PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494916}

Glee

2009 - 2015
7,3 47 tys. ocen
7,3 10 1 46527
6,3 9 krytyków
Glee
powrót do forum serialu Glee

101 odcinek

ocenił(a) serial na 8

Myślicie, że w 2 części pojawią się Dianna, Amber, Mark, Harry i Heather?

ocenił(a) serial na 8
buuu022

A nie chodzi o odcinek nr. 100? Nie wiem, czy Heather się pojawi, ale co do reszty - to już potwierdzone, nawet Dianna będzie.

użytkownik usunięty
Kierokat

Odcinek zapowiadany jako setny będzie dwuczęściowy - 5x12 i 5x13. Wiemy, że Brit, Quinn, Puck, Mercedes, Mike, April i Holly pojawią się w odcinku 5x12, bo jest sporo zdjęć z planu z ostatniego czasu. Pytanie raczej dotyczyło, czy w 5x13 (czyli drugiej części odcinka setnego) również ich zobaczymy. Odpowiedź pewnie poznamy niedługo.
Póki co znamy jedną piosenkę z 5x13: Loser Like Me w wykonaniu Artiego, Tiny, Sama i Blaine. Znamy też już tytuł odcinka: New Directions. (info z gleekoutbr.tumblr.com)

Myślę, że będą w 5x13, skoro mają być w setnym to pewnie w 2 częściach. :)

ocenił(a) serial na 10
buuu022

Podejrzewam że będą troszkę dziwne było by gdyby ich nie było :) chyba że zrobią to w ten sposób że 1 część to będzie pożegnanie najstarszych członków NY a 2 część to pożegnanie obecnego składu.Ja mam nadzieje że na jakąś piosenkę w wykonaniu całej starej obsady razem właśnie Loser Like Me było by fajnym utworem.

ocenił(a) serial na 7
buuu022

W drugiej części na pewno zobaczymy Special Guest Stars, czyli Gwyneth i Kristin. I przez liczbę nakręconych wspólnych scen Dianny i Marka obstawiam ze ich tez zobaczymy, musza te wszystkie ich sceny jakoś podzielić, bo inaczej mielibyśmy setny odcinek pt. "Quick".
Poza tym zdjęcia do odcinka 13-go prawdopodobnie już ruszyły pod koniec tego tygodnia. I każdy kto śledzi obsadę czy ekipę z Glee mógł się dowiedzieć ze w piątek była kręcona KOLEJNA scena QUICK.
Co do reszty Amber, Heather czy Harryego, okaże się po weekendzie.

ocenił(a) serial na 8
szym_seba

ja tak właśnie podejrzewam, że Kristin na 100% się nie pojawi w 2 części, Gwyneth ma śpiewać DDAO (no chyba, że głosowanie to było tylko pic na wodę i tak na prawdę sami sobie wybrali piosenki). Wydaje mi się, że Amber i Harry raczej się pojawią. Mam nadzieję, że Mark, Dianna i Heather również, wgl to chciałbym żeby Brittany otrzymała dyplom z pozostałymi seniorami :)

użytkownik usunięty
buuu022

DDAO było na liście piosenek w odcinku 5x12, ale zniknęło. Pojawiło się za to: Happy - Holly, Will, April, Blaine, Mercedes.
Wiarygodne źródło: http://gleekoutbr.com/musicas-quinta-temporada/

Brit już studiuje, więc formalnie skończyła naukę w liceum jakiś czas temu. Wątpię, aby teraz dawali jej dyplom razem ze wszystkimi, skoro już go ma;) Chyba, że właśnie ze względu na fanów.

