PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494916}

Glee

2009 - 2015
7,3 47 tys. ocen
7,3 10 1 46527
6,3 9 krytyków
Glee
powrót do forum serialu Glee

Moja ocena dlatego serialu spada, głównie o tym jak obejrzałem serial Degrassi: Nowe pokolenie, Kanadyjczycy jeśli chodzi o tolerancję są lepsi i szybsi, Glee powinien powstać kilka lat wcześnie, akcja serialu powinna być w gorszej szkole, a jak patrząc na rok powstania serialu i poziom szkoły gdzie to się dzieje, homofobia jest zbyt wysoka, a najgorsze jest to, że to stoi w miejscu praktycznie się nie zmienia i wielu innych rzeczach Kanada wyprzedza USA.

matiwww2

Tak trochę nie pojęłam sedna wypowiedzi...zarzucasz serialowi czy USA?
Prawdą jest, że USA to nietolerancyjny i konserwatywny kraj, bo radykalne ugrupowania religijne mają tam dużą władzę. Kanada wchłania wiele wpływów europejskich i jest bardziej liberalna...
Gorszej, czyli jakiej? Tak z reguły wygląda większość amerykańskich szkół, czepianie sie roku powstania...eh, no comment.
Po prostu nie rozumiem, na czym konkretnie polega zarzut.

ciotkaEliza

Już w Polsce są bardziej tolerancyjne szkoły.

matiwww2

Od McKinley'a czy ogólnie USA? Bo ja też nie załapałam. A co do Polski to zgoda, niektóre licea rzeczywiście są przyjazne inności.

kin1313

Po obejrzeniu Degrassi: Nowe pokolenie, stwierdziłem Glee jest strasznie zacofane, rozumiałbym taki seriali 10 lat temu, teraz powinni kręcić więcej seriali, gdzie jest większa tolerancja.

matiwww2

Oj, daj spokój :D. Celem Glee było pokazanie nietolerancji, dlatego otrzymaliśmy Kurta popychanego na szafki, a nie Kurta (nadal geja, oczywiście) kumplującego się ze sportowcami. Ten pierwszy sposób był mocniejszy, silniej oddziaływał na widza, może nawet obudził w ludziach trochę empatii w stosunku do nastolatków LGBT, którzy w szkołach nie mają łatwo. Glee nigdy by tego nie osiągnęło pokazując powszechnie akceptowaną inność (która też gdzieniegdzie występuje). Poza tym chyba bardzo się z prawdą nie minęli, bo takich Kurt'ów sama z dwóch znałam.

matiwww2

Owszem, w Polsce nawet tak. USA przoduje w rankingach jeśli chodzi o przemoc w szkole na świecie. Ale byc może dlatego, ze Ohio to jeden z najbardziej konserwatywnych stanów Nowej Anglii, i mają więcej okazji do "zabawienia się"- wszak ile jest liceów w Polsce, gdzie chodzisz do jednej klasy z mulatem, azjatą, żydem lub zadeklarowanym gejem? A no właśnie. Nie zapominajmy, że USA ma różną kulturę od europejskiej, jest to kraj pełen absurdów, a przede wszystkim- Glee to serial komediowy i wiele elementów jest tam PRZERYSOWANYCH...

ocenił(a) serial na 10
matiwww2

A co to za serial ten Degrassi ? Pierwowzór Glee ? gdzie można obejrzeć ten serial z polskimi napisami ?

marekwyszosiat

Degrassi to nie pierwowzór i nie skupia się głównie na osobach LGBT, ale dużo odcinków poświęcone temu Na anyfiles są pierwsze 2 sezony z lektorem, podajże w 11 sezonie powstaje klub LGBT.

ocenił(a) serial na 10
matiwww2

Nie pytałem o to czy ten serial skupia się na LGBT :) raczej chodziło mi o to czy są tam podobne postacie jak w Glee tzn ciężarna cheerleaderka chłopak na wózku itp i czy tam też chodzi o chór :)

ocenił(a) serial na 10
marekwyszosiat

Jakoś nie mam ochoty oglądać :) chociaż z tego co tak szybko przeleciałem adekwatnie do wieku dobrali aktorów :) ci z Degrassi wyglądają na 18 czy 17 latków :D nie tak jak Finn rocznik 94 wygląda na koło 30 :)

marekwyszosiat

Jedna z głównych postaci była w ciąży urodziła i wychowuje razem z chłopakiem dziecko, ale to dopiero w 10 sezonie, serial skupia się głównie na zwykłych problemach nastolatków, choć z czasem pojawiają się gwałty, morderstwa, rasizm i homofobia, ale mi głównie chodziło o to, że Kanada jest bardziej tolerancyjna i występuję więcej osób LGBT, a nie jak w Glee, że jest kilka osób.