PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 408 tys. ocen
8,7 10 1 408139
7,9 63 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Po co komu władza? Jakaś wymyślona kraina którą nie wiadomo po co się ekscytować. Obrzydliwy odypchający obleśny klimat i brzydcy odpychający staroangielscy bohaterowie jak Karzeł czy Theon Greyjoy. W serialu nie ma żadnego przesłania jak w Breaking Bad, śledzimy tylko losy bohaterów i tyle. Nic ciekawego. Źli bohaterowie, nie ma dobrych ludzi, wszyscy się ciągle mordują, i