PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=110541}

Glina

2003 - 2008
8,1 27 tys. ocen
8,1 10 1 26572
7,7 6 krytyków
Glina
powrót do forum serialu Glina

Oglądam drugi raz pierwsza serie Gliny i nurtuje mnie jedna rzecz.W odcinku 10 Gajewski zarzuca Nowickiemu nieuczciwość,kiedy przeszkadza mu w doprowadzeniu śledztwa w sprawie zabójstwa K.Grabka do końca.

Potem w odcinku 11 zastanawia mnie jeden dialog.Mianowicie Pulpet wychodzi z aresztu i natychmiast po wyjściu zostaje zamordowany przez ludzi Grubego(Kafara konkretnie).

Gajewski w miejscu zabicia Pulpeta mówi do Jóźwiaka tak:
"Pytanie za 5zł.Kto donosi miastu?" Jóźwiak pyta:"Dlaczego akurat za 5zł?" A Andrew na to:"Bo tyle kosztuje paczka fajek.Kupimy mu i przestanie nas opalać".

Czy Gajewski miał na myśli swojego szefa?

real84

Tak, Gajewski miał na myśli swojego szefa.
W 9 odcinku odbył z Malickim niezwykle emocjonującą rozmowę w WC w której podważył jego uczciwość.
Ja widzę to tak: szef Gajewskiego miał naciski z tzw. "góry" na to aby zwolnić historyka. Byli to zapewne byli SB-cy którzy znali przełożonych Malickiego. Jednak szef Gajewskiego nie miał odwagi się do tego przyznać.

Co do sprawy zwolnienia Pulpeta, to do końca nie wiadomo jaką rolę odegrał w tym Malicki. Padło podejrzenie że to on "doniósł" miastu że ten wychodzi z aresztu. Ale to było tylko przypuszczenie Gajewskiego. Nie zostało ono obalone ani potwierdzone później. Myślę że to jednak nie szef Gajewskiego doniósł, ale cień podejrzenia pozostał.

A Może ktoś ma inną hipotezę?

real84

Dlaczego ja napisałem Nowicki?:-D
Oczywiście miałem na myśli Malickiego.

ocenił(a) serial na 10
real84

przecież pod koniec zostało wyjaśnione że to agent abw (nie pamiętam jak się nazywał) doniósł że wychodzi pulpet (współpracował z nimi, i widział że pulpeta zwalniają)

brzus_2

Nie ABW tyko CBŚ, jeżeli już. To jest taka subtelna różnica że ABW to kontrwywiad cywilny.

ocenił(a) serial na 10
oleksiu

whatever minęły cztery lata jak to widziałem ale chodzi o komisarza Millera granego przez Grzegorza Gieraka