Witam wszystkich,
ostatnimi czasy seriale wkręciły mnie na tyle, że nie mam ochoty oglądać pełnometrażówek, ale nie o tym tutaj będziemy się rozwodzić.
Otóż zauważyłem kilka bardzo dobrych tytułów, które jednak nie wygrały bitwy o widza z innymi wyjadaczami, pomimo że zdecydowanie na to zasługiwały, nawet mocniej niż nie jeden serial o kilku sezonach.
Dlatego też pomóżcie mi proszę i dopisujcie w tym temacie tytuły seriali wybitnych, które skończyły swój żywot na jednym sezonie, pomimo tego że były rewelacyjne.
Zacznę ja:
Carnivale (wiem, 2 sezony, ale w miarę szybko anulowany więc się liczy)
Raines (genialny serial kryminalny, nakręcono tylko 6 odcinków)
Flash Forward ( jak dla mnie najciekawszy serial sci-fi ostatnich lat)
Invasion (ciekawy serial o ...inwazji kosmitów)
Dark Skies (stary serial, ówczesny konkurent x-files, prawie równie dobry)
zapewne znajdzie się jeszcze kilka tytułów, ale na razi mam pustkę w głowie, więc licze na Wasze sugestie. Dla tych co zauważyli pewną zbieżność, moje tytuły w mniejszym lub większym stopniu zahaczają o jakiś pierwiastek "nadnaturalny" żeby nie uogólniać, gatunek sci-fi, z tego względu że staram się oglądać hybrydy gatunkowe, ale oczywiście nie sugerujcie się tym, i wpisujcie również seriale bez sci-fi w gatunku:)
Mam nadzieję że stworzymy tu listę oryginalnych, i ciekawych seriali które powinny gościć na naszych ekranach więcej czasu niż nie jeden kilku-sezonowiec. Pozdrawiam
Traveler - 8 albo 9 odcinków było i przerwali produkcję.
Swego czasu jak go oglądałem, to bardzo żałowałem, że się zakończył, ale już prawie nic z niego nie pamiętam.
- Supernatural,
- Fringe,
- Chuck,
- Dr House,
- Vampire Diaries,
- Breaking Bad,
- Tajemnice Smallville,
- V (Goście),
- Lie to me,
- 4400,
- Californication,
- Flash Forward,
- Kyle XY,
- Reaper,
- Lost,
- Prison Break
Nie do końca chyba się zrozumieliśmy, ale dzięki za listę, większość z nich oglądałem. Tu natomiast chodzi o skompletowanie seriali anulowanych, a dobrych, z jednym sezonem, a Ty wymieniłeś najbardziej oglądane seriale, które w dodatku jeszcze nie zostały anulowane, przynajmniej większość.
No ale skoro już je wymieniłeś to może pogawędzimy troszkę o nich, bo tak się składa, że z Twojej listy, oglądałem:
Supernatural (absolutny faworyt, z aktualnych seriali),
Fringe (który troszkę podupadł, ale wciąż go uwielbiam)
Chuck (oglądałem 5 odcinków sezonu 1, i za bardzo mnie nie wciągnał, ale to raczej z racji innych oglądanych przeze mnie seriali. Skoro chwalisz to powrócę wkrótce do Chucka.)
Vampire Diaries (obejrzałem 5 odcinków, i jakoś na razie zbyt młodzieżowy, mało horrorowy, i słabo wciągający się wydał, ale jeszcze go nie skreśliłem)
Tajemnice Smallville (kocham komiksy, a supermana zaraz po Lobo, lubiałem najbardziej, aczkolwiek nie mogę wczuć się na razie w to co widziałem, a widziałem dopiero 1 sezon, i 4 odcinki drugiego. Będę kontynoawał...)
V- oglądam na bieżąco, i póki co jestem zadowolony, choć fajerwerków nie ma. Na plus, że zdecydowanie atmosfera serialu się zaostrza, i co raz brutalniejszy się staje.)
Flash Forward- (chyba najlepszy, najciekawszy serial sci-fi jaki oglądałem, szkoda że się skończył, z drugiej jednak strony ile można ciągnąć?)
Reszty czyli nie oglądałem bo:
Dr. House -- wydaje mi się na jedno kopyto, wyrywkowo parę odcinków obejrzałem w tv, postać ciekawa, antypatyczna, ale cały scenariusz wydaje mi się zbyt wtórny z odcinka na odcinek.
Lie to me -- może to się wydać płytkie, ale oglądam seriale sci-fi, lub akcji, gdzie coś się dzieje, i na razie nie udało mi się jeszcze przekonać do serialu kryminalnego/dramatu. Ale żeby wiedzieć o czym się piszę pierw trzeba obejrzeć, więc także nie skreślam.
