PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27123
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

W 4 odcinku sezonu 2 Olivia pije sok z robaków jakichś tam (R1). Walter tłumaczy, że owe R1 były tresowane na światło (upraszczam i skracam całą tą wypowiedź:D) aby reagować na nie. Zostały one zabite i zjedzone przez R2 (robaki innego gatunku... albo jakieś tam zwierzątka nie pamiętam). R2 nie tresowane po zjedzeniu R1 zaczęły reagować na światło. R1 miały pomóc Olivii w przypomnieniu sobie rzeczy, których nie mogła sobie.... przypomnieć. R1 okazały się dla Olivii bardzo pomocne. Pytanie jak to możliwe? skoro R1 były tresowane na światło i R2 po zjedzeniu ich też reagowały na światło.... to czy R1 nie powinny być z Olivią bądź w miejscu w którym była Olivia, żeby pomóc jej mózgowi w odsłonięciu zapomnianych wydarzeń?

ocenił(a) serial na 7
LaraNotsil

O ile pamiętam, Walter mówił, że robaki R2 zjadając robaki R1 przejmowały ich pamięć. Czyli, moim zdaniem, powstała reakcja łańcuchowa. Robaki R1 (płaźnice) tresowane na światło, zostały zjedzone przez R2, które przejmowały ich pamięć i rzekomo miały stymulować pamięć agentki Dunham. R2 miały umiejętność nei tylko płaźnic, ale również przejmowania pamięci. Olivia nie miała problemu z przeniknięciem do innego wymiaru, co świadczy ostatni odcinek 1 serii, ale z pamięcią. Żeby odzyskać pamięć z innego wymiaru, musiała jakby posiadać ''2 moce 2 rodzajów robaków w jednym''.

Twoje pytanie pewnie powstało dlatego, że próbowałaś odpowiedzieć na problem drogą analogiczną, co w przypadku tego serialu się nie da zrobić XD Z resztą i tak decydującą rolę odegrały nie tyle robaki, co dzwon znajdujący się w tych dwóch wymiarach, wydaje mi się, że te płaźnice stanowią tutaj jedynie rodzaj ''substytutu''. No to taki mój punkt widzenia ;) XD Mam nadzieję, że pomogłam :D

ocenił(a) serial na 4
saturday_night

Dlatego nie napisałam Spoiler, bo to nie był istotna rzecz w tym filmie:D Tylko zastanawiało mnie skąd owe płaźnice (nie mogłam przypomnieć sobie nazwy star te oznaczenia:D) maja pamietać co działo się gdzieś indziej jeżeli ich tam nie było:D Nie czepiam się tego, ogólnie tak mnie to zaciekawiło:D Ogólnie w Sci-Fi nigdy nie będą mnie dziwić rzeczy "niemożliwe, nierealne" bo to w końcu Sci-Fi i trzeba im wierzyć na słowo:D Dziki za zainteresowanie i pomoc:D