PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104147}

Generał Daimos

Tōshō Daimos
1978 - 1979
7,9 6,4 tys. ocen
7,9 10 1 6372
7,3 3 krytyków
Generał Daimos
powrót do forum serialu Generał Daimos

Najlepsze sceny.

ocenił(a) serial na 6

jakie według was były najlepsze sceny? Podam swoją listę:
1) Daimovik wracający na ziemię (Kazuya i Kyoshiro staczają walkę ze statkami Baamsjan)
2) Pierwsze użycie podwójnego wichru.
3) Kazuya sprowadza Erikę do bazy;
4) Richiter pokazuje się na ekranie komputera Daimovika; Erika odzyskuje pamięć;
5) Erika ujawnia się, ratując Kazuyę przed wrogim robotem,
6) Erika woła Kazuyę przez radio z podwodnej bazy; Richiter wszystko widzi i słyszy; usiłuje ją zabic; Margarete łzami go powstrzymuje.
7) Richiter poznaje prawdę o śmierci ojca.
8) Balbas pomaga Kazuyi dotrzeć do Daimovika, by ten wystartował Daimosem.
9) atak Daimosa na wynurzoną bazę Baamsjan.
10) wściekły Kazuya tłucze Miwę, wyzywając go od bandytów i zbrodniarzy;
11)Erika strzela do Kazuyi z rozkazu Olbana; nie chciała go zabijać, więc włożyła ładunek nasenny do broni; wspólnik Olbana odkrywa to i ładuje ostrą amunicję.
12)Ziemianie uderzają na Baam.
13) Podczas ceremonii ślubnej Erika usiłuje zabic Olbana, co jej się nie udaje;
14) Podczas tejże ceremonii, arcykapłan publicznie oskarża Olbana o zabójstwo Liona, poprzedniego władcy Baamu; tym arcykapłanem okazuje się Richiter w przebraniu, który zdołał się wydostać z więzienia;
15) Daimos przedostaje się przez osłonę Baamu; Margarete wyjawia Kazuyi prawdę o strzale Eriki.
16) Daimovik taranuje wrota Baamu; Ziemianie dostają się do środka;
17) Richter zabija Olbana, co uruchamia w program kierujący satelitę w kierunku Jowisza;
18) Ziemianie usiłują dostać się do sterowni; nie udaję się; Richiter śmieje się w twarz Erice - uważa, że miał rację co do Ziemian, posądzając ich o chęć zniszczenia Baamu;
19) Kazuya wjeżdża transerem do korytarza prowadzącego do sterowni; miotacze laserowe poważnie uszkadzają robota; Kazuya usiłuje dostać sie sam;
20) Do rannego Kazuyi podchodzi Richiter; Powierzam ci moją siostrę Erikę. - mówi, po czym idzie w kierunku drzwi sterowni; ranny od pistoletów laserowych przyznaje się do złej oceny koegzystencji Baamsjan i Ziemian oraz mówi że ocalenie Baamu to zasługa Kazuyi;
21) Richiter zmienia kierunek lotu satelity; następnie w małym statku leci w kierunu Jowisza; Kazuya nawołuje go powrotu; Zbyt wielu zginęło z mojej ręki, bym mógł liczyć na przebaczenie. żegnajcie - Richitwer żegna się z siostrą i jej ukochanym, po czym ginie w atmosferze Jowisza.
22) Kazuya i Erika się spotykają; wreszcie nie muszą się niczego obawiać; Erika zaczyna opatrywać rannego Kazuyę.

ocenił(a) serial na 9
Tatar

Wow dałeś tutaj przekrój połowy serialu ;) ...

Ja dorzucą coś z 41 odcinka:
"To nie pocisk zranił serce Kazuji ale osoba która strzeliła"
Kijosziro

Ech jak ja bym chciał zobaczyć remake togo tytułu (z grafiką godną obecnych anime).

