PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615608}

Gomorra

2014 - 2021
8,4 32 tys. ocen
8,4 10 1 32050
8,8 9 krytyków
Gomorra
powrót do forum serialu Gomorra

Jednak ku mojej wielkiej radości, ukaże się sezon 3 i 4!!!
Sezon 3 ma się zacząć 24.08 w Sundance TV (USA). Tak czy inaczej będziemy jeszcze mogli przeżywać losy naszych bohaterów ;)
Pozdrawiam wszystkich fanów :-)

ocenił(a) serial na 9
michalkuc1993

Oby było jak z Gomorrą - serial lepszy od filmu.

ocenił(a) serial na 10
michalkuc1993

A widziałeś film "Suburra"??

ocenił(a) serial na 10
lenticularis

Oglądam wlaśnie " Suburra " ale serial i jest nawet w miarę

ocenił(a) serial na 9
michalkuc1993

Widziałem The Shield (Świat gliniarzy) i oceniam na 8,5.
The Wire (Prawo ulicy) na 10.

Różnica jest dość wyraźna między tymi serialami w poziomie.
Świat gliniarzy mniej ambitny, bardziej rozwleczony z większą ilością gorszych epizodów. Świetne wejście w 5 sezonie miał Forest Whitaker.
Zakończenie też porządnie zrobili.

ocenił(a) serial na 8
lenticularis

A więc czekają nas listopadowe wieczory z klimatem Włoskiej Gomorry :-) Idealnie... Im dłużej poczekamy to lepiej będzie smakować...

ocenił(a) serial na 9
lenticularis

Słyszałem , ze wielu aktorów czy też statystów którzy grali w tym serialu już nie żyje. Byli autentycznymi członkami Gomorry.

ocenił(a) serial na 10
SebastianJarczewsky

No to szczerze mówiąc straszne!

ocenił(a) serial na 10
SebastianJarczewsky

camorry jeśli już ;)

ocenił(a) serial na 9
Sanclerz

Prawda.

ocenił(a) serial na 10
SebastianJarczewsky

3 osoby które grały w filmie siedzą, dwóch za handel narkotykami a jeden za haracze
O tym że ktoś zginął nic nie słyszałem

ocenił(a) serial na 10
lenticularis

Ktoś wie kiedy trailer 3 sezonu

nea_filmweb

a wie ktoś może kiedy premiera

ocenił(a) serial na 10
Cezary_Nowak

Pewnie na jesień

Cezary_Nowak

W listopadzie

ocenił(a) serial na 9
nea_filmweb

Już jest
https://www.youtube.com/watch?v=YZYyW6Jd-Kc

ocenił(a) serial na 9
lenticularis

ktoś coś wie? jest po włosku , niestety po włosku znam tylko podstawy:-(

ocenił(a) serial na 10
dzikudzina

Jest już po polsku
Na efilmach

maagdaa1

Wczoraj odkryłem, że pierwszy odcinek 3 sezonu pojawił się już na Canal+ Seriale Extra, więc jeśli ktoś z Was ma ten pakiet, to może rozpoczynać ucztę. Oj, brakowało mi tego serialu...

ocenił(a) serial na 10
lenticularis

Episode #3.4 wymiata. Mistrzowsko zrobiony. Na razie serial się rozkręca, 4 odcinek jak finał wybitnego serialu, mięsiście i mocno zrobiony . Jeśli lubi się klimat Neapolu i Rzymu, to niech ślinka cieknie ;)

ocenił(a) serial na 9
lenticularis

Fajnie że robią 3 sezon z tą myślą że później będzie jeszcze seon czwarty . Nie muszą pseudo zakończenia robić pod koniec 3 ciego tylko mogą konktretną akcję rozpisać na 2 sezony , długą i wciągającą. potem by się jeszcze przyadał jeden zwięńczający wszystko sezon finałowy. Jak Breaking Bad pokazało- 5 to idealna liczba sezonów. Dalej już zaczyna się robić niebezpiecznie.

mordarg

Niestety. Po E8 S3 zaprzestałem oglądania. Absolutnie nie do wiary jak można było sp...ić tak genialny produkt. Aż się nie chce wierzyć. Tak kompletnie pusty, tak kompletnie bez polotu, tak kompletnie niewiarygodny, tak kompletnie nierealistyczny. Dlaczego mi to zrobiliście ??!
Absolutna klapa, drewniane dialogi, drewniana gra aktorska na zasadzie " zrobię groźną minę bo jestem kamorysta". Umarł Don Pietro, umarł serial....