ocenił(a) serial na 7

Super że będzie "Loser Like Me" i że będą śpiewać ją stare postacie, bardzo lubię tą piosenkę, chociaż w sumie myślałam że właśnie ta piosenka jako że jest oryginalna i wymyślona na potrzeby serialu zostanie zaśpiewana przez całe stare New Direction. To teraz się zastanawiam jaką piosenkę zaśpiewają wszyscy "starzy" bo chyba powinien być jakiś wspólny numer wszystkich razem :-]

użytkownik usunięty
alunia_kiss

Fajnie, że ta piosenka się pojawi. I wiadomo, fajnie jakby całe stare ND zaśpiewało, ale z drugiej strony to właśnie te 4 postacie kończą w tym momencie liceum i takie naturalne w sumie, że dostają wspólną piosenkę. Mnie osobiście obojętne co zaśpiewają (tylko dobrze, że nie DSB, bo mam nadzieję, że ten utwór w tym odcinku się nie pojawi, a jeśli już to jako numer w wykonaniu dawnej, oryginalnej ekipy).

Mam nadzieję, że w pozostałych 4 utworach jest właśnie numer całego starego ND :) Myślę, że będzie jakaś piosenka z Rachel, bo jest tylko w jednym utworze na 7, tak samo Kurt (super gdyby było jego solo!), mam też nadzieję na duet Klaine :)

ocenił(a) serial na 8

ja tam przeżyje bez duetu Klaine'a, solo Rachel czy Kurta bo oglądać możemy ich w każdym odcinku. Chciałbym, aby przynajmniej jedna piosenka była poświęcona nowym, bo to takie ich pożegnanie z serialem. Byli jacy byli, ale stanowili jakąś tam część Glee.

ocenił(a) serial na 10
buuu022

Popieram nowi też powinni dostać jakąś pożegnalną piosenkę. Ciekawi mnie jeszcze w jaki sposób rozwalą Kartie oby nie zrobili tego w jakiś głupi sposób.

użytkownik usunięty
buuu022

Lista piosenek 5x13:
http://www.mjsbigblog.com/glee-season-5-spoilers-song-spoilers-for-new-direction s-5x13.htm

użytkownik usunięty

Najbardziej mnie cieszy duet Kurta i Mercedes <3 Na plus też, że Rachel i Santana zaśpiewają razem.
Duet Willa i April ok, Loser Like Me też, bo w sumie to pewnie odcinek kończący szkołę, więc nie dziwi mnie, że właśnie absolwenci 2013 zaśpiewają coś razem.
Jeśli chodzi o Don't Stop Believing - nie chciałam raczej, aby ten utwór znalazł się w odcinku, bo bałam się, że dadzą go zaśpiewać komuś innemu niż tylko "starym", ale zaskoczona jestem pozytywnie, że tylko skład z pierwszego odcinka + Blaine (ale jego obecność akurat bardzo mnie cieszy:)). Dziwi mnie, że Mercedes z nimi nie śpiewa. ND wymienieni jako grupa, więc pewnie tylko w tle.
Jestem obojętna co do reszty. Chyba mnie trochę zdziwiło, że Holly dostaje cały utwór (no z ND, ale pewnie oni będą w tle tylko).

Szkoda, że nie ma duetu Klaine.

ocenił(a) serial na 7

Dopóki "GleekoutBr" nie potwierdzi piosenek do odcinka 13go, to tego linka czytam ze sporym dystansem ;)
Mnie najbardziej cieszy piosenka i wątki Quinn i Pucka. Jak dla mnie jedyny dalej ekscytujący i mający sens "związek" z tego serialu. Tylko szkoda ze od pierwszego sezonu nic poważniejszego lub pozytywnego pomiędzy nimi się nie działo. Ale lepiej później niż wcale nie?;)

