PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110541}

Glina

2003 - 2008
8,1 26 tys. ocen
8,1 10 1 26432
7,7 6 krytyków
Glina
powrót do forum serialu Glina

Czy możecie mi poradzić jakieś kryminały - książki, które miały podobny nastrój jak ten w serialu Glina? Czytałem gdzieś o kryminałach jakiegoś amerykańskiego pisarza(którego główny bohater był podobny z charakteru i metod działania do Gajewskiego), ale niestety nie pamiętam jak się nazywał...

ocenił(a) serial na 9
mkimet

Zapewne chodzi o serię Henninga Mankella o Wallanderze. Warto również obejrzeć seriale (szwedzki i brytyjski) z tym bohaterem. Podobieństwa narzucają się właściwie od samego początku....

ocenił(a) serial na 9
Szem

A innych pokrewnych opowieści sa setki, bo "Glina" jest zbudowany na tych samych archetypach co najlepsze kryminały (pewnie dlatego jest taki dobry).
Przede wszystkim jednak wskazałbym ksiązki Chandlera i jego ulubionego bohatera - detektywa Marlowe'a.

ocenił(a) serial na 10
mkimet

Ewentualnie możesz sobie powtórzyć Glinę jeszcze raz, to też pomaga.
Bo schematy, schematami, ale tutaj jest trochę więcej niż w wielu innych, nawet dobrych produkcjach kryminalnych. :)

mkimet

Nie cierpie seriali kryminalnych, ale ten rzucil mnie na kolana!!! Godny nastepca Borewicza. Z zagranicznych? Colombo. Bardzo podobal mi sie pomysl, wiedzac kto i dla czego zabil, jakie niepodwazalne mial alibi - zawsze zaskakujace zakonczenie