ocenił(a) serial na 9
maximusautomatic

Ale gadasz głupoty. Mi tam się trzeci sezon podoba. Może troszkę ustępuje dwóm poprzednim ale to dalej ta sama dobra Gomorra tylko nasi dwaj główni bohaterowie są w kompletnie innych miejscach ( dosłownie i w przenośni ) niż byli w sezonach I i II

mordarg

Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Ja mam prostą osobistą receptę na ocenę serialu. Jeżeli wciąga tak że się nie mogę oderwać i najchętniej oglądnąłbym wszystkie odcinki naraz "zawalając" inne obowiązki to znaczy że jest dobry :)
Tak było z s1 i s2. Świetny scenariusz, wyraziste postaci, "gangsterskie mordy" - podobno część z nich autentyczna.
A teraz ? Kompletnie nie wciąga. Pierwsze 2 odcinki - głupie do bólu. 4 odc jak ktoś napisał powyżej, wymiata. Już myślałem że będzie lepiej. Niestety znowu zjazd w dół. Ilość kalek i sztampy po prostu powalająca. Nie wystarczą groźne miny i klimatyczne "spotkania gangsterów" w opuszczonej kopalni. Dla kogo to było kręcone ? Dla amerykańskich czarnych nastolatków ? Ja natomiast nie lubię jak ktoś obraża moją inteligencję. Mam parę hipotez dlaczego wyszła taka pyta :
- być może (jak ktoś napisał powyżej) wielu wyrazistych aktorów i statystów z poprzedniej serii zginęło nie tylko na ekranie
- pamiętajmy że twórcy nie działają w próżni i kręcą serial osadzony we współczesnych realiach i w rzeczywistej scenerii. Camorra wcale nie odeszła do przeszłości, wręcz przeciwnie wydaje się że ma się całkiem dobrze. Wcale nie można wykluczyć że paru (mało)ciekawych panów złożyło wizytę u producenta z pewnymi sugestiami. (I tak mają więcej szczęścia niż twórcy Narcos. Meksykańscy bossowie nie są tak wysublimowani i dali wyraźnie do zrozumienia jakie mają sugestie po prostu odstrzeliwując jedną z kluczowych osób z ekipy producenckiej. Jasny przekaz)
- odszedł najlepszy reżyser z ekipy - Stefano Sollima
- pozostałych reżyserów i scenarzystów porwało UFO i zastąpiło nędznymi podróbkami
Nie można wykluczyć żadnej z powyższych opcji...

maximusautomatic

Niestety zgadzam się.. zwróćcie uwagę na to jak Ciro odgrywa mała role w tej 3 serii, pojawia się na chwile i znika. Uwaga skupiona jest na Enzo i Genny’m. Niestety , ale jest to prawdopodobnie pożegnanie nieśmiertelnego wydawałoby się głównego bohatera z Gomorra. Jeżeli sprawdzi się to o czym pisze, bo są także takie przesłanki w necie, a także dający dużo do myślenia wpis samego aktora z hasztagiem ciaciru.. 4 seria jak dla mnie nie ma sensu. Nie dorówna nigdy poziomem do poprzednich.

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Ja też mam przeczucie, że Ciro zginie. Nie ma rodziny, szybko dokonał zemsty i nie ma pomysłu na jego postać. Rządzenie brodaczami to jakiś absurd. Leje typa po mordzie, straszy że zabije, a potem jak gdyby nic się nie wydarzyło, zostaje jego mentorem.
Gomorra bez kompromisów wybija główne postaci i to ją wyróżnia, a jednocześnie wpadła we własną pułapkę, bo trudno zastąpić stare postaci nowymi, które są przeciętnie nakreślone.
Na koniec sezonu będzie jakiś szoker i obstawiam, że z 4 starych postaci Ciro, Gennaro (jedyni żywi od początku!), Patrizia i ta stara ,zginie minimum jedna.

