PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=867454}

Fallout

2024 -
7,7 56 tys. ocen
7,7 10 1 55661
7,6 28 krytyków
Fallout
powrót do forum serialu Fallout

Od razu zaznaczam, że z gier grałem jedynie w 1, 2 i Tactics (aczkolwiek to ostatnie podobno jest niekanoniczne).

Czy przedstawiona w serialu "hipoteza" czy też wersja historii w której nuklearny holokaust został rozpoczęty przez korporacje z Vault-Tec na czele, to jest coś znajdujące odzwierciedlenie w późniejszych grach? Ja zatrzymałem się na tym, że pierwsze uderzyły Chiny, w obliczu coraz gorszej sytuacji na froncie w Azji i że Chiny z USA wzajemnie się wyniszczyły, niszcząc przy okazji cały świat.
Tymczasem w serialu mamy sugestię z narady korporacji, żeby wykorzystać sytuację na świecie i sprowokować wojnę nuklearną. O ile jest to (moim zdaniem) spójne z linią fabularną Fallouta której częścią jest "korporacje to literalnie szatan", to już kłóci mi się z wiedzą jaką gracz poznaje z holodysków i innych w F1 i F2.

ocenił(a) serial na 2
Flutterschei

Hej, to jest całkowita bzdura wymyślona przez speców z Amazona i Bethesdy, bo strach im zajrzał w gacie jak mieli powiedzieć że Chiny są be.

Owszem była taka hipoteza wśród developerów, żeby to Vault-Tec uczynić iskrą, która podpaliła świat, ale nigdy nie została wprowadzona do żadnej gry, natomiast informacja o tym że wojna wybuchła przez konflikt na linii USA - Chiny jest linią oficjalną. Informacja kto zaczął była raczej ukrywana, ale poszczególne znaki wskazywały właśnie na Chiny, tak jak piszesz. Przegrywali oni walki w swoim kraju dzięki temu że amerykanie wprowadzili pancerze wspomagane, stracili też Alaskę i nie widząc innej opcji odpalili głowice.

Nawet późniejsze gry jak FO3 czy FO4 potwierdzają hipotezę o konflikcie pochodzącą z początków serii.

Serial natomiast, chcąc być bardzo progresywny stawia wszystko na głowie, zrzucając winę na zły kapitalizm i korporacje.