Tatar

1. Śmierć Richitera: "zbyt wielu zginęło z mojej ręki, bym mógł uzyskać przebaczenie"
2. Poderwanie się Daimovika do walki
3. Oczywiście obecna w prawie każdym odcinku scena transformacji
4. Ostatnia jazda Daimosa, kiedy przebija się przez osłonę Małego Baamu
5. Spotkanie Kyoshiro z ojcem na plaży. Z tego samego odcinka: retrospekcję z dzieciństwa Kyoshiro.
6. Sceny z tymi super-robotami Baamisjan stworzone przez naukowca (nie pamiętam jak się nazywał), przy tym pierwsze użycie lodowego podmuchu i ognistego wichru
7. Retrospekcja, gdy Kazuya dochodzi do siebie po ciężkim wypadku i na nowo uczy się chodzić.
8. Miiwa strzelający do rannych w wodzie
9. Odlot Eriki, gdy Kazuya dowiedział się, że ona jest Baamisjanką

Fenomenalny serial ! ! !

ocenił(a) serial na 9
mp_atos

Ja bym dodała śmierć Laizy, śmierć Balbasa, śmierć Baranduka i ujawnienie się Richitera na ślubie Olbana i Eriki.

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Ja bym do tych scen dodał jeszcze kilka moich ulubionych.
1. Scena z retrospekcji, kiedy Nana wspiera Kazuyę w walce o jego odzyskanie sprawności fizycznej (zawsze mnie ona wzrusza - odcinek 38)
2. Nana pociesza Kazuyę po zniknięciu Eriki i razem sobie żartują (odcinek 7)
3. Nana płacze czując się niepotrzebna w życiu swego brata (odcinek 7)
4. Walka Nany z robotem (nieudana) i jak Kazuya ją ratuje, a potem oboje sobie wszystko wyjaśniają i Nana rozumie, że nadal jest ważna dla swego brata (odcinek 7)

Tatar

1)Pierwsza walka Daimosa
2)Statek Balbasa zabierający Erikę
3)Śmierć Balbasa
4)Uwolnienie Kazuyi przez ONZ i następująca później walka
5)Daimowik ruszający do boju
6)Kazuya tłukący Miwę
7)Śmierć Laizy
8)Richiter ujawniający się podczas ceremonii ślubnej
9)Daimos stający przeciwko ostatniemu robotowi
10)Ostatnia jazda Tranzera, Kazuya i Richiter w korytarzu
11)No i na koniec przemiany Daimosa - Element rozpoznawczy serii :)

Tatar

ŚMIERĆ gen. Balbasa.

Siekiernik_731

Tu się z tobą zgodzę .Mnie osobiście do tej pory ta scena wzrusza.Według mnie Balbas podobnie jak Richiter gdzieś w głębi duszy był dobry mimo tego że na początku walczył po przeciwnej stronie i był bezwzględny ale w momencie kiedy Kazuya uratował mu życie był gotów mu pomóc . Można powiedzieć że on Margarette i paru innych dobrych baamisjan zginęło w imię pokoju .

ocenił(a) serial na 9
bunga76

Ładnie powiedziane. I rzeczywiście tak z nim było. Ja w sumie od początku czułam do generała trochę sympatii, a po tym odcinku, gdzie Kazuya mu uratował życie, to tym większą.