Breaking Bad -- dużo dobrego słyszałem na temat tej pozycji, więc jak uporam się z masą obecnych seriali to dam i temu szanse.
4400 -- Zazwyczaj tego nie robię, ale był taki czas że zasugerowałem się negatywnymi komentarzami na temat tego serialu, i jakoś do dziś nie próbowałem tego zmienić.
Californication -- komediowym serialom nie mówię Nie. Ale jakoś seriale z podtekstem sexualnym do mnie nie trafiają, Duchovnego wolę kojarzyć jako Muldera, a nie maniaka seksualnego.
Kyle XY -- widziałem kawałek na tvp1, i jak uslyszałem dubbing, tak do dziś dziękuję tej pozycji...czemu? Dubbin= Dla dzieci, a Dla dzieci= Nie dla mnie:)
Lostów, Prisona nie oglądałem bo gdy był szał na nich seriale mnie nie pasjonowały, dziś jest inaczej, i nie wiem czy nadrabiać zaległości czy nie....zobaczymy
Reaper nie wiem o czym jest, ale od czego mamy filmweb...obadam:)
A i jeszcze ciekawy serial - Harper's Island opowiada o wyspie na której popełniono serie morderstw. Zabili psychola który zabijał i po latach pewna para chce wziąć ślub na tej wyspie, a międzyczasie ktoś zaczyna znów mordować. Gra tam aktor z Supernatural :) Jim Beaver
'The 4400' jest jednym z NAJLEPSZYCH seriali, jakie widziałem - poziom porównywalny do pierwszego sezonu "Heroes" (!) Tylko samo zakończenie było jak dla mnie zbyt szybkie - UCIĘLI ten serial nie wyjaśniając wielu kwestii (szczególnie dwóch wrogich frakcji z przyszłości :/ )
Anyway POLECAM Ci ten serial - nawet Ci trochę zazdroszczę, że go jeszcze nie oglądałeś - sam chciałbym móc "poznać go" od nowa :)
No to moze "Jerycho" jeszcze chyba nikt nie podal.. wyemitowano 31 odicnkow i finito wiec nie zaden tasiemiec ;) jednak serialu nie ogladalam wiec nie wiem czy godny uwagi... opinie sa rozne... ja zamierzam na dniach sama sie przekonac :)
i jeszcze:
Day Break - (1sezon/13odcinków)
Sleeper Cell - (2sezony/łącznie tylko 18odcinków)
My Own Worst Enemy - (1sezon/9odcinków)
wszystkie maja dosc wysokie noty a mimo to wiecej odcinkow z tego co sie orientuje jak narazie nie powstalo
Ok mam prawdziwego kota o którym mało kto słyszał. NAkręcili tylko jeden sezon (chyba poszło o pieniądze)
po prostu to tutaj zostawie...
------------------------------------------------------ 'The Black Donnellys' ---------------------------------------------------------
Polowanie na człowieka (prey)anulowany po 13 odcinkach z zakończeniem co najmniej irytującym(oglądalność za słaba była).
Lost Room to calkiem inna bajka bo to jest miniserial wiec wiadome ze ma malo odcinkow
Polecam Rubicon. Świetny serial. Niestety przez późną godzinę emisji został anulowany przez AMC. Tylko 13 świetnych odcinków.
Przede wszystkim - Threshold - Strategia przetrwania. Nawet nie dokończyli pierwszej serii (miał trwać więcej niż 13 odcinków) a zapowiadał się świetnie. Leciał nawet w Polsce - na TV4 bodajże
ja polecam seriale nie jednego sezonu ale wciągające i bardzo fajne:
Dexter,
Nip Tuck - bez skazy
Zakazane imperium
maxreal, musisz koniecznie obejrzec serial "Luther". Produkcja BBC, 1 sezon, 6 odcinkow. niestety nie wiem czy kreca kolejny sezon czy juz skonczyli. Poczytaj o nim. Z tego co napisales tutaj jestem pewny, ze ci sie spodoba.
ostatnio oglądałem serial:
"No Ordinary Family".
niczym takim nie błyszczy ale z odcinka na odcinek fabuła się rozwija zaciekawiając coraz bardziej. początek może odstraszyc i zniechęcic swojego rodzaju nuda ale warto obejżeć do końca. Wyemitowano 1 sezon (20 odcinków) i raczej nie bedzie dalszych sezonów gdyż stacja telewizyjna która emitowala ten serial nie wymienila go w swojej ramówce (nie ma także zadnych potwierdzec co do kontynuacji).