giant enemy crab

Być może 4 ostatnie odcinki wręcz obala moja tezę, ale sadzac po wydarzeniach do tej pory myśle, ze Patrizia ma mocny motyw i jest na tyle przebiegła, ze może zabić Cira. Obok niej myśle , ze jedynie Gennaro i w kręgu tych dwóch postaci bym obstawiał koniec nieśmiertelnego. Ciro to postać unikatowa tego serialu. To od niego wszystko się zaczęło najpierw jako uczeń który musiał szybko się ogarnąć po śmierci Atiego. Mógł zostać kapusiem, wykorzystał w moment swoją szanse i rozpętał trzęsienie ziemi które trwało do końca drugiego sezonu. Jest to dla mnie główny bohater obok Gennara ale z akcentem na główny. Jego postać, sposób bycia , myślenia , podejmowania decyzji ,bycia bossem tego nie dadzą rady zastąpić. Może się mylę i Enzo przejdzie jak metamorfozę jak Gennaro, ale tak jak kolega wyżej podkreślił Ciro występuje w roli mentora Enza jakby przygotowywał się na odejście. , pomaga Gennarowi odzyskać rodzine myśląc ze dostąpi odkupieni w piekle. Kończąc nasuwaja mi się na myśl jego słowa nieśmiertelny umarl.

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Gdzie znajdę odcinek 7 i 8 trzeciego sezonu?

ocenił(a) serial na 9
balian_01

Podpinam się pod pytanie. Poślizg jest już dwuodcinkowy, zazwyczaj wszystko przebiegało sprawniej. Ktoś? Coś?

ocenił(a) serial na 9
oppserwatorr

Ktoś wyprzedził hataków i na opensutitles są dostępne napisy do 9 i 10 epizodu.

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Nieśmiertelny umarł to jedno. Druga sprawa to spotkanie Gennaro z dostawcą i przedstawienie Cira jako brata. Cenny i rodzina? To nie może mieć pozytywnego finału.

Może się mylę i to nic nie znaczy, ale twórcy tymi scenami mogą nas przygotowywać na najgorsze.

Patrizia jest cwana, ale prędzej obróci się przeciw Gennaro. Jej reakcja na połączenie sił Gennaro z zabójcą własnych rodziców, stawia go w roli zdrajcy. Wystawił też jej wuja Malammore. Ciro darował jej życie w drugiej serii, myślę, że o tym nie zapomniała.

giant enemy crab

Wydaje mi się ,że będzie to miało znaczenia , podobnie jak cała otoczka Gennara , wszystko jest ściema jego zachowanie i teksty, musiał urosnąć w siłę Gennarin i bez ich pomocy nic nie może zrobić na końcu wydaje mi się ,że odkryje karty , 8i9 odcinek postawi proste pytania kto dla Cira jest bratem Gennaro czy Enzo. A co do Patrizii może sporo namieszać jeżeli się dowie kto stoi za zleceniem i zabójstwem Malamoo i Pietra. W końcu i Enzo odkryje prawdę ,że wszystko ma drugie dno.

graziegomorra3

Poprawka 9i10 odcinek*

ocenił(a) serial na 10
graziegomorra3

Wiele wskazuje na to, że Ciro zginie, ale wg mnie ten sezon jest świetny, dorównuje 1 i 2 serii. Wątek i pojawienie się Enzo ożywiło ten serial, mam nadzieję na szczęśliwe zakończenie, co do Cira i że nie zginie w tym sezonie

executor123

Być może jest to co raz bardziej widoczne i można wyczytać to z kolejnych odcinków,że nadchodzi czas Cira i jego postać kreuję swój koniec, a możliwe ,że jest to celowe działanie na kompletnie odwrotny finał serii, jestem za tym drugim i mam nadzieje ,że tak się stanie ,bo nie jedna historie mogą napisać wraz z Gennaro i Enzo. Ciro<3

ocenił(a) serial na 7
maximusautomatic

3 sezon jest najlepszym w całym serialu (odcinek w Bułgarii jest najlepszym w całym serialu) za nim minimalnie sezon 1
2 to była katastrofa z mocnym początkiem, ale od połowy nie szło tego oglądać, sam miałem 2 podejścia bo zawiesiłem się na 7 chyba odcinku i dalej mi się nie chciało, ogarnąłem go do końca dopiero z okazji premiery 3
mi się młodzi podobają, wnieśli świeżość - jeżeli to co oni robią według ciebie jest nierealistyczny to chyba nie znasz kompletnie realiów tego świata

itsONLYinstinct

Aha, słowo klucz "ogarnąłem". Uwielbiam jak młodzi używają w każdej możliwej konfiguracji Ogarnąłem egzamin, ogarnąłem lekcje, ogarnąłem imprezę, teraz się okazuje że i serial można "ogarnąć".
Cóż w czasach jak trzymałeś koszulę w zębach i wchodziłeś pod stół, seriale się "oglądało".
Nabierzesz trochę doświadczenia życiowego to będziemy mogli podyskutować o "realiach tego świata"...

