PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615608}

Gomorra

2014 - 2021
8,4 32 tys. ocen
8,4 10 1 31953
8,8 9 krytyków
Gomorra
powrót do forum serialu Gomorra

Toć jak gruby "zabijał" Cira , panowie byli przyjaciółmi 4Life. Wychodzi na to że potwór jakim stał się gennaro nie jest w stanie znieść zniewagi jaką zafundował mu Ciro - defacto usprawiedliwiając się że robi to dla jego dobra choć tak naprawdę chciał się od tego wszystkiego po prostu odciąć- Dla Gennaro to całe upozorowanie śmierci, gra na własny rachunek w miesce ujawnienia się mu z miejsca wystarczą żeby postawić krzyżyk na swoim byłym przyjacielu i skazać go na śmierć. To Ciro jest tutaj tym który jednak ma w sobie resztki człowieczeństwa. Widzieliśmy po nim że naprawdę był gotowy dalej kooegzystować z grubym może i nawet powrócić do dawnych relacji. Dobrze mi się wydaje czy wg was powód konfliktu między nimi ma zupełnie inne podłoże ?? Jeśli tak to wtedy jakie ? :)

ocenił(a) serial na 9
mordarg

Aha no i jeszcze kluczowe pytanko

- Któremu z dwóch "zbirów ostatecznych" kibicujecie ???

Ja na chwilę obecną Ciro. Ale obydwoje na pewno nie cofną się przed niczym w tej śmiertelnej grze jaka będzie miała między nimi miejsce, także mój punkt widzenia jeszcze może się zmienić.

mordarg

Ja to nikomu, wiadomo, że każdy z nich w międzyczasie ,,wytnie" jakiś numer, że ciężko będzie mu kibicować ;) Aczkolwiek muszę przyznać, że ładnie ,,rozegrali/pociągnęli" początek nowego sezonu w kontekście zakończenia filmu. Bo tak jak napisałeś - wydawało się, że po wszystkich historiach są przyjacielami 4life i Gennaro powinien się ucieszyć, że Ciro przeżył, ale to Gomorra... ;) Co do samego konfliktu - kwestie ambicjonalne, Gennaro chce być cały czas jak ojciec, ale mu to nie wychodzi i każdy mu o tym mówi. A Ciro nie ma ,,pleców", ,,konotacji" rodzinnych, a legendą ,,nieśmiertelnego" przerasta Gennaro o 3 głowy + ,,rozgrywa" wszystkich i ustawia w tym Neapolu ;) Ale obstawiam, że finalnie ten sezon (jako, że ostatni) to będzie koniec i Nieśmiertelnego, i Gennaro.

ocenił(a) serial na 9
ko_chojnicki

Oczywiste jest, że to koniec Ciro i Gennaro, a nie zapominajmy gdzie dwóch sie bije tam trzeci może skorzystać. W grze został jeszcze na razie wyciszony Enzo i podejrzewam, że to on rozstrzygnie pewnie ten pojedynek...

ocenił(a) serial na 10
gothblack

Obejrzyj ostatni trailer. Jest tam ujęcie jak Gennaro bije kogoś związanego. Wygląda jak Enzo, więc gruby go prawdopodobnie zabije.

stringer_bell

Ja obejrzałem trailer (nie wiem, czy ostatni), do połowy i się mocno wkurzyłem ;) Wiedziałem po nim co będzie w 1 i 2 odcinku - nie chcę takich trailerów ;) Co do tego co ,,wygląda jak Enzo". W grupie Enzo, oni wszyscy podobnie wyglądali - to byłoby za proste ;) (mam nadzieję, że ,,takich" rzeczy nie zdradzają).

ocenił(a) serial na 10
gothblack

Mi się wydaje że ostatecznie zostanie Mistral lub ten z tą śmieszna grzywką oni zdradzą Genaro

ocenił(a) serial na 9
mordarg

Ja po tym co odwalił Gennaro, jestem team Ciro, ale na przestrzeni tylu sezonów się to zmieniało i pewnie tutaj też tak będzie. Szczególnie jak wróci dawny Ciro i postanowi wziąć się za Azzurę i Pietra, chociaż mam nadzieję,że tego nie zrobi bo wtedy narracja z 3 sezonu i to za co oddał życie się rozjedzie.

ocenił(a) serial na 10
mordarg

Chciałbym, żeby Ciro wybudził w sobie bestię z pierwszego sezonu. Gdyby tak było, Genny straci nie tylko władzę ale i rodzinę.

ocenił(a) serial na 9
stringer_bell

jak laskę swoją mordował na dachy wieżowca. Pamietam że na to patrzeć nie mogłem i po tym nie byłem w stanie już traktowac go w sensie pozytywnym jako postać.... heh

ocenił(a) serial na 10
mordarg

On ją na plaży udusił. W tamtej chwili zawarł swój wymarzony sojusz, gdzie wszyscy mieli pracować wspólnie. Za daleko zaszedł rozbijając klan Savastano, a żonce odwaliło. Gdyby jej nie zabił mogła na niego złożyć zeznania, ewentualnie zabrać córkę i uciec.

stringer_bell

Z tego co pamiętam, to była realna groźba, że żona na niego doniesie. Tak, czy siak - od tego momentu zrozumiałem, że w Gommorze to nie ma kogo lubić, bo wszyscy są ,,źli do szpiku kości", a w sumie to nawet gorzej ;) Co mnie zastanawia to postać Mistrala - kiedyś, na jakimś forum czytałem, że jego pierwowzór to Pasquale Barra. Jeżeli tak i będą jakoś chcieli nawiązać do jego historii, to możemy się jeszcze nieraz mocno zdziwić w kolejnych odcinkach.

ocenił(a) serial na 10
ko_chojnicki

Ona zrozumiała, że Ciro nie cofnie się przed niczym. Gdy rozpętała się wojna w klanie między starymi, a młodymi to Ciro celowo zwabił Gennaro na przedstawienie córki, by tam go zaskoczyć. Dlatego spanikowała.

ocenił(a) serial na 9
stringer_bell

Poyebało mi się z Mr Robot i tym gościem ze skandynawi xD !!