PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467127}
7,7 27 tys. ocen
7,7 10 1 27123
6,7 3 krytyków
Fringe: Na granicy światów
powrót do forum serialu Fringe: Na granicy światów

Znaczenie symboli

ocenił(a) serial na 8

Wreszcie wiadomo co oznaczają symbole wyświetlane w trakcie każdego odcinka. To nic innego jak litery alfabetu. W każdy odcinku Fringe symbole kodują wyraz związany z odcinkiem.
Co prawda odkrywca kodu, niejaki Julian Sanchez, opisał to na swoim blogu już w kwietniu zeszłego roku..szkoda, że dopiero tak późno odkryto blog pana Sancheza:) no ale lepiej wiedzieć późno, niż wcale.

Jak wygląda rozpracowany kod, można obejrzeć na stronie:
http://www.fringe.com.pl/symbole-fringe/670-Kodowanie-za-pomoca-symboli

Miłej zabawy podczas rozszyfrowywania kolejnego odcinka - szkoda, że dopiero w Prima Aprilis;)

ocenił(a) serial na 8
LadyRebel

Z cyklu 'głupich pytań czar': a gdzie się one właściwie pojawiają?

ocenił(a) serial na 8
Khaosth

Symbole? No podczas każdego odcinka. Podczas zmiany niektórych scen, na kilkanaście sekund pojawia się liść, kwiatek, motyl itp. Nie zauważyłeś??

ocenił(a) serial na 8
LadyRebel

No właśnie nie, a wydawało mi się, że oglądałem serial dosyć uważnie. Żadnego odcinka nie przegapiłem, a jak raz się zdarzyło, to zaraz nadrabiałem zaległości. :(

ocenił(a) serial na 8
Khaosth

a ściągasz z sieci czy oglądasz na tvn? Ja ściągam i są symbole, może tvn robi w tym czasie reklamy...cóż za debilizm:(

ocenił(a) serial na 8
LadyRebel

TVN :]
Pewnie uznali, że to takie nic nieznaczące wstawki dla amerykańskich stacji telewizyjnych, aby wiedziały gdzie umieścić swoje reklamy. Ale oni muszą mieć zmarnowane seanse - jak puszczą u nas jakiś show amerykański, to ta ilość "zaraz po reklamie", czy "zostańcie z nami" tak mnie wkurza. Przynajmniej Ci od "Fringe" jakoś to twórczo wykorzystali.

Jeszcze ściągnę sobie wersję angielską dla potwierdzenia.

ocenił(a) serial na 9
Khaosth

to są te momenty, po których emisja serialu wraca po reklamach, w amerykańskiej stacji oczywiście; nic dziwnego, że tvn je wyciął. na torrentach są seriale z wyciętymi reklamami.

wątpię jednak, by oprócz tego odkrywcy i twórców serialu, ktoś inny by jeszcze na to wpadł; po prostu nie ma geniuszy aż tak uważnych..

ocenił(a) serial na 9
freepick

Poza tym przestudiowałem cały najnowszy odcinek w dwuminutowym skrócie i rozszyfrowałem słowo: REVEAL (wyjawiać, odsłaniać, odkryć), co idealnie opisuje końcówkę odcinka s02e15 Jacksonville. ;p

dzięki, będę miał robotę na całe 14 odcinków wstecz. ;d

ocenił(a) serial na 8
freepick

cała przyjemność po mojej stronie:)
ja czekam z niecierpliwością na kwiecień:)

ocenił(a) serial na 10
freepick

ej a gdzie to "R" było bo domyśliłam się ze o to słowo chodzi ale wyłapałam tylko: EVEAL...
a w odcinkuo Edinie : AHER-i nie mam pojecia co to akuraj jest xD

ocenił(a) serial na 10
madziula21

P.S tez chce już kwiecień!! przecież to caaały miesiąc.. zgupiec można!!!

ocenił(a) serial na 9
madziula21

Ukryte słowo z odcinka o Edinie, czyli S02E12, to MUTATE (mutować).

Analogia odkrywania ukrytych słów jest bardzo prosta, nawet jeśli robi się to na przeglądzie (jak w moim przypadku);

pierwsza reklama w amerykańskiej stacji rusza około 7 minuty czasu trwania odcinka, każda następna literka odsłania się co kolejne, oczywiście w przybliżeniu, 10 minut, warto oczywiście pamiętać, że literka pojawia się również przed napisami końcowymi, czyli przy końcu jego trwania.

ocenił(a) serial na 10
freepick

tak patrze i sie dziwie ..a to AHER było z tym nazistą..przepraszam obejrzałam wczoraj 2 odcinki i na jednym odgadywać te symbole :]