bajki jakby to teraz lecialo w tv zaraz bylaby burza przeciez tam caly czas ktos ginal to byl naprawde jedna z moich ulubionych pozycji za dzieciaka sie kazdy odcinek ogladalo :D
Zgadzam się! Jestem wierną wielbicielką starych anime, np "Kapitan Tsubasa" i właśnie "Generał Daimos", szkoda, że nie napisali tutaj kto dawał głos Rihiterowi, bo za jasną (...) nie wiem, czy przez "ch" czy "h" się pisze to imię. A ów bohater, brat Ericki był moim idolem!!! I te motywy egipskie!!! Super, mam z 10 odcinków (tylko dużo Rihitera) na starych VHS.
Wspaniałe!
Szkoda, że ludzie tutaj nie gadają i tylko ja odpowiadam!
Pozdrawiam!
zgadzam się, pamiętam jak to mnie ciągnęło przed ekran jak byłam mała..byłam z mamą na mieście i nagle ciągnę ją za rękaw "Mamo, pospiesz się, bo spóźnię się na Generała Daimosa" ahh te wspomnienia
Richiterowi (pisze sie przez 'ch';) głosu we włoskiej wersji, która my mielismy przyjemnosci ogladac na Polonii1 uzyczał Alessio Cigilano (także podkładał glos pod Kazuye:), a w wersji japońskiej Richiterem byl Ichikawa Osamu.
wiem ze teraz juz Cie to nie obchodzi, ale bylo pytanie to jest odpowiedź;)
Podzielam twoję sympatię do tego bohatera. Aczkolwiek we mnie on wzbudzał najpierw szacunek i respekt, potem dopiero go polubiłam. To była jedna z najpiękniejszych postaci w tym serialu. Myślę, że byłby mile zaskoczony, gdyby się dowiedział, ile Ziemian (szczególnie Polaków) go lubi. :)
Motywy egipskie, powiada moja przedmówczyni? W rzeczy samej, te węże w diademach, to i owszem, nawiązują do starożytnego Egiptu i do faraonów. Chociaż mnie osobiście Admirał Richiter bardziej przypominał z wyglądu Herkulesa, a z charakteru Zeusa Gromowładnego (szczególnie gdy wpadał w gniew, kiedy jego podwładni go zawodzili).
ehhh ludzie nie mówice mi o dajmosie bo sie rozpłyne......kurde trzeba jakoś wpłynąć na tvp by to zaczeli puszczać...
Hehe... ogladalo sie dawno dawno temu jak jeszcze byl taki kanal jak Polonia 1 (zanim sie zaimenil w telezakupy). General Daimos to byla moja ulubiona kreskowka, z anime puszczanego na Polonii 1.
No tylko, że Generał Daimos leciał na Polonii 1 nie tak dawno, ale o 6 rano. O ile się nie myle (ale nie chce mi sie sprawdzać) to leci teraz o tej godzinie Tygrysia Maska. Fajna chociaż nie to co Daimos.
Czy ktoś może pamięta jak miał na imię ten blondyn ze skrzydłami i wogóle jak ci ludzie ze skrzydłami się nazywali?
Richiter mial na imie.
Zauwazyliscie ze ci bamisjanie (ta krolewska rodzinka) miala take germanskie i rysy i imiona. cikewie czy swiadomie tworcy to zrobili.
wlasnie dostalem od kumpla wszystkie 44 odcinki i sie nimi rozkoszuje. super anima!!!!!
Ja byłem w szoku jak w jednym z końcowych odcinków doszło do brutalnego morderstwa za pomocą noża sztyletu. Już nie pamiętam kto kogo zabił ale mając te 10 lat zobaczyć takie sceny w kreskówce to było totalne zaskoczenie (wiadomo że się też już oglądało horrory i inne brutalne filmy ale to co innego (czy tylko ja miałem takie spaczone rozrywki w dzieciństwie? :D))
O ile dobrze pamiętam, to tym sztyletem to Admirał Richiter zabił Guerroyera. Należało się temu drugiemu, chociaż był ślepym narzędziem w rękach tyrana, no ale największy czarny charakter tego serialu (czyli Olban) musiał zostać pokonany dopiero w ostatnim odcinku, i to prawie na koniec. Tak już jest z tymi największymi draniami...
Wiesz co? Ostrzegaj przed spoilami :P własnie chciałem ponownie oglądać bo już zapomniałem fabuły :D
Ja tylko napisałam, co mnie się przypomina. A zresztą, oglądałam coś niecoś bajek (nie tylko anime), w których dranie dopiero na końcu są pokonani, a i to z trudem, bo dobrzy przy tym obrywają. "Generał Daimos" nie jest tutaj wyjątkiem. Poza tym nie podałam szczegółów, tylko pozostawiam łaskawej pamięci (ewentualnej domyślności), jak to było dokładnie. :P