ocenił(a) serial na 9
Tatar

Serial obfitował w świetne sceny, dlatego bardzo go polubiłem. Żeby wybrać te najlepsze musiałbym chyba przemyśleć dokładnie wszystkie odcinki. W tej chwili wymieniam kilka, które były bardzo dobre moim zdaniem:
* pojedynki Richitera i Kazui (na Rajskiej Wyspie i podczas walki robotów, gdy został zniszczony baamisjański statek Gulror a Richiter użyl lasera paraliżującego i zamierzał się zderzyć z Daimosem
* pożegnanie Rihitera z Laizą przed wyżej wspomnianą walką robotów
* Aizon/Ayso demonstruje Zerona Kaigera, pierwszego ze swoich robotów, Rihiterowi, Laizie i Balbasowi
* decydująca walka na Ziemi - Daimos walczy z Podmorską Fortecą pod komendą Guerroyera, to było epickie !
* Erika zdradza się, że kocha Kazuyę, Margareta ratuje ją przed Richiterem, który oszczędza siostrę
* różne cytaty Kyoshirou, na przykład Kyoshirou cytujący Karola Marksa,
* różne charakterystyczne teksty Mivy, np. "Pan jest na żołdzie Baamu! Jakie wynagrodzenie miał pan otrzymać za swą zdradę?"
* "list" Guerroyera do Kazuyi - "Drogi Kazuyo, obawiam sę, że może wyjść na jaw nasza współpraca, co groziłoby ci śmiercią"
* śmierć Laizy oczywiście
* sceny, w których Laiza wykazywała swój spryt - jak podpuszczała Balbasa by pozbyć się Goureya Herricka, jak oszukała Guerroyera by uratować Rihitera, jak zmusiła Erikę do pojedynku z Kazuyą, Erika była przekonana, że poświęca w nim swe życie, ale Laiza zadbała, by została uratowana, gdy wymyśliła użycie dwóch namagnetyzowanych robotów Nene/Nesse przeciw Daimosowi
* scena, jak ranni Laiza i Richiter uciekają przed Mivą i odlatują z Ziemi,
* zabicie Guerroyera
* teksty Olbana np. (z pamięci) "Idiota! Znalazł się w pułapce a jeszcze o tym nie wie. Marnuje tylko energię i przez to się osłabia. Ziemianie są mało inteligentni!"
* "Fajerwerki z okazji ślubu"
* większość (o ile nie wszystkie) rozmów między Richiterem, Laizą i Balbasem :-)

ocenił(a) serial na 8
cmdt_rihiter

Dla przypomnienia od kilku dni oglądam odcinki Generała Daimosa (obejrzałam już 33) i póki co najlepszymi scenami są dla mnie wszystkie epizody gdzie pojawia się Aizo.:)

ocenił(a) serial na 9
Aero

Mnie też podobały się te same epizody. W ogóle Aizo to jeden z moich ulubionych bohaterów. :)

ocenił(a) serial na 8
joanna_kordus

Aizo jest bez porownania najlepszy. Po obejrzeniu wszystkich epizodów dokładam jeszcze od siebie scenę śmierci Laizy i Richitera. (Jak dla mnie to trzy najlepsze postacie w całej tej historii)

ocenił(a) serial na 9
Aero

Nie będę ukrywać, że strasznie zazdrościłam Admirałowi Richiterowi takiego przyjaciela. Śmierć Aizo była i dla mnie wstrząsem. Tej sceny też nie zapomnę. Ale również sceny śmierci najpierw Laizy, potem Richitera to były jedne z tych, które na długo zapadają w pamięć widzów.

ocenił(a) serial na 8
joanna_kordus

Zgadzam się z Tobą. Te trzy sceny głęoko zapadają w pamięć ponieważ niosą ze sobą silne emocje. Nie chodzi tu tylko o kwestię śmierci jako takiej, ale i również tego co zostaje poza tym. Nie wiem czy dobrze się wyraziłam, ale dla mnie śmierć Aizo, Laizy i Richitera wiązała się z uczuciem oddania (1 przyjaźń, 2 miłość, 3 głęboko pojęte zrozumienie, oddanie sprawie i szlachetność). Zapewne możnaby tu dodać i inne emocje, ale włąśnie to odczucie najbardziej do mnie trafiło. W końcu pięknie jest oddać życie dla pryjaciela (Aizo), miłości (Laiza) i dla tego w co się wierzy (Richiter).

ocenił(a) serial na 9
Aero

Sama nie mogłabym tego lepiej ująć, więc podpisuję się pod powyższym obiema rękami. :)

ocenił(a) serial na 8
Tatar

Niezapomnianych chwil było tak dużo, że nie sposób wszystkich wymienić. Mnie za to od dzieciństwa podobała się scena, i zawsze na nią czekałem (nawet gdy kilka lat temu oglądałem powtórnie cały serial), wyjazdu Kazuyi i jego ciężarówki na podwodną autostradę. No po prostu piękne!