ocenił(a) serial na 7
maximusautomatic

wyjmij kij z tyłka człowieku ;)

nie pozdrawiam

maximusautomatic

czytając Twoje posty od razu widać że nie "ogarniasz" serialu jak większość tutaj czekająca wiernie na polskie napisy
3 sezon zrobili najbardziej przypominający rzeczywistość co dla nas w Polsce może wydawać się absurdalne ale tak właśnie zachowuje się/działa Camorra
polecam poczytać co myślą mieszkańcy Secondigliano czy Scampio na forach Gommory
ale do tego trzeba znać włoski - ułatwię uważają 3 sezon nie za serial a za swoją codzienność
plus wymieniają mnóstwo kumpli co grali w nim a już są pogrzebani

machiavellimind

Mógłbyś podać jakiś link do któregoś z tych forum?

holek95

@machiavellimind - jaki jesteś dumny że znasz włoski. ja mały żuczek niestety nie jestem tak biegły i muszę "podeprzeć" się napisami. nie polskimi bynajmniej.
trochę mnie natomiast zastanawia czy rzeczywiście rozumiesz treść serialu bo włoski i neapolitański to w zasadzie dwa różne języki. nawet moje "niewyrobione" ucho to słyszy. tak nawiasem, poznałem kiedyś dwóch makaronów. jeden był z bari, drugi z neapolu. tyrali my razem zagranico. pamiętam że ten z bari wyznał mi kiedyś że czasami kompletnie nie rozumie co do niego gada ten z neapolu. a co dopiero polak.
i szczerze wątpie że akurat s3 uważają za najbardziej realistyczny, skoro gołym okiem widać że jest właśnie odwrotnie. i nawet dziecko to zauważy. i nie wmawiaj mi "że tak właśnie działa camorra". bo tak właśnie "działa camorra" to było pokazane w s1 i s2 a nie w s3 gdzie banda chłopaczków jeździ na skuterach i robi groźne miny...

ocenił(a) serial na 9
maximusautomatic

We Włoszech serial jest nadawany z włoskimi napisami.

lenticularis

Ostatni sezon to błazenada. Jeżdżący skuterkami z komunii chłoptasie w rurkach i z trwałymi fryzurami walczą z szefami Kamorry. Z tego to się zrobił serial komediowy.

ocenił(a) serial na 9
mareksmil

Mozę i tak, ale 2 ostatnie odcinki były ciekawe. Czekam na kolejny sezon :D

ocenił(a) serial na 10
mareksmil

Moze i wygląda to śmiesznie , ale idealnie oddaje klimat tego , co sie tam dzieje. Jak ktoś sie trochę mocniej zainteresuje pół światkiem , to przekona się , że dokładnie tak wyglądają dzisiaj grupy przestępcze i mafie we Włoszech. Komorra to nazwa organizacji, składającej się z bardzo dużej ilości małych grup. Rzecz jasna, ciężko tu mowic o "szefach" Kamorry....

lenticularis

Czy wiadomo cokolwiek o 4 sezonie? Czy w ogóle jest szansa, że się pojawi?

ocenił(a) serial na 10
karolseki

Tak oczywiście, że się pojawi 4 sezon :-) są pracy, scenariusz jest już napisany, data premiery na razie nieznana.

ocenił(a) serial na 10
lenticularis

Ciekawe czy się obroni, bo pozbycie się tak charakternej postaci może być strzałem w stopę.

ocenił(a) serial na 10
patryk0146

Dadzą nam czas żeby ochłonąć i wtedy wszyscy obejrzymy ;)

ocenił(a) serial na 9
lenticularis

Jakieś źródło na obronę Twojej wypowiedzi?

ocenił(a) serial na 10
Osiek_filmaniak

https://vnews24.it/2018/01/06/rivelazioni-saviano-gomorra/?utm_medium=Gomorra-4& utm_source=facebook&utm_campaign=Nick

Nie wysyłam na PW. Jesli chcesz mieć info z pewnego źródła i na bieżąco to wpisz na FB Gomorra 3 i Gomorra 4, tam jest kilka artykułów i najnowszych info na ten temat. Potem wystarczy skopiować do traslatora google i masz odpowiedź.

Pozdrawiam!