slaba ogladalnosc trzeciego sezonu powod zbyt pusna pora powien is albo wczesniej lub jeden odcinek po drugie to rowniez piractow sciaganie z neta i to juz nasza wina wiec nie dziwmy sie ze film na slaba ogladalnosc
Po pierwsze bez urazy pisz "wyraźniej"! No te wyniki rzeczywiście powalające nie są. Jeśli nawet wyniki oglądalności sezonu 1 i 2 nie były gigantyczne, to były przynajmniej zadowalające i znajdowały się zawsze w TOP15 programów POLSATU i TOP20 seriali telewizyjnych (czasami). Teraz te marne 1,35 mln na pewno "słonecznej stacji" (uch jak nienawidzę tego określonka) nie zadowala, czyli pod znakiem zapytania moim skromnym zdaniem stoi oficjalna premiera "Gotowych na... 4" w ogólnodostępnej telewizji. Bo wątpię że POLSAT ją kupi, a jest wiele przypadków w polskich telewizjach ,ze nie kupują kontynuacji jeśli w pewnym momencie straciły na popularności .
W sumie to może być kilka powodów niskiej oglądalności:
* słaba (bardzo słaba) promocja (reklama) premierowej trzeciej serii
* 2 odc. jeden po drugim o późnej porze- większość widzow to ludzie raczej młodzi-studiującym, uczący się i pracujący, którzy muszą nastepnego dnia wstać
* POLSAT za późno zwlekał z premierą 3 serii (która miała być już być na wiosnę), więc ludzie sobie pościągali je prędzej z Netu albo jakoś sobie załatwili po piracku
* 3 sezon jest słaby poziomem (choć na razie puszczany jest początek który do odc. 10/12 jest intrygujący), może więc trochę nudzić, mimo to prawdziwi fani nie powinni i tak przegapić żadnego odc.
* no i ta koncepcja jest najgłupsza: inne stacje puszczają coś ciekawszego- co według mnie jest absolutnie niemożliwe;)
sądzę, że zdecydowanie przeszkadza późna pora. moja mama bardzo chce obejrzeć serial co niedzielę, jednak po prostu nie wytrzymuje i zasypia, bo wie, że rano musi wstać do pracy.
ja mam podobny problem. w poniedziałek na godz.8:00 muszę lecieć na uczelnię, więc wstaję po szóstej. przez to mogę obejrzeć jeden odcinek, na drugim jestem zbyt śpiąca. poza tym widziałam już cały sezon i teraz odlądam 4, więc nie jestem aż tak zdesperowana żeby nie spać i siedzieć do późna przed telewizorem.
byłoby rzeczą o wiele mądrzejszą puszczanie serialu o wcześniejszych godzinach lub emitowanie jednego odcinka.
Marudzicie. To po prostu klasyczna metoda na zabicie serialu. Kiedyś na wp.pl były ciekawe atykuły, jak zabic serial.
"Czas poznać wielki, tajemniczy schemat zakupu i emisji serialu:
Wygląda on w sposób następujący:
1) kupujemy licencję na emisję
2) puszczamy serial o nieludzkiej godzinie ? 14 lub 23:45
3) narzekamy na niską oglądalność
4) zawieszamy emisję
5) najwcześniej po roku, przed wygaśnięciem licencji emitujemy serial ponownie o nieludzkich porach ? 6:00 lub w soboty o 2:10 nad ranem
6) odstępujemy od zakupu dalszych odcinków
7) użalamy się nad sobą, niską oglądalnością i naszymi staraniami."
Polsat jest w tym mistrzem.
A oto artykuły...
http://film.wp.pl/id,75429,title,Jak-zabic-serial-czyli-strategie-emisyjne-w-wie lkim-miescie,wiadomosc.html
http://film.wp.pl/id,75645,title,Jak-zabic-serial-Odcinek-drugi,wiadomosc.html?t icaid=14af5
http://film.wp.pl/id,75863,title,Jak-zabic-serial-Epizod-trzeci,wiadomosc.html
Wygląda na to, że POLSAT powraca do starych metod.
owszem czytałem o tym . "Zamordował" już "Chirurgów" (mimo to kupił 3 serię), a teraz próbuje zabić "Gotowe..."? To dla mnie tępe- skoro reklamował ów serial jako jeden ze swoich największych hitow tej jesieni...
Mój drogi, POLAST nie jest logiczny. Świadczą o tym chociażby reklamy, które urosły już do rozmiarów legendy. Ludzie żartują, że reklamy trwają dłużej, niż sam film.
co fakt, to fakt. reklamy trwają strasznie długo. przez nie zapominam, co oglądałam. ale nie tylko polsat tak robi. tvn też zaczyna być męczący. tyle, że te stacje żyją głównie z reklam. nie ma się co oszukiwać.
No niestety, reklama dźwignią telewizyjnego świata, a szczególnie stacji komercyjnych... trzeba się z tym liczyć, a my widzowie musimy niestety cierpieć;(
Virginia-Satine, TVN nie jest jeszcze zły. Ja jestem wstanie wytrzymac jego reklamy.
mimo że to nie do mnie: Jak to nie! Obliczyłem że puszcza podczas długiego , 2 godzinnego filmu po 4 reklamy : jedną bardzo króciutką, ale zaraz po niej długą 15 minutową, a potem co 35/45 minut kolejne po 15/20 minut!
I to nie jest złe?
Co prawda lubię "premierowe" reklamy filmów TVN-u, bo są fajnie oprawione graficznie i w ogóle zmontowane, ale niestety puszczają je później do znudzenia, że po 2 dniach mi się rzygać chce...
POLSAT ma nudne reklamy, do których się nie przykłada za bardzo- tak jak np. w przypadku "Gotowych na wszystko". Zwiastun odc. 3_09 był tak beznadziejny, że jakbym nie wiedział że "GnW" są COOL, w ogóle bym go nie obejrzał(chodzi mi o ten z Gabrielle, małe królowe piękności- teksty wyrwane z kontekstu, słaby dźwięk itd.)!
No i na zakończenie oglądalność ostatnich odc.(3_09):1,8 mln./12%udziału w rynku (wzrost o 0,5 miliona, ale to przede wszystkim przez oczekiwanie na wyniki wyborów pewnie)
Nie liczyłem długości reklam, ale na TVN, jak sam przyznałeś, puszczają reklamy co 35/40 minut. Na POLSACIE puszczają co ok. 20 minut.
Podsumowanie wyników oglądalnośćci 3 sezonu-no i niestety "Gotowe na wszystko" przegrały, nie osiągając nawet 2milionowego progu oglądalności- a szkoda bo to wartościowy serial, dużo mówiący o prawdziwym życiu, a nie fikcja i paranoja jak "Prison Break" (2 sezon - żenada!).
http://www.filmweb.pl/%22Gotowe+na+wszystko%22+pokonane+przez+konkurencj%C4%99,N ews,id=39508
To było do przewidzenia. Jest kilka powodów takiej sytuacji...
1. Późna pora emisji.
2. Osoby, które teraz zakładają temat "Jak wam się podoba sezon IV?". Tacy są niecierpliwi, że nie mogą poczekac i muszą ściągnąc odcinki z Internetu, zaniżając oglądalnośc POLSATOWI. Bądźmy im wszyscy wdzięczni.
Akurat to, czy taka osoba obejrzy serial na Polsacie, czy na komputerze nie ma żadnego znaczenia dla oglądalności, chyba że posiada ona w domu urządzenie AGB rejestrujące jego telewizyjne wybory.