PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615608}

Gomorra

2014 - 2021
8,4 32 tys. ocen
8,4 10 1 31953
8,8 9 krytyków
Gomorra
powrót do forum serialu Gomorra

bo ogolnie serial dobry ale nie moge juz patrzec na tych chlopcow w rurkach i bucikach z gwiazdkami a Generro juz przebil wszytsko - ma irokeza okej , kolczyki tak , ale nosi naszyjnik tak naszyjnik kobiecy polaczenie skory i bialego zlota , obcisle kurtki jak z blekitnej ostrygi:) i rurki chlop dorosly gruby i w rurkach jak w babskich rajstopach jaja sie czuja jak w chowie klatkowym. Jak tak obecna mafia wyglada we wloszech to ... a w rodzinie soprano jakos chlopy wygladaly nie?? i co ze inny kraj ale chlop to chlop.

andrzejzeber

Mam tak samo jak Ty, banda ciot.

ocenił(a) serial na 8
Bartus0077

Jak nie, jak tak :) ale zaraz Cie od krypto wyzwą- a Badania dowodzą że 99 procent mężczyzn noszących rurki chociaż raz w życiu przycięło sobie rozporkiem wargi sromowe :)

ocenił(a) serial na 10
andrzejzeber

Obejrzałem właśnie oba sezony serialu. Dla mnie film kozacki. Również zwróciłem uwagę na modę i styl ubioru w tym serialu. Myślałem nad tym i doszedłem do wniosku, że we Włoszech jest taka moda. Byłem tam kilka razy i rzeczywiście młodzi mężczyźni się tak ubierają. Z drugiej strony myślę, że nie ma co dyskutować o gustach. To, że mają wąskie spodnie nie sprawia, że są mniej niebezpieczni. Camorra ma wielki zasięg światowy w różnych strukturach, są bezwzględni i brutalni. Nawet motyw ze spaleniem dziewczyny przez Ciro jest zaczerpnięty z rzeczywistości. Samo to pokazuje, że włoscy mafiozi to raczej nie chłopcy do bicia. Jednak wąskie spodnie im w tym nie przeszkadzają. Dla mnie ten ubiór był ciekawostką tego filmu. Przez to nie był taki jak każdy inny o smutnych panach w garniturach. Ubarwiło to serial. Poza tym czy włoscy gangsterzy się tak ubierają i czy odpowiadają im kreacje w filmie, to każdy może odpowiedzieć sobie sam na to pytanie. Wystarczy wyszukać w internecie zdjęcia chociażby z zatrzymań i widać jak są ubrani. Nie martwcie się są i komplety dresów:) Czekam na 3 sezon.

ocenił(a) serial na 8
praecox77

A wlasnie czytales gdzies ze bedzie 3 sezon ??? tak z innej bajki

ocenił(a) serial na 10
andrzejzeber

Czytałem. Już nie pamiętam gdzie ale nie wiem czy tu na forum czy gdzieś ale ktoś wrzucił link do włoskiej strony z info, że będzie na przełomie kwietnia i maja ale we Włoszech. Poza tym na profilach aktorów czy w internecie są wrzucone "klapsy" z 3 sezonu z datami jeszcze marcowymi więc nie wiem czy wyrobią się w terminie

ocenił(a) serial na 8
praecox77

dzieki wielkie

ocenił(a) serial na 9
andrzejzeber

Żebyś wiedział, że ta cholerna, zniewieściała moda na wszystko za ciasne - jak z młodszego brata mogłaby się już skończyć.
Kurteczki, marynary ledwo się dopinające, spodnie-rajtuzki, dziwna biżuteria - co to jest?
Jeszcze gówniarzeria jakoś wygląda - pod warunkiem, że szczupła, ale tłuścioch z wielką d..ą i cienkimi łydkami, to po prostu parodia.

ocenił(a) serial na 8
jan_niezbedny0

nie inaczej

ocenił(a) serial na 9
andrzejzeber

W sporcie też dziadostwo zapanowało i nie chce odpuścić, wyjątkowo głupio wygląda to w futbolu, gdzie kompletnie zachwiano proporcje - koszulki ciasne, jakby namalowano je na gołej skórze, a do tego luźne, fruwające gacie do kolan, piłkarze wyglądają, jak w spódnicach...

andrzejzeber

Nie rozumiem tego czepiania się ubioru bohaterów serialu. To nie lata 40 żeby "mafiozi" chadzali w idealnie skrojonych gajerkach. Tak szczerze, to w soprano kolesie wyglądali jak buce z pod budki z piwem a nie gangsterzy, gdyby już się czepiać szczegółów.

ocenił(a) serial na 9
remi1982

Mnie tam bardziej zastanawia jak Gennaro przez pół serialu chodzi w grubej skórzanej kurtce? Chyba w Neapolu jest
raczej ciepło :P. Co da ich "mody", to mieszkając na Sycylii widziałem gorsze obrazki, jak leginssy u chłopa...
Trzeba zaakceptowac ich inność :P

ocenił(a) serial na 10
FilippoBananii

W sumie to cala akcja serialu dzieje sie tylko w miesiacach jesiennych :D Ewentualnie Napolitanczycy maja zaburzone odczucie temperatury.

andrzejzeber

Zacytuję tutaj cyganów z "Peaky Blinders". "GUST JEST DLA BIEDNYCH" ;D

ocenił(a) serial na 10
andrzejzeber

To jest własnie ciekawe w tym serialu ubior na czasy dzisiejsze 2017 rok u nas gangster to zaraz musi byc łysy w skorze,albo kark w dresie a tam moze wygladać jak polaczenie dresa z hipsterem obwieszony swiecidełkami i tak ubrana chodzi wiekszośc małolatow nalezacych do grupy ,co to za roznica jak jest ubrany on nie ma straszyć jak kark w skorze tylko podjezdza na skuterku i moze cie zastrzelić :D. Pewnie zrobione jest to takze zeby podkreslić kontrast miedzy młodymi a starymi, np. jak elegancko ubrany byl Conte i Pietro.

andrzejzeber

Faktycznie ubierają się brzydko i bez gustu, ale nie ma w tym nic dziwnego- w końcu to nie jacyś intelektualiści, tylko zwykli prości gangsterzy. Stosują się do mody rzeczywiście panującej na południu Włoch, doprowadzając ją do przesady, aby pokazać, że ich stać. Natomiast co do tego, czy jest to męskie, czy nie, to już kwestia tylko i wyłącznie danej kultury. U nas np. kolczyki to ozdoba tradycyjnie wyłącznie kobieca, u nich są wręcz pożądanym elementem stylizacji męskiej, i nie ma w nich nic kobiecego, wprost przeciwnie. Pisząc, że ubierają się gejowsko itd, patrzycie przez pryzmat naszej kultury, do której przecież nie wszyscy mają obowiązek się stosować, a już na pewno mają to gdzieś neapolitańscy gangsterzy.