PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=688850}

Fargo

2014 -
8,2 76 tys. ocen
8,2 10 1 75924
8,4 47 krytyków
Fargo
powrót do forum serialu Fargo

Generalnie zauważyłem, że przeważają opinie według, których drugi sezon jest znacznie lepszy.

Osobiście moim zdaniem 1 sezon jest na dużo wyższym poziomie niż sezon 2.

Dlaczego?

Po 1. klimat. Ten sezon po prostu "miał coś w sobie".
Po 2. wydaje mi się, że w pierwszym sezonie były zdecydowanie lepiej zarysowane rysy psychologiczne postaci, były one wyrazistsze. Ich portrety osobowościowe były zrobione "soczyście", ich cechy charakteru aż wylewały się z ekranu. Natomiast w sezonie drugim, część tych postaci była taka jakaś nijaka.
Po 3. wydaje mi się, że fabuła była dużo spójniejsza i bardziej konsekwentna. Jeżeli pojawiał się jakiś motyw, to miał on z czasem konkretne umiejscowienie, wyjaśnienie. Natomiast w sezonie drugim pojawiały się jakieś elementy nie do końca wiadomo skąd i po co.
Po 4. i ostatnie... No naprawdę nie mogę się oprzeć jakiemuś magicznemu klimatowi, który owiewa ten pierwszy sezon :D

Jeden element, w którym sezon drugi jest porównywalny, a może nawet ciut lepszy od sezonu pierwszego. GROTESKA. Chyba w sezonie 2 było jej ciut więcej. Która zresztą była wykonana po mistrzowsku, na najwyższym poziomie.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Szeryf_Rottingham

Zgadzam się

ocenił(a) serial na 9
Szeryf_Rottingham

1 sezon 9/10 - świetna wciągająca akcja, doskonale rozwinięte wątki głównych bohaterów, niebanalna historia, różnorodność emocji odczuwanych do Lestera - od współczucia po niechęć,

2 sezon 5/10 - nuda i niewyraźne postacie

użytkownik usunięty
Szeryf_Rottingham

Też uważam, że pierwszy sezon jest trochę lepszy. 9/10, a drugi 8/10. Przede wszystkim pierwszy sezon miał fantastyczny czarny charakter (Lorne Malvo), a w drugim takiego brak, bo przecież nie półmózg Dodd. Dodatkowo w pierwszym sezonie to wszystko jest jednak jakby trochę bardziej prawdopodobne, bo ten Dziki Zachód owszem, dobrze mi się oglądało, ale z realizmem niewiele to miało wspólnego. Po takiej akcji, że oni tam zabijają kilku policjantów to by tam kamień na kamieniu nie został, napalm by tam zrzucili na nich.

ocenił(a) serial na 9
Szeryf_Rottingham

W 100% się zgadzam. Moim zdaniem również zdecydowanie S01>S02.