PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615608}

Gomorra

2014 - 2021
8,4 32 tys. ocen
8,4 10 1 31984
8,8 9 krytyków
Gomorra
powrót do forum serialu Gomorra

Gomorra to jeden z moich ulubionych seriali, jestem już po 3 odcinkach 3 sezonu. Nie były złe, szczególnie odcinek 3 z Ciro i wątkiem bułgarskim mi się podobał, tylko może za wcześnie pokazali jak ten młody gangster Bułgar poniża Ciro, od razu wiedziałem, że Ciro w końcu nie wytrzyma i go zabije...

Arkadio_69

Jak na razie to 4 odcinek najlepszy.

savino

Nigdzie nie mogę 4-tego dorwać...

Już mam z napisami.

savino

Gruby po dotarciu tak wysoko w jednej chwili spadł na samo dno. Mocna scena

Arkadio_69

możesz Arkadio_69 napisać gdzie " załatwiłes 3 odc . 1 i 2 oglądałem , ale trzeciego za cholerę nie mogę znalesc na emial michael506@interia.pl coś możesz poradzić ?

michalkuc1993

https://www.limetorrents.cc/
napisy do 4 już są od hataków

savino

5 i 6 są już gdzieś dostępne ?

Blackday75

tak i są angielskie napisy na opensubtitles

savino

Możesz dać jakiś namiar ?

Blackday75

https://www.limetorrents.cc/Gomorra-S03E05E06-720p-x264-StB-torrent-10162202.htm l

savino

Dziękuje

Blackday75

Niestety linku do napisów nie da się wkleić - musisz ręcznie wyszukać.

savino

OK

Blackday75

wie ktos cos o dalszych odcinkach po 6

bugsyseigel

Masz link powyżej, są angielskie napisy. (polskie będą w tym tygodniu z opóźnieniem)

michalkuc1993

Na szukajka.tv

michalkuc1993

Na szukajka.tv

Arkadio_69

Ogólnie serial dla mnie wygląda tak: 1 sezon - 10,
2 sezon - 7,
3 sezon - jeszcze się nie wypowiadam.

Natomiast co mogę powiedzieć po 3 odcinkach: śmieszna akcja ze śmiercią Pietro. Przyjeżdża sobie Gennaro, który w Neapolu właściwie od dawna się nie liczy, ale teraz "syn będzie rządził" - jak powiedział. Ciekawostka, że wszyscy tak się Gennemu poddali bez zająknięcia. Co to kurna, monarchia dziedziczna? No ale ok niech tak będzie. Na dzień dobry Genny zabija Malamore, ostatniego liczącego się kapitana w Savastano. Aha no i jest teraz bossem klanu, ale osobiście zabija jakichś murzynów, ćwiartuje ich na kawałki i topi w stawie? Say what? Trochę to wszystko nierealne i głupie. No i ten Gege, któremu postraszyli trochę kochasia i zamiast iść do Gennego - co jest jedynym sensownym rozwiazaniem, to nie. Leci do teścia i wszystko wyśpiewuje. No co za durnota!

3 odcinek to jako taki poziom. Ale też absurdalny. Ciro sobie chodzi i strzela po Sofii, zabija 2 ludzi przy świadkach na sali gimnastycznej. Jedzie do młodego zabija 3 osoby w budynku z monitoringiem. Kij tam 5 trupów w 1 dzień, spoko, na luzie odjeżdża i wywozi dziwkę z kraju. No lux. Mimo wszystko najlepszy odcinek.

Obawiam się, że 3 sezon zaliczy jeszcze większy zjazd niż sezon 2. Oczywiście będę dalej oglądał, ale wydaje mi się, że do poziomu sezonu 1 już nie wróci Gomorra.

