1. Czemu córka Rolexa współpracowała z Toskiem skoro to Tosiek zabił Rolexa ?
2. Dlaczego Fuchs przyjechał do Polski z dyskietka, co chciał z nią zrobić ? Jeżeli to była
kopia na CD to i tak gdzieś był oryginał.
3. Zabójstwo Fuchsa było przygotowane perfekcyjnie a do hotelu Gruby jechał sam z jakimś
cielakiem, który spadł z balkonu jak piorko i jeszcze tel Grubemu zadzwonił?
Serial bdb mimo klku -
1. Dla pieniędzy? Możliwe też, że wierzyła, że to Gruby zabił Rolexa, a ich rozejm i współpraca była podyktowana interesami.
2. Dyskietka zawierała dane kompromitujące polityków lub kogoś innego uczestniczącego w handlu bronią. Fuchs był "słupem" niemieckich służb, którzy załatwili mu w zamian godne życie i nową tożsamość.
3. Według mnie zabójstwo Fuchsa było perfekcyjne, bo nie było bezpośrednią robotą Grubego, a jego cyngla. Grubemu wydawało się, że to bułka z masłem zabrać kobiecie z dzieckiem CD, więc sam postanowił wziąć sprawy w swoje ręce z pomocą swego przydupasa.
1. Nie do konca ten watek jest dla mnie jasny
2. Ok tylko dlaczego jechal z dyskietka do PL?
3. Ok
To przy okazji ja też mam pytanie bo nie zrozumiałem w końcu kto zabijał dziewczyny od Karbowiaka? Bo z tego co zrozumiałem robili to klienci ale według mnie to niezbyt dobry układ i nie wiem kto by na to poszedł.
Poszliby dewianci, którymi byli klienci Karbowiaka. To był wzajemnie napędzający się układ - oni mogli znaleźć ujście dla swoich chorych popędów, on jako bezwzględny sk...iel miał z tego fortunę. Dlatego nie opłacało mu się z tego rezygnować, a nagrania były po prostu zabezpieczeniem - na wypadek gdyby bajecznie bogatym sadystom-mordercom zachciało się go pozbyć.
A ja mam pytanie - jakim cudem Piotr Kurten mógł tak bezczelnie udawać kierownika w firmie kurierskiej, skoro był tam tylko na okresie próbnym? Druga wątpliwość - skoro już był w tej firmie od 2 tyg., to jakim cudem współpracownicy nie kojarzyli jego nazwiska? Gajewski przecież wypytywał kogo mógł o Piotra Kurtena własnie.
Bo nie pracował tam jak kurier tylko wpisał Kurtena do własnego rejestru a tak naprawdę był tam kierownikiem pod innym nazwiskiem
a mnie nurtuje lub coś przeoczyłem - wątek z tą dziewczyną z fotografii która znalazła postać grana przez U.Grabowska w szafie - mógłby ktoś przytoczyć o co tam chodziło bo chyba jakiś odc ominąłem
Była to pierwsza ofiara Kurtena. Poznał ją w szkole gdzie był nauczycielem informatyki, a ona tam sprzątała.
Na trop ten naprowadziła pani patolog Gajewskiego, zresztą już po tym jak odsunęli go od śledztwa.
Sprawa tego zdjęcia rozwiązała się w ostatnim odcinku
akurat wątek z pierwszą ofiarą seryjnego zabójcy, jakby trochę zaczerpnięty z "Milczenia Owiec" tam też pierwsza ofiara była dziewczyna z sąsiedztwa zabójcy.... było tam też powiedziane :",że podnieca nas to co znamy"
też pamiętam to "podnieca nas to co znamy" z "Milczenia owiec" i też mi się przypomniał ten cytat w tej chwili, jak widziałam ostatni odcinek "Gliny", gdzie była mowa o tym Kurtenie. :)
Tak było ale w tym miejscu mamy bardzo duży zbieg okoliczności bo Agata wyprowadza sie od Gajewskiego i wynajmuje mieszkanie od Kurtena, kt jest morderca poszukiwanym przez Gajewskiego, Kurten raczej nie mógł wiedzieć , o związku Agaty i Gajewskiego , przynajmniej w momencie wynajmowania , akcja dzieje sie w dużym miescie.
ale ten Kurten w tej firmie kurierskiej widział, że Gajewskiemu zależy na tej sprawie, aby znaleźć zabójcę. więc może chciał mu bardziej dopiec i trafił na ślad Agaty?
Ok prowadzil jakis typ gry z Gajewskim, ale to Agata sie wyprowadzila od Gajewskiego i szukala mieszkania przez ogloszenie w gazecie. Kurten musialby wiedziec ze szuka konkretnego mieszkania (skad mialby wiedziec?), gdyby juz wiedzial to musialby dac ogloszenie w gazecie i czekac az Agata na nie trafi i akurat dysponowal takim mieszkaniem. Troche nie trzyma mi sie calosci ten watek z wynajeciem mieszkania Agaty przez Kurtena.
wciąż nie jest jasny wątek z tą Mileną Florczak, czyli córką Rolexa... ta druga seria zostawiła wiele pytań bez odpowiedzi... Szkoda, że nie ma trzeciej serii. :/
A ja uważam, ze to dobrze, że nie ma 3 serii. Lepiej czuć niedosyt niż zmęczenie filmem. Nie wiadomo w jakim kierunku to wszystko by poszło, czy nie zmarnowaliby potencjału z dwóch pierwszych serii.
...tez uwazam ze trojka moglaby zespusc efekt calosci, ale chetnie bym poogladal dalsze odcinki ;)
1. Córka Rolexa świadomie wybrała współpracę z Tośkiem, na początku 1. serii to właśnie on kontroluje cały mafijny świat, ma szersze wpływy, od ojca i Grubego, łączy ich specjalizacje, w końcu zajmuję się również finansami, i jak mówi Gajewski ''też ma sporo przyjaciół na Wiejskiej'', Córka Rolexa to postać która jest mimo wszystko gangsterem, uczestniczy w porachunkach, i ciemnych interesach, po drugie sam Tosiek, mógł zaproponować jej współpracę.
Też uważam że Kurten trafił na Agatę przypadkowo, i raczej prowadzi grę z policją, spotyka się z Gajewskim, ale nie traktuje go jako celu, w zasadzie go nie zna, wie tylko że prowadzi przeciwko niemu śledztwo. Kurten jest człowiekiem b. inteligentnym, dlatego prowadzi grę z policją, doprowadzając ich do szału, to taktyka wymierzona przeciwko całej policji, trzy skąd Kurten miał wiedzieć o ich związku ? To spotkanie moim zdaniem było przypadkowe, po prostu Agata wpadła w sidła Kurtena,