Jeśli chodzi o piosenki, dla mnie mogą przerabiać wszystkie piosenki po pięćdziesiąt razy. Najważniejsza jest otoczka i kontekst całego występu i oczywiście dobra aranżacja, tych trzech elementów nie brakowało przy tych najbardziej pamiętnych występach "Glee".
Jeśli twórcom "Glee" jakimś cudem uda to się powtórzyć w tych dwóch odcinkach, to będą to najlepsze odcinki od baaaardzo dawna. A są na to szanse bo scenariusz do tych odcinków został napisany przez RIB (Ryan Murphy, Ian Brennan i Brad Falchuk) i gdy ta trójka razem pisze Glee, to ZAWSZE są to świetne odcinki. Jeszcze za kamerą tych odcinków stoi Paris Barclay (geniusz tworzący epicki "Sons of Anarchy"). Tak więc te odcinki nie mają prawa być słabe :)

użytkownik usunięty
szym_seba

To jest dość wiarygodne źródło. Nie pamiętam dokładnie co, ale już niejedna rzecz była przez nich spoilerowana i się sprawdzała. Chyba, że nastąpią jakieś zmiany (jak z DDAO, ale i gleekoutbr to zmieniali u siebie).
Zresztą, gdyby ktoś miał zmyślić to dałby jakieś losowe utwory poza tymi z listy, z której wybierali fani? Poza tym milczenie gleekoutbr może właśnie świadczyć, że to są prawdziwe spoilery, bo gdy jakiś czas temu pojawiły się na tumblrze różne informacje o 5x12 to szybko napisali, że to nie jest prawdziwe, no a teraz brak reakcji.
(znaczy jakby były jakieś zmiany np. duet Klaine czy coś grupowego jeszcze dawnego składu to super;P ale po prostu piszę obiektywnie, że to jest raczej wiarygodne źródło)

Paris Barclay reżyseruje 5x12, Brad Falchuk 5x13 - https://twitter.com/Harparbar/status/427878875314393088

ocenił(a) serial na 7
szym_seba

Powiem że mam mieszane odczucia co do piosenek, nie chodzi o to kto śpiewa ale o to jakie piosenki zostały wybrane. "Don't stop believin" bardzo lubię ale była ona już śpiewana w serialu kilka razy. Liczyłam bardziej na "We Are Young" albo " Somebody to Love"...Myślę że fajnie by było usłyszeć wszystkich we wspólnej piosence a nie powiedzmy 3 osoby mają solo a reszta robi za chórek, powinno być tak jak w "WE are the champions" każdy miał do zaśpiewania swoje solo i wyszło bardzo fajnie.
Co do scen z Quinn i Puckiem to mam mieszane uczucia, nigdy jakoś nie widziałam ich jako pary, w 1 sezonie nawet nie byli razem tylko połączyło ich dziecko a Puck kręcił z Santaną, Mercedes i innymi, w 2 sezonie nawet na siebie nie zwracali uwagi a Puck latał za Lauren, w 3 sezonie ich interakcja była taka że mają razem Beth i Puck całował się/spał z Shelby, a potem próbował odwieźć Quinn od pomysłu odebrania Beth, a no i pocałowała go na końcu 3 sezonu. W 4 sezonie zero jakiś scen wskazujących na coś więcej. Dlatego jeżeli coś będzie to moim zdaniem będzie to trochę na siłę, tak jak coś kombinują z Rachel i Samem, ale to moja opinia. Lubię i postać Quinn i Pucka ale po prostu nigdy nie widziałam tam czegoś więcej niż przyjaźni i dziecka które ich łączy.

ocenił(a) serial na 7
alunia_kiss

A ja z drugiej strony od pierwszego sezonu nigdy nie widziałem innego "Happy Endu" dla Pucka i Quinn jak bycie razem, to prawda potem się wszystko trochę posypało. Ale mimo wszystko chyba pasują do siebie i jestem bardzo ciekaw jak to zostanie rozegrane w tych odcinkach.
Na pewno nie jest to moje jakieś "OTP" ale przyznaje ze najbardziej wyczekuje własnie tego wątku w 100tce Glee. Bez Finchel na pewno będę kibicował "Quick", po prostu przez sentyment do pierwszego sezonu :)

