I jakich? Po obejrzeniu Pitbulla znalazłem kilka tematów na tamtejszym forum, gdzie ludzie pisali jakie
sprawy z serialu pokrywały się z którymi realnymi wydarzeniami. Tutaj nie znalazłem ani jednego.
Czy to oznacza, że przedstawione wydarzenia są całkowicie zmyślone?
Np. ten zbrodniarz z odcinków 20-25, który zabijał kobiety, nigdy nie istniał?
Nie istniał też ten ekskluzywny burdel z piecem z pierwszych trzech odcinków serialu?
Nic, mi o tym nie wiadomo, ale wiem że sprawa Kazimierza Grabka vel Petru i zabójstwa Pawła Czekańskiego była inspirowana podobną sprawą z PRL-u lat 60. Nie pamiętam tylko jaką, ale to łatwo sprawdzić
Tak zgadza się. A w tym wątku jest o tym mowa.
http://www.filmweb.pl/serial/Glina-2003-110541/discussion/Dwa+odcinki+o+ubekista nie,1009804
Ta sprawa to porwanie i zabójstwo Bohdana Piaseckiego. Była synek Bolesława Piaseckiego. To była barwna postać komuny. Podobno najbogatszy człowiek w Polsce. Po wojnie założył PAX i wysługiwał się komunistom. Między innymi publicznie pochwalił aresztowanie Kardynała Wyszyńskiego. Przed wojną była nacjonalistą i antysemitą i założycielem Falangi. Jego syna tak jak w serialu porwano spod szkoły. To znaczy 3 osoby go zabrały a on wsiadł z nimi do samochodu. Znaleziono go po prawie 2 latach i okazało się, że prawdopodobnie zginął w dniu porwania. Mimo to ojca zwodzono ok. 2 miesięcy w sprawie okupu. Sprawa do dziś niewyjaśniona i bardzo tajemnicza. Jest kilka hipotez: 1. Zemsta Żydów-zbrodnia była stylizowana na właśnie zemstę Zydów-Pisecki był antysemitą, w czasie wojny dopuszczał się zbrodni na Żydach. Większość zidentyfikowanych ludzi zamieszanych z zabójstwo i porwanie było pochodzenia żydowskiego i uciekła do Izraeala. 2. Zabójstwa dokonali ludzie z SB w porozumieniu z pewnym odłamem w partii, by odsunąć Piaseckiego od władzy i wpływów. Wszyscy zamieszani w zabójstwo byli powiązani z SB. Kwestią jest nie tyle to, kto fizycznie to zrobił, ale kto zlecił? Mnie ta sprawa swego czasu mocno fascynowała i obejrzałam i przeczytałam wszystko o tym. Polecam Ci ten filmik . Pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=gHasvo7EmGk&list=PLZoeYVIfFAuLf4fRVUFx9eLxAqRkpN uKd&index=1
Wszystko to wyobraźnia scenarzysty. Oczywiście przewijają się wątki typowo gazetowe: przestępczość zorganizowana, problem lustracji, mniejszości narodowych itd. Ale w porównaniu do "Pitbulla", który na faktach opiera właściwie wszystko, począwszy od anturażu gliniarzy, poprzez same sprawy kryminalne, a kończąc na realistycznym stylu tej produkcji - "Glina" na tym polu jest dużo bardziej literacki, kryminał bliższy klasycznemu dreszczowcowi, a nie reportażowi czy dokumentowi.