PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=694371}

Fortitude

2015 - 2018
7,2 8,7 tys. ocen
7,2 10 1 8698
7,0 7 krytyków
Fortitude
powrót do forum serialu Fortitude

Czy toksyny powodujące wady rozwojowe u zwierząt i które później znaleziono u Shirley miały jakieś znaczenie dla wydarzeń, czy był to tylko red herring? Wydaje mi się, że to drugie.

ocenił(a) serial na 8
jsx

Ja też mam jakoś dziwne wrażenie, że to wszystko co się działo to nie wina tych os, toksyn i mamutów i że oprócz tego co napisałam (plus zabójstwo Pettigrew'a) istnieje jeszcze coś mrocznego, religijnego co jeszcze nam nie zostało pokazane.
Jakoś tak po tym tupilagu mi się skojarzyło.
Zobaczymy co w 2 sezonie bedzie.

espantosa

Hmm, napisałaś "też", a ja akurat nie mam takiego wrażenia, tzn. wyjaśnienie naukowe (osy z mamuta) dla mnie dyskwalifikuje całkowicie jakąkolwiek paranormalność. Jedynie toksyny mnie interesują, bo nie zostało jednoznacznie wyjaśnione, czy miały jakąś rolę, czy nie. Być może wątek powróci w drugim sezonie.

ocenił(a) serial na 8
jsx

Które toksyny masz na myśli?

edi_nie_oglada_filmow

Tak jak napisałem w pierwszym poście - te, które powodowały wady rozwojowe u zwierząt. Biologowie w Fortitude zajmowali się badaniem ich wpływu na lokalną faunę i w pewnym momencie podejrzewano, że to one wywołują takie agresywne zachowania. Przebadano pod tym kątem Shirley i chłopca, ale tylko u Shirley je znaleziono.

ocenił(a) serial na 8
jsx

Dopytuję, bo już nie pamiętam, ale toksyna mogła występować po ataku os (nawet współczesne posiadają jad a w nim toksyny, choć w zasadzie dla nieuczulonego człowieka jest on, lub one, niegroźny).

edi_nie_oglada_filmow

Rozumiem. Ta toksyna raczej nie miała nic wspólnego z osami, jako, że znajdowano ją u dużej ilości zwierząt w okolicach Fortitude.