ocenił(a) serial na 8
szym_seba

Zgadzam się. Quick to takie drugie Finchel. Samchel - Hell to the NO! Za cholere nie pasują do siebie, jeśli Mercedes jedzie do NY, to może Samcedes?
Co do piosenek - Kurtcedes <3 i Quick <3 no i Blamtartie <3
Reszta do wywalenia chyba, no bo po co kolejny (po odc. Frenemies) duet Pezberry? Mogą śpiewać a KAŻDYM odcinku duet i zamiast dać zaśpiewać newbies, to muszą dać coś Rachel , bo śpiewa tylko w jednej piosence... I jeszcze milosna piosenka April i Willa? WTF? nie czaje tego pomysłu, ale czekam na te odcinki bo chyba bd moimi ulubionymi w sezonie :)

użytkownik usunięty
buuu022

"Mogą śpiewać a KAŻDYM odcinku duet i zamiast dać zaśpiewać newbies, to muszą dać coś Rachel , bo śpiewa tylko w jednej piosence..."
Ten setny odcinek ma być wyjątkowy - ma być pożegnaniem chóru, więc naturalne, że śpiewają osoby, które ten chór tworzyły i w to w dużym stopniu, od początku. Rachel była jedną z najważniejszych osób w ND, można jej nie lubić, ale taki jest fakt. Nie ma nic dziwnego, że dostaje w tych 2 odcinkach więcej niż trio. Tak samo jeśli chodzi o Kurta, o Santanę, o Mercedes, o Pucka i innych osób z pierwszych sezonów.

ocenił(a) serial na 8

Zauważyłem, że lubisz stare postacie bardziej niż nowe. Chyba wszyscy je lubię bardziej, ale "newbies" także zasługują, by pożegnać się z chórem, bo nie zobaczymy ich do końca sezonu a może i nawet serialu. Rachel i Blaine mogą zaśpiewać w każdym, dosłownie każdym odcinku. W odc. 5x13 powinien być jeden odcinek dla newbies, dwa dla seniorów i pozostałe dla guest stars , które w Glee są raz na jakiś czas. Szczerze, pomimo, że nie jest fanem związku Santany i Brittany, to wolę, by Santana zaśpiewała z nią, niż Rachel. Ale to jest moja własna opinia. I nie rozumiem, co w DSB robi Blaine bo original to on nigdy nie będzie.

ocenił(a) serial na 8
buuu022

"w 5x13 powinien być jeden odcinek.." - oczywiście chodziło o piosenkę :)

użytkownik usunięty
buuu022

Skład DSB jest o tyle zaskakujący, że brakuje Mercedes, nie rozumiem dlaczego, skoro jest w odcinku, a była w tym utworze już w 1x01. Nie wiadomo tak naprawdę jaki jest kontekst tej piosenki. Jako podkład po odbiór dyplomów? Brakuje Sama. Typowo śpiewane jako "oryginalsi"? Nie ma Mercedes.
Nie ukrywam, mnie akurat podoba się, że Blaine śpiewa w tym utworze, bo uwielbiam go i jego głos. Szczerze to jeśli właśnie chcieli kogoś spoza oryginalnej szóstki dołożyć do tej piosenki to on wydaje mi się bardzo dobrą opcją. Ok, nie śpiewał z nimi tego w 1 sezonie, ale jest ważną postacią od drugiego sezonu. Nie zdziwiłoby mnie też gdyby właśnie w tym składzie pojawił się też Sam (ba, chyba ciut mnie zaskoczyło, że go nie ma, bo wtedy byliby absolwenci 2012 z Kurtem i Rachel.)

