PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494916}

Glee

2009 - 2015
7,3 47 tys. ocen
7,3 10 1 46527
6,3 9 krytyków
Glee
powrót do forum serialu Glee

jak tak czytam te narzekania, że nie ma napisów do odcinka, to zastanawia mnie, do czego są wam te napisy potrzebne. w glee nie mówią przecież tak trudnym językiem, a wydaje mi się, że mnóstwo rzeczy umyka w tłumaczeniu. np. tak na świeżo: w "blame it on the alcohol" w scenie, kiedy kurt sprzecza się z blainem, po tym jak tamten mówi, że może jest bi jest taki nieprzetłumaczalny fragment. blaine się wkurza i wychodząc mówi "i'd say 'bye' but i wouldn't wanna make you angry". no i po polsku to nie ma żadnego sensu, bo dlaczego kurt miałby się wkurzyć, że blaine mu mówi pa? a po angielsku to zdanie od razu ma sens, bo przecież 'bye' i 'bi' wymawia się tak samo...
w tej chwili kojarzę tylko ten moment, kiedy tłumaczenie nie ma chyba szans oddać sensu wypowiedzi bohatera, ale zdecydowanie zachęcam do oglądania bez napisów, bo uważam, że ma to większy sens (haha, zdecydowanie nadużywam słowa 'sens'), no i można oglądać od razu po premierze nowy odcinek, a nie czekać będąc na łasce tłumacza ;p

misshesitant

Nie wiedziałam, że angielski jest urzędowym językiem RP, czyżbym nie czytała uważniej Konstytucji?

Poza tym na świecie istnieją ludzie, którzy pomimo noszenia aparatów słuchowych, mają problem z rozumieniem kwestii.

libelula

spokojnie, przecież ja nikomu nie każę oglądać bez napisów, po prostu uważam, że jak tylko ktoś ma możliwość, to lepiej na tym wyjdzie, tym bardziej jeśli słabo zna angielski (zawsze to większe obycie z językiem).

a swoją drogą muszę ci powiedzieć, że ciekawe masz lektury.

ocenił(a) serial na 7
misshesitant

Wszyscy lubią mędrków.

Chcesz trochę żartów językowych to polecam Whose Line is It Anyway. Aby zrozumieć WSZYSTKO bez napisów( te które są na youtubie są świetne, bo tłumaczą wszystkie niejasności, dwuznaczności) musisz być absolwentem amerykanistyki ( jeśli mówimy o amerykańskiej wersji).
Też jestem fanem nauki języka poprzez oglądanie filmów, ale wiem też, że oglądając bez napisów, mogę wiele przeoczyć. Oglądanie z napisami też uczy.
Z seriali tylko Housa oglądam bez napisów, co uważam za wielki hard core. Nie rozumiem połowy, ale poprostu nie chce mi się czekać na napisy.

Poza tym, twoja wypowiedź zakłada, że wszyscy widzowie znają angielski na poziomie co najmniej szkoły średniej.

użytkownik usunięty
kaczy_dziup

A ja zdecydowanie nie przeceniałbym roli nauki języka poprzez oglądanie filmów/seriali w oryginale, bez napisów- IMO komuś nie operującemu angielskim w stopniu, powiedzmy średnio zaawansowanym, przyniesie to więcej frustracji i nerwów z powodu braku zrozumienia akcji i fabuły, niż jakichś realnych językowych profitów. Tak naprawdę najlepsze rezultaty w temacie nauki języka obcego (zakładamy, że jest to angielski) może dać oglądnie polskich programów/filmów z angielskimi napisami- z własnego doświadczenia polecam poczciwą TV Polonia. A, że programów i filmów na poziomie znajdziemy tam jak na lekarstwo, to już zupełnie inna sprawa ;-D

ocenił(a) serial na 7

Też można. Choć wolę na odwrót.
Dobrą opcją są też angielskie napisy do angielskiego filmu.

ocenił(a) serial na 9
kaczy_dziup

ooo właśnie tego mi brakuje! angielskich napisów....ech ale kto się podejmie żmudnej pracy pisania ich ze słuchu ? ;)

ocenił(a) serial na 5
maga89

Cz ty myślisz, że nasi, polscy tłumacze wszystko tłumaczą ze słuchu? Większość bazuje na angielskich napisach, które bez problemu można znaleźć w sieci kilka godzin po emisji odcinka...

ocenił(a) serial na 9
Aleksiss

to bylabym wdzięczna jak znajdziesz i wkleisz chociaż jedne, bo szukałam.. i nie mogłam znaleźć..
ale możliwe ,że za słabo szukalam

maga89

http://www.tvsubtitles.net/tvshow-454-3.html tu sa angielskie napisy :)

ocenił(a) serial na 10
asialuk

rzeczywiście, czasem polskie napisy są tłumaczone beznadziejnie,ale co zrobić?
oglądam glee z polskimi napisami, jednak zerkam na nie tylko kiedy nie rozumiem co mówią :) i tak mi jest dobrze.

ocenił(a) serial na 9
asialuk

dzięki za te stronke z angielskimi.. tak sie lepiej oglada :)