tajfunn2001

Dla mnie najlepszą a zarazem najbardziej wzruszającą sceną jest (choć może wydać się to dziwne ) Kiedy Kazuya wypowiada na grobem Balbasa "Spoczywaj w pokoju waleczny generale"

ocenił(a) serial na 9
bunga76

Tak, ta scena też była piękna. Nie wiem, jak moi przedmówcy, ale dla mnie słowa Kazui świadczą o jego szlachetności. Wszak tyle razy Balbas dowodził robotami bojowymi przeciwko Daimosowi i jego pilotowi. Nie powiem, sposób, w jaki Kazuya wypowiedział te słowa, bardzo mnie wzruszył.

joanna_kordus

Kiedy ja oglądałem ten odcinek pierwszy raz (a było do co najmniej z 16-19 lat temu albo i więcej ) to na początku liczyłem że Balbas skoro stał się dobry i zaprzyjaźnił się z Kazuyą to ogółem stanie po stronie dobrych ale niestety skończyło się inaczej. Z drugiej strony Balbas również zachował się szlachetnie bo osłonił Kazuyę przed pociskami .Chociaż szkoda że zamiast niego i paru innych w gruncie rzeczy dobrych postaci nie zginął taki Miwa.

ocenił(a) serial na 9
bunga76

O, tak. A co do Miwy - to absolutnie się zgadzamy ja i mój kolega kronikarz56. Miwa powinien umrzeć w jak najgorszych męczarniach, szczególnie za to, co zrobił z bezbronnymi mieszkańcami Hirosimy (albo Nagasaki).

joanna_kordus

Zgadzam się z tobą w 100% chociaż zawszę mnie zastanawiało co by było gdyby połączył siły z Olbanem i i Gerroyerem z jednej był po przeciwnej stronie niż tamci ale miał z nimi dużo wspólnych cech

ocenił(a) serial na 9
bunga76

Mnie też to zastanawiało. Jedyne, co mogę powiedzieć, to to, że miałabym złe przeczucia co do tego sojuszu.

joanna_kordus

W sumie dobrze że Gildo nie odegrał aż tak dużej roli w anime bo był podobny do tych 3 wyżej wymienionych i było by o 1 "łachudrę" za dużo

ocenił(a) serial na 9
bunga76

A co za dużo, to niezdrowo i niedobrze.

ocenił(a) serial na 9
bunga76

A co za dużo, to niezdrowo i niedobrze.

ocenił(a) serial na 10
Tatar

Odświeżam sobie serial po latach. Jestem po 16 odc i wciąż jestem zachwycony! Post usera mp.atos to moje stare konto. Sam się ze sobą zgodzę, ale się uzupełnię :)

1. Transformacje genialne, ale kilka odc mogło się bez nich obejść.
2. Genialny odc 16 (1Wyrok). Szekspirowski motyw udawanej śmierci, Kazuya pokonujący Richitera, emocje, dramaturgia, Laiza i Marguerite. Świetne!
3. Odc Robot bojowy. Dialog Kazuyi i Eriki super. W ogóle to skorelowanie walk Daimosa z emocjami Kazuyi to ekstraklasa. Wszystkie transformersy niech spadają na drzewo.
4. Postać Cindy. Liryczna i dramatyczna, bogata w znaczenia. Pełna dramatyzmu. Dobrze, że sobie o niej przypomniałem.
5. Profesor Izumi to klasa sama w sobie.
6. Kyoshiro. Erudycja, cynizm i poczucie przyjaźni. Wspaniała postać.
7. Kairo i Okane jako komediowa zapchajdziura. Bodaj jedyny wkurzający wątek w całym serialu.
8. Już na początku można się było domyślać roli Guerroyera w zamachu na Bazie Księżycowej. Łatwo mi teraz mówić: 'przecież to widać!'. Ktoś domyślił się od razu?
9. Chłopiec ginący w szklarni i chłopiec pragnący zobaczyć Daimosa. Piękne sceny.
10. Nana próbująca pocieszać Kazuyę (perkusja!). Bardzo wielowymiarowa postać.