Co do nowych - nie lubię, no nie ukrywam, że wyczekuję na moment kiedy już znikną z serialu. Gdyby pojawił się ich utwór nie zaskoczyłoby mnie to, ani nie byłam bardzo przeciwna, bo właśnie pewnie to już ich koniec w serialu (oby), a wiem, że też mają swoich fanów i byliby zadowoleni, że dostali pożegnalną piosenkę ulubionych bohaterów.
Rozumiem jednak, że lepiej skupić się na postaciach, które dłużej tworzyły chór, bardziej są z sobą zżyte, postaciach, które zobaczymy po długiej przerwie, czy postaciach, które kończą liceum. No i na Willu.

użytkownik usunięty
szym_seba

Gleekoutbr zamieścili tę listę na swojej stronie, więc potwierdzone:
http://gleekoutbr.com/musicas-quinta-temporada/

ocenił(a) serial na 7

No to trochę sie zawiodłam. Brakuje piosenki którą zaśpiewali by wszyscy "starzy" razem. No chyba że to ma być "don't stop believin" ? W ogóle nie wiem kto wybierał te piosenki? jakieś głosowanie podobno było? Moim zdaniem w serialu było wiele lepszych piosenek zasługujących na uwagę niż te akurat wybrane

użytkownik usunięty
alunia_kiss

jakoś w listopadzie/grudniu fani mogli wybierać 10 utworów z listy bodajże 30, które już były się w Glee (lista jest gdzieś tutaj na forum też).
8 piosenek wybranych przez fanów pojawi się w odcinkach 5x12-5x13.

ocenił(a) serial na 7

No własnie 8, nie miało być 10? I do tego zremiksowane jeśli dobrze pamiętam, taki był początkowy zamysł(chociaż dobrze ze plany się zmieniły bo przecież to wszystko miały śpiewać "Nowe" New Directions).
Ale najbardziej brakuje "Somebody to Love" i "We're Young".
Oznacza to też(mam taką nadzieje) że wszystkie piosenki nie będą aż tak śpiewane na siłę, bo mają w końcu pasować do fabuły!! Widocznie dobrych pomysłów starczyło tylko na 8 "przeróbek starych przeróbek" ;)

ocenił(a) serial na 10
alunia_kiss

Moim zdaniem to głosowanie to była jedna wielka ściema nie uwierze że ludzie wybrali akurat te piosenki po za DSB i Loser Like Me po za tym po jaką cholerę są te nowe piosenki nie można by użyć wszystkich starych dlaczego April ma aż dwie piosenki czy była ona aż tak ważna dla serialu ? Nie lepiej było by dać jeszcze jedną piosenkę staremu ND albo nowemu ( tak na marginesie czy przy DSB te ND to stare ND czy nowe ??? ) Jak dla mnie wybór piosenek to po za kilkoma wyjątkami wielka porażka

ocenił(a) serial na 7
marekwyszosiat

Też mi się wydaje dziwne żeby akurat ludzie wybrali takie piosenki. Moim zdaniem " We Are Young" " Somebody to love" " My life suck without you" to piosenki śpiewane przez cały chór i powinna któraś z nich być umieszczona w tym odcinku. W ogóle zastanawia mnie to " Don't stop believin" przy nim jest wymienionych tylko kilku członków starego ND więc to będzie piosenka wspólna( śpiewana przez całe ND) czy jak? Jeżeli nie będzie żadnej wspólnej piosenki to będzie duży błąd, ponieważ jeśli już wszyscy oryginalni wracają to powinny być wspólne sceny wszystkich razem i wspólna piosenka, wtedy by było ładne uczczenie 100 odcinka.

ocenił(a) serial na 8
alunia_kiss

moim zdaniem głosowanie było tylko, aby pokazać fanom , że "oni też się liczą" i prawdopodobnie, aby oglądalność wzrosła na te odcinki. A gdzie jest "Dog days are over". Przecież ta piosenka wygrała w głosowaniu i powinna być. Holly i April śpiewają już w 5x12, moim zdaniem nie są aż tak ważne dla serialu, by śpiewać 2 razy. Bardziej w porządku byłaby jedna piosenka dla newbies. Do guest stars (Dianna, Mark etc) nic nie mam, że śpiewają, bo oni tworzyli ten serial, ale nie można tego powiedzieć o April Rhodes i Holly Holiday, które pojawiły się w kiku odcinkach. Już bardziej zrozumiała byłaby obecność Shelby jak dla mnie. :)