19Maniek82

Maniek nawet się z Tobą zgadzam, też uważam, że Gennaro nie powinien robić wszystkiego sam. Powinien sobie zbudować grupę zaufanych ludzi chociażby z ludzi ojca. Tylko jest jedno ale... Gennaro nie myśli już jak jego ojciec chce być nowoczesny i na tym właśnie traci. Jednak czwarty odcinek ratuje ten serial od wpadki, przynajmniej jest takie moje zdanie i zaczyna się rozkręcać. Niestety trzeba pamiętać, że serial ma na siebie zarabiać, dali trzy odcinki trochę nudnawe momentami zamiast to pokazać w jednym i od razu przejść do rzeczy.

balian_01

tak, 4 odcinek, szczególnie druga połowa, bardzo dobry, teraz zapewne, co wynika z zapowiedzi kolejnych odcinków, Gennaro skuma się z Ciro i będzie się próbował zemścić na teściu z pomocą młodych brodaczy, a z kolei Patricia z "Chanel" będzie rosła w siłę

Arkadio_69

Zabili jednego typka z Ameryki Płd. tego co niby był kontaktem Gennego i co koniec kontaktów już? Tylko jego tam znał? Wiem, szukam dziury w całym może, ale to byłoby nielogiczne. Może kolejne odcinki pokażą że jednak Genny znał tam kogoś więcej niż jednego typa (przecież sporo tam przebywał).

Ndrangheta vs Camorra? Może być ciekawie, fakt :)

Arkadio_69

Ogólnie wrażenia nie po 4 odcinkach 3 sezonu, tylko całej serii. Bardzo cenię ten serial z kilku względów, jednak, no Boga, nie ma tam ani promila policji! Ja wiem, że korupcja, że policja nie jest mocna, że środowisko hermetyczne, ale trup tam pasa gęsto i bez ceregieli, a praktycznie wątek stróżów prawa, przesłuchań, zatrzymań, wpadek itp. nie istnieje. Totalna anarchia, no chyba że ktoś z konkurentów Cię sprzeda na psiarnię, to wtedy jest problem.

oppserwatorr

Dla mnie to po prostu bardzo dobry serial akcji. Nie oczekuję od niego przesadnego realizmu. Wydarzenia skupione tylko na walce o teren, nadają mu odpowiedniej dynamiki, bez przestojów. Bohaterowie nie mają w zasadzie życia prywatnego, liczy się tylko biznes. Pewnie dzięki temu ogląda się to tak dobrze i gdybym miał możliwość, prawdopodobnie zaliczyłbym cały sezon za jednym podejściem.

oppserwatorr

No, realizmu to trochę brakuje wszystkim trzem sezonom, ale mimo to Gomorra jest genialna! :)

Arkadio_69

Bardzo fajnie ogląda się 3 sezon, w szczególności bardzo dobry 4 odcinek.
Tym niemniej zgadzam się z pojawiającymi się w tym wątku zarzutami co do braku realizmu.
Nie wierzę, że Ciro po tym co zrobił w Sofii nie zostałby szybciutko namierzony przez bułgarskie organy ścigania, a następnie ściągnięty z Włoch. 5 trupów to nawet w Bułgarii i Neapolu chyba jednak zmobilizowałoby policję do skutecznej akcji.
Razi mnie brak policji w tym serialu. Nie wierzę, że mogą oni tam tak bezkarnie zabijać się.

loopic

5 odcinek super, policji nadal nie widać, tylko syreny policyjne było słychać...

Arkadio_69

Jeszcze nawiążę do realizmu. Najlepszy był w 1 sezonie, tam to się kupy dupy trzymało i było pokazane mniej więcej tak jak to jest w rzeczywistości (lubię czytać książki o włoskich mafiach i ten 1 sezon był zbliżony do tego co się tam dzieje). Była polityka, policja (zamknęli Pietro + nalot na dilerów na osiedlu), starzy donowie i układy. Mało nierealnych motywów. Teraz jest coraz gorzej. Np. sezon 3 już wspomniana akcja z Ciro gdzie odpala sobie 5 osób przy świadkach i kamerach i wszystko jest okej. Albo akcja, gdzie "porywają" Gennego i zabijają jego dwóch kamratów ludzie od teścia. Przecież wszyscy odjeżdżają z tamtąd, zostawiają 2 trupy + samochód Gennego gdzie są wszędzie jego odciski palców - oczywiście nikt Gennego nie ściga. Inna akcja to ta z Gege, którego Genny bije (chyba) na śmierć, zostawiając wszędzie pełno swoich śladów i DNA (rozwalona ręka). Można takie motywy mnożyć, w każdym razie w rzeczywistości Ciro i Genny to byliby dwaj "TOP WANTED" w Unii Europejskiej :))) Policja nie istnieje, odpowiedzialność nie istnieje. Jeżdżą sobie różne grupy na skuterkach z bronią i sobie handlują i strzelają.

Serial jest wciąż ma doskonałe ujęcia, muzykę i grę aktorską, no i chwytliwy motyw przewodni, dlatego wciąż się świetnie ogląda. Ale historia nieco kuleje, stąd z oceny 10 u mnie sezon 2 i 3 zjechali na 7. A więc wciąż mocno, ale już bez urwania zadka :)

19Maniek82

Po 5 odcinkach kompletna klapa. Dla mnie priorytetem jest realizm, logiczna i sensowna fabuła. Nie lubię bajeczek. Pod tym względem 1 sezon świetny, 2 nieco mniej, a 3 to przepaść. Zrobiony na siłę, bez pomysłu i skierowany chyba dla osób z ilorazem 80. Gennaro - potentat nieruchomościowy, bezpośredni dostawca towaru, wszystkie rewiry jego itd itp i jak już wspomniano wyżej jeździ osobiście na akcje bez żadnej obstawy, z księgowym za kierownicą. Czy scenarzyści mają widzów za ostatnich imbecyli ? Gdzie jego armia przydupasów z dzielnicy ? Na prawdę nie miał już nikogo, poza dwoma koleżkami z dawnych lat ? Pojechał w ich obstawie dobić targu z aramejczykami jak jakiś podrzędny amator rzezimieszek, a nie wpływowy baron. Nonsens i kpina. Następnie jego teść, nadzwyczaj prawowity obywatel wychodzi z więzienia z majątkiem zbliżonym do zera i idzie nakablować organom na zięcia, że ten oszukuje. W jednej chwili traci cały dobytek, zostaje bez niczego, żadnej gotówki, cokolwiek. Przecież to jest tak idiotyczne i absurdalne, że szkoda dalej oglądać. Wątek z wyczynami Ciro na wschodzie i zapoznanie się z bandą przypadkowych obdarciuchów na skuterach, którzy nie mieli nawet prawdziwej gotówki na biznesy, jest w dwóch słowach słaby i naciągany. Jako legendarny autorytet został ich wielkim wodzem. Przy pomocy tej alkoholizującej się po barach kilkunastoosobowej bandy drobnych rabusiów będzie w kolejnych odcinkach wojował sto razy silniejsze klany. Żałość i ubolewanie nad pomysłowością w tym sezonie. Już chyba lepiej było zakończyć na 2.

karloss123

Kolejny żałosny typ, któremu się nic nie podoba

karloss123

Niestety zgadzam się z @karloss123. A co do wypowiedzi @executor123 to powiem tyle (swoją drogą skąd te 123 ksywki hehe): to że się czepiamy nie znaczy że się serial nie podoba. Tylko że z oceny '10' w 1 sezonie spada na przykład na 7, czyli wciąż bardzo dobry, ale już nie taka rewelacja. Właśnie przez przesadzoną, nierealistyczną fabułę, co było jedną z największych zalet serialu w 1 sezonie.

Arkadio_69

No jak dla mnie to trzeci sezon wraca na najwyższy poziom. Pierwszy sezon obejrzałem w 12 godzin. Jedyny serial, którego cały sezon pochłonąłem na raz. Trzeci niestety muszę sobie dawkować po 2... Pięknie widzieć jak Gennaro, Ciro i Hrabia razem zaczynają od nizin i pewnie jak nie w trzecim sezonie, to w kolejnym wdrapią się na szczyt.
A nutka 'Nuje Vulimme 'na Speranza' nie chce opuścić mi głowy!

Meg_89

3 Sezon jest naprawdę najlepszy jeśli chodzi o muzykę . Wprowadzili jakoś różnorodność w końcu a co poziomu to też jest dobrze bo mieliśmy akcje poza Neapolem i więcej nowych postaci jest .