Narazie oceniam serię pierwszą - dopiero teraz miałem okazję oglądnąć wszystkie odcinki tej serii. Wcześniej niezawsze się miało czas i pamięć aby móc wszystkie w tv obejrzeć.
Jest to wyjątkowy jak na polskie warunki serial, bo jeden z niewielu udanych. Jest to mocny i trzymający w napięciu kryminał ze świetnym aktorstwem, scenariuszem i muzyką. Doskonale odzwierciedla policyjne, polskie realia. Jest również inteligentny - taki "Columbo" w wersji hard;)
Powyższe cechy są niestety rzadkością w innych rodzimych produkcjach, a nawet nie występują...
Mile zaskoczył mnie młody Stuhr - dobre aktorstwo. Radziwiłowicz jest rewelacyjny! Reszta stawki też niczego sobie. Sympatycznie ogląda się też Urszulę Grabowską;)
Może przesadzam, ale pierwsze 2, 3 odcinki swoim mrocznym klimatem przypominały mi trochę "Siedem".
Powstałoby arcydzieło! Pasikowski jest jednak zdolny, może całkowicie pójdzie w stronę mrocznego thrillera? Już potrafił stworzyć "odpowiedni" klimat.
Może skojarzenie z "siedem" jest stąd, że jak pamiętam w całym pierwszym odcinku potwornie lało (chyba nie muszę pisać jaka była pogoda w mieście w siedem ). Do tego dochodzi jeszcze mgła z dymu z papierosa;)