użytkownik usunięty
buuu022

Nie lepiej tylko 8 z 10 wybranych przez fanów piosenek, a za to kilka innych, które bardziej będą pasowały do fabuły? W ogóle nie byłam entuzjastką tego pomysłu z ponownym wykonaniem utworów, więc mnie to obojętne. W sumie wyszło więcej niż 10 piosenek, chyba każdy (poza fanami nowych) znajdzie coś co go ucieszy. Według mnie ok.

Jeśli chodzi o April i Holly - duże gwiazdy, wracają na ten specjalny odcinek po dłuższej przerwie - nie wiem skąd zdziwienie, że śpiewają. I ile solo Holly może być zaskakujące to grupowe numery czy duety już nie. Tym bardziej, że dwa duety April i numer grupowy z April i Holly są również z Willem, a pragnę przypomnieć, że gdyby nie Will w ogóle nie byłoby tego chóru. Dobrze, że dostał trochę do śpiewania.

ocenił(a) serial na 10

hmmm nikt tutaj nie dziwi się że śpiewa Will :) April i Holly to postacie epizodyczne które tak naprawdę nigdy nie wniosły nic do tego serialu Paltrow i Chenoweth niewątpliwie gwiazdami są ale co z tego ???To nie są gwiazdy Glee Will mógł równie dobrze zaśpiewać z Emmą Beiste czy chociażby Sue to tez nie było by głupie. Moim zdaniem więcej niż jedna piosenka wykonywana przez Holly a zwłaszcza przez April to kompletna pomyłka

ocenił(a) serial na 8
marekwyszosiat

oczywiście, Will przecież stworzył ten chór. Chodzi tylko o zbyt dużą obecność w odcinkach osób, które pojawiły się w góra 4 odcinkach. Oczywiście, uwielbiam April i Holly oraz same aktorki, ale obecność w 5x12 zdecydowanie wystarczy. Szkoda, że nie ma Shelby. Właśnie, czy Jayma pojawi się w tym odc?

ocenił(a) serial na 9
buuu022

W świeci seriali jest taki krótki artykuł: "Wielkimi krokami zbliża się jubileusz "Glee". Trwają trwają prace nad setnym odcinkiem. Jednym ze specjalnych gości będzie Chace Cawford, który zagra u boku Diany Agron i Marka Salinga. Aktor znany z "Plotkary" wcieli się w ukochanego Qinn Fabray. Na razie nie wiadomo, czy zaśpiewa. W tym odcinku pojawi się również Gwyneth Paltrow, która grała Holly Holiday.

ocenił(a) serial na 5
kindzia160294

Tak, o tym, że Quinn ma się pojawić z nowym chłopakiem mówiono już w grudniu. W sumie w serialu minęło trochę czasu, ona tam sobie studiowała czy coś, wiadomo było, że ktoś taki jak Quinn szybko znajdzie faceta ;D

użytkownik usunięty
buuu022

Glee Season 5 Spoilers – “New Directions” – Major Plot Details: http://www.mjsbigblog.com/glee-season-5-spoilers-new-directions-major-plot-detai ls.htm

użytkownik usunięty

Super, że w końcu informacja, że 5x13 to zakończenie roku (były spekulacje wśród fanów, że może dopiero w 5x14 zakończą rok, uff, jak dobrze, że w 5x13).
Cieszy mnie brak Tiny w NY.

No i koniec ND, trzy lata ze świetnym składem, dobrze, że w końcu zdecydowali się zakończyć ten etap serialu i pójść dalej z bohaterami, którzy skończyli już szkołę. Szkoda tylko, że nie wcześniej. Ale i tak lepiej późno niż wcale oczywiście :) Nie mogę się doczekać pierwszego odcinka całkowicie w NY <3