V: Goście szkoda ze anulowali ten serial bo sezon byl dosyc ciekawy wiec na pewno bym ogladał.
a inne dobre seriale do maja co najmniej 2 sezony (tak jak niesamowity "Doctor Who")
wiecej nie moge sobie przypomnieć.
VR.5 - sci-fi/thriller, serial z połowy lat 90, 13 odc., anulowany. Emitowała go wtedy stacja TV4 i mocno się nim jarałem. Obecnie ciężko go zdobyć, nie ma napisów polskich
Swingtown - 1 sezon, 8 odc, klimat lat 70, trochę humoru, dramatu. No i gra tutaj aktor z Flashforward, Lloyd :)
a serial Ekipa bodajże 12 odcinków. wg mnie najlepszy polski serial. w zasadzei to zaplanowane było tylko tych kilkanaście odcinków. Polsat trochę zepsuł z godzinami emisji i chyba tylko dla tego nie udało się namówić Agnieszkę Holland do kontynuacji.
Seriale jakie znam które zostały przerwane przed zakończeniem:
Firefly
Carnivale
My Name is Earl
Titus
The Event
Flash Forward
Dark Angel
Deadwood
Twin Peaks
Witchblade
Kyle XY
Jericho
Jak widać mam niejaką nihilistyczną słabość do takich seriali. :)
Zdecydowanie "Persons Unknown" i "The Gates" - każdy po jednym sezonie i z masą pytań w finalnym odcinku nad czym bardzo ubolewam. (oby dwa z kategorii 'mystery' więc całkiem interesujące)
Chicago Code - amerykanski serial o polskim policjancie. jeden sezon, potem anulowany pomimo że prześwietny i ma swoją rzesze fanów. sensacyjny
TWin Peaks zostalo przerwane???co to za herezje?Jestem fanka Lyncha i Twin Peaks widzialam nie raz, do samiuskiego konca!!!!
Nie rozumiem o co Ci chodzi... Skoro widziałaś ostatni odcinek drugiego sezonu, i nie widzisz, że czegoś brakuje (tj. kontynuacji) to mogę jedynie odesłać Cię do angielskiej wikipedii ==>> http://en.wikipedia.org/wiki/Twin_peaks#Declining_ratings . A może nadal oglądasz nowe odcinki w magicznym pudełku... Kobieto Z Pieńkiem! :D
Szczerze mowiac, jestem zaskoczona, pojecia nie mialam o tym, ze tak nie mialo sie skonczyc, ze mogloby cos wiecej:)dla mnie tak jak Twin Peaks sie skonczyl- bylo idealnie...z pewnym niedopowiedzeniem, tajemnica itd...jesli faktycznie nie nakrecono kontynuacji to wielki blad...Twin Peaks wymiata pod kazdym mozliwym wzgledem:)
Polecam serial Paradox z 2009 roku, bardzo króciutki, bo tylko 5 odcinków ale naprawdę warto!
ja lubię Moonlight (pol. "pod osłoną nocy") - powtarzany teraz na tvn 7 i Miracles ("Cuda") - kiedyś leciał na tv4, oba po jednym sezonie
Może nie wybitne, ale na pewno trzymające poziom (jedne bardziej, inne mniej):
- V
- The Event
- Hung
- How to Make it in America
-Castle
-six feet under
-dexter
-bones
-flashforward
-californication
-firma
-magia kłamstwa
-the event
moim zdaniem najlepsze seriale ostatnich lat
http://www.filmweb.pl/serial/Journeyman+podr%C3%B3%C5%BCnik+w+czasie-2007-432596
A pamiętacie ludzie takie coś jak "Veritas" ? Dobry serial z elementami fantasy. Oglądałem to bardzo dawno temu i pamiętam, że zakończyli w jednym z ciekawszych momentów.
Falling Skies? Przeciez trwa montaż 3 sezonu. Zdjęcia są zakończone. Chyba Ci się coś pomyliło. Ten serial trwa i ma się dobrze. Po 1 średnim sezonie, drugi był rewelacyjny. Jakby nie było 3 sezonu to ludzie by ich zabili za brak wyjaśnienia ostatniej sceny sezonu 2 . Ally or Enemy.
jeszcze Women's Murder Club skończyli po jednym sezonie, a serial był zajebisty
aaaa ziomeczku mam dla Ciebie taki serial że napewno cie niezle wkręci a ide o stówe ze nie słyszałeś o nim
no dobra powiem wam... The Shadow Line...bardzo polecam tylko 7 odcinków po godzinie WARTO!!!