Po następnych odc dojdą pewnie kolejne genialne sceny :)

ocenił(a) serial na 9
michal.2907

Bardzo ciekawe sceny. Szkoda, że postać Cindy i jej relacje z Eriką nie zostały bardziej rozbudowane, może jakiś prequel na Baamie... Kyoshiro był moim ulubionym Ziemianinem, nie mogłem się doczekać jego nowych sentencji i komentarzy. Wygląd Guerroyera od razu sugerował, że to zbrodniarz i łajdak, zaskoczenia więc nie było. Ja oglądałem najpierw końcowe odcinki Daimosa, więc nie miałem szansy by wzbudził moje podejrzenia podczas retrospekcji negocjacji w Bazie Księżycowej...

ocenił(a) serial na 10
cmdt_rihiter

Ja zacząłem od początku, ale nie od samego. Chyba od 3 odc. Potem oczywiście powtórki, których na Polonii1 nie brakowało :) Super, że więcej osób docenia i pamięta ten serial. Niby marzy mi się reboot /remake czy inny quel, ale to musiałoby być zrobione w tym samym stylu. Nowoczesne komputerowe bajery albo aktorska nowomowa zabiłyby klimat.

#teamKazuya :)

ocenił(a) serial na 10
cmdt_rihiter

Szkoda, że nie ma editu. Piszę jeszcze raz, bo zapomniałem: Richiter pisze się przez ch :)

ocenił(a) serial na 9
michal.2907

Pisywałem Richitera na różne sposoby, przez "ch" i "h", przez "y" i "i". Pisownia przez samo "h" brzmi mi bardziej w stylu germańskim lub skandynawskim, a postaci jak Richiter, Erika, Laiza (Lisa?), Guerroyer z takimi klimatami mi się kojarzą :-) Te uskrzydlone kobiety (jak Erika lub Laiza) przywodzą mi na myśl walkirie. Stąd taka właśnie pisownia w używanym obecnie nicku :-)

ocenił(a) serial na 10
cmdt_rihiter

Nawet niegłupie skojarzenie. Twórcy serialu też mogli o tym myśleć. Ort usprawiedliwiony.

ocenił(a) serial na 9
cmdt_rihiter

Pisownia Richitera przez "h" jest uzasadniona. Tym bardziej, że po japońsku w systemie romaji to imię pisze się jako "Rihiteru". Wiele imion bohaterów tego anime pisane jest katakaną, czyli znakami japońskimi używanymi do zapisywania słów zapożyczonych z innych języków, np. angielskiego. To by sugerowało, że te imiona pochodzą z języków germańskich. Tylko nie wiem, jakie zachodnie imię byłoby odpowiednikiem imienia Aizo ("Aizamu"), bo też jest pisane katakaną.

ocenił(a) serial na 9
joanna_kordus

Uczę się japońskiego metodą "na samouka", tylko z pomocą odpowiednich książek i zeszytów ćwiczeń, poza tym na anglojęzycznej Wikipedii są podane imiona bohaterów anime po japońsku w systemie romaji i w znakach. Piszę o tym na wypadek, gdyby ktoś z was się mnie pytał, skąd ja to wszystko wiem.

ocenił(a) serial na 9
joanna_kordus

Świetnie. Dzięki za komentarz. Aizamu brzmi bardzo po japońsku, ale może jest jakiś germański odpowiednik. A może po prostu zabrakło im weny na germańsko brzmiące imiona. Co do Aizo to udało mi się znaleźć tylko najstarszą z Mojr (Atropos, Aisa), która przecina nić życia człowieka i kończy jego życie.

ocenił(a) serial na 9
cmdt_rihiter

Chyba musi mieć jakiś germański odpowiednik, bo jego imię pisze się katakaną. Imię Mojry? Ciekawe wytłumaczenie.

ocenił(a) serial na 9
joanna_kordus

Pewnie przypadkowa zbieżność, bo to dość odległe, ale Japończycy miewają dziwne z punktu widzenia Europejczyka skojarzenia i lubią mieszać europejskie religie i mity :-)