Z góry chcę powiedzieć, że jestem wielkim fanem Gomorry i jest to jedyny serial obok Skazanego na Śmierć, który obejrzałem w całości, a pierwszy sezon "łyknąłem" za jednym podejściem w jeden z wakacyjnych dni ;) Serial genialny, pomimo trochę odstającego 3 sezonu od dwóch pierwszych, lecz mimo wszystko trzymającego nadal klasę. Śmierć Ciro kończąca 3 sezon, mojego ulubionego bohatera, była chyba jedną z "najpiękniejszych" śmierci w serialu, jeśli można to rozpatrywać w ogóle w tych kategoriach. Ale zostawmy ten temat, o pierwszych trzech sezonach już zostało dużo powiedziane na forum, ja chciałbym się skupić na tym jak może wyglądać 4 sezon Gomorry. Osobiście, widzę trzy opcje:
1) Współpraca Enzo i Gennego, wspomaganego przez pozostałych 2 gości ze "starego układu", czyli coś na wzór poprzednich sezonów. Jakieś nowe postacie, jakaś wojenka, interesy, narkotyki. Wg. mnie, najbardziej prawdopodobna opcja, której jednak nie chciałbym zobaczyć. Wolałbym zobaczyć coś innego. Chociaż kto wie, może dałoby to radę jakoś sensownie pociągnąć? Gomorra przecież lubi zaskakiwać, może Patrizia zabiłaby na końcu wszystkich i była władcą Neapolu?:)
2) O tym pomyśle przeczytałem u kogoś na forum i najbardziej mi się podoba. Walka policja vs. mafia. Prokuratura mówi dość poczynaniom mafii, wprowadzamy do serialu jakiś świetny duet detektywów plus prokurator, którzy podejmują walkę z mafią. Może nawet podeślą kogoś ze swoich ludzi do szeregów klanu? Nie powiem, taki obrót spraw dałby wiele różnych ciekawych możliwości. Zobaczyć na koniec sezonu Genny'ego za kratkami to byłby interesujący widok ;)
3) I ostatnia, najmniej prawdopodobna opcja, która jest raczej efektem mojej wyobraźni i wątpię by ktoś nawet o tym pomyślał. Z racji wielkiego sentymentu do postaci z pierwszego sezonu - pokazać wydarzenia dziejące się przed 1 sezonem - klan pod wodzą Pietra Savastano, walka klanu Savastano z Contem, Ciro współpracujący z Attilliem, dziecięcy Genny, "starzy i młodzi" z klanu Savastano, Donna Imma.. Ech, ja osobiście bym się bardzo cieszył, byłaby to fajna odskocznia;)
A wy jakie macie pomysły na 4 sezon?
P.S. Czy tylko mnie denerwuje tak bardzo postać Valeria? Mam nadzieję, że szybko umrze w 4 sezonie, od samego początku ta postać jest taka jakaś "nijaka" i "drętwa".
Valerio najbardziej wku*wiająca postać też mam nadzieję że zniknie w 4 sezonie jeżeli takowy powstanie
No cóż wg mnie 3 sezon był najlepszy obok pierwszego . Też by się przydało walka Policja vs Mafia . Ktoś czytał , może Powieść Gomorra ? Bardzo się róźni ?