak sknocić zakończeniem skadinąd jednak ciekawy serial (choć powiedzmy sobie szczerze że mocno - na amerykańską modłe - przejaskrawiony) to trzeba mieć naprawdę niepośledni talent. Sam przebrnąłem przez 5 sezonów i liczyłem że wątek ze zniknięciem silene w końcu zostanie wyjaśniony.
Ja nie wiem, ostatni klaps na planie serialu wykonano w 2008 r., czy rok póżniej już nie było kasy na kolejne epizody bo wybuchł kryzys?:D
kasa była,scenariusz też tylko podobno oglądalność spadła i dlatego zdjęli FZ z anteny.Jak dla mnie,skoro chcieli zakończyć emisję to mogli to zdrobić,ale szkoda,że nie wyemitowali jakichś 2,3 odcinków,które wszystko by wyjaśniły.Tyle by mi wystarczyło
Szkoda, że Polsat nie poszedł właśnie w tę stronę, żeby promować naprawdę dobry kryminalny serial. Czy widzowie są aż tak płytcy, że wolą GAPIĆ SIĘ na kretyństwa pokroju Trudnych Spraw niż Szkoda bardzo. Może też wyczerpały im się pomysły, ale biorąc na przykład amerykańskie CSI Las Vegas, które dobiło już 13 sezonów i dalej nie przestają, zawsze można coś stworzyć. Wiadomo, że nie każdy odcinek będzie zajebisty, ale gdyby tylko bardziej ruszyli główkami to jestem przekonana, że FZ mogłaby osiągnąć naprawdę wysoką oglądalność. Tyle co nam pozostało to odświeżanie sobie wszystkich odcinków. Jednak w przypadku mnie to chęć na dalsze wątki wciąż pozostaje. :)
mówiąc wprost wku*wiłem się... nie robi się wała z telewidza zamykając produkcję w takim momencie, nawet jeżeli nie wie się co dalej zrobić z całą fabułą serialu (a miałem wrażenie że tak właśnie było od 4 sezonu, jakoś tak mdło się zrobiło i niewyraźnie). To jest po prostu nie fair zostawić kluczowe kwestie bez ostatecznego wytłumaczenia, rozwiązania, wszystko rozkopane i ciach, koniec produkcji... Krótko i na temat, Polsat to gnoje nastawione WYŁĄCZNIE na komerchę i kasę, co widać po obecnym repertuarze dla odrobinę bardziej 'wymagającego' widza w stylu 'Dlaczego (chu)ja' itp..
ja też chcę kolejne odcinki .nie całą serie ale kilka odcinków które by to wyjasnily
Podzielam wasze zażenowanie. Najbardziej badziewne zakończenie z możliwych, a raczej..
..jego brak.
Świetny serial! Fala zbrodni oraz Kryminalni to wysoka półka. :)
nigdy nie widziałem takich złych charakterów jak w Fali Zbrodni-Sergei Karpin,Kola Daszew,Tatiana Daszew
szkoda Budrysa
Ja skończyłam dzisiaj. Też zniesmaczona, bo ładnie można było całość ładnie zamknąć niekoniecznie 6 serią. 4 seria miała ze 30 odcinków, co szkodziło 5 mieć tych dwa więcej?
Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, że z Młodym (psychiatryk, ucieczka stamtąd) akcja była wyraźnie podprowadzona przez Szefową - zaraz po pierwszej komisji go zatrzymała, ale nie wiemy, o czym mówili, dalej - już w psychiatryku, po ucieczce Młodego nagle niby trup lekarza odnalazł się żywy w BOS... Szefowa pytana o sprawę Młodego przez Szajbę wyraźnie ściemnia,,,
Ładnie byłoby pociągnąć ten wątek i w dwóch-trzech odcinkach zamknąć sprawę:
Młody "daje się" wyhaczyć Tatianie, która jest przekonana, że jest ściganym zabójcą, nie wiedząc o tym że cała sprawa z psychiatrykiem, wydaleniem ze służby i trupem lekarza to tylko przedstawienie. Ten ostatecznie rozwala jej organizację od wewnątrz, a ją samą zabija. Powraca do BOS w pełni chwały, a Szefowa całe jego szaleństwo od czasu zniknięcia Silene przedstawia jako celową grę, mającą na celu wpuszczenie kreta do rosyjskiej mafii.
Ruben po śmierci Tatiany ma problem ze stworzeniem organizacji, nikt nie chce pracować z człowiekiem, który nikogo ze współpracowników nie zachowuje przy życiu. Ostatecznie zdradzają go najbliżsi i wystawiają BOS. Sami zaś uciekają za granicę.
Silene wychodzi z ukrycia, bo tak naprawdę nie więził jej ani Domagarow, ani Tatiana, ci tylko chętnie się do tego przyznawali, każde pozostawało bowiem w przekonaniu, że Silene trzyma to drugie. Tymczasem Silene po prostu chcąc chronić męża i czując zagrożenie dobrze się schowała. Przy okazji wychodzi na jaw, że Silene będąc w OPZ pracowała także dla litewskiego wywiadu - to ten wywiad przechwytywał jej wiadomości, które - po ucieczce - wysyłała do Młodego, że żyje i nic jej nie jest. Jak sprawa się rypła i Silene wróciła, Litwini musieli zezwolić jej na wycofanie się z tamtej służby. Jednak z powodu współpracy z tym wywiadem w czasie pracy w OPZ Silene nie może pozostać w BOS, ale też jej na tym zupełnie nie zależy - ma dość wrażeń, chciałaby prowadzić normalne życie.
BOS odnajduje pasierbicę Sieradzkiego. Sąd jednak nie przyznaje mu prawa do opieki nad dziewczynką. Silene namawia Młodego aby zostali rodziną zastępczą dla dziewczynki. Ten się zgadza i ... tu wątek można urwać, bo widz łatwo się domyśli, że będą żyli długo i szczęśliwie.
Rafalski, dwie nowe razem z Szajbą, Młodym, Gadem, Francuzem i Czarną idą na wódkę i wspominają różne akcje (okazja do przypomnienia paru dialogów i zdarzeń), a gdy już wszyscy się rozchodzą, Czarna z Szajbą lądują, jak kiedyś, w łóżku.
Na koniec Szefowa i Sieradzki w jej gabinecie gratulują sobie udanych akcji i szczęśliwego finału spraw Tatiany, Rubena i Młodego, na co wpada Francuz z wiadomością, że znów gdzieś tam była strzelanina i zaczyna się walka o schedę po Tatianie i Rubenie. I tu koniec, bo wiadomo, ze mafia jest jak hydra i serial mógłby trwać w nieskończoność.
Nic już nie zrobią,bo nie mogliby kontynuować wątku z Sieradzkim i Kalinką,który był dosyć ważny
Cóż, wtedy jeszcze mogli. A teraz to już Młody nie jest taki młody a "Sieradzki" w niczym już nie wystąpi.
W sumie prawda,po zakończeniu 5 serii mieli jeszcze ponad 3 lata (do śmierci Żentary) na nakręcenie 6 skoro nie chcieli to nie łaski bez,ale w sumie Polsat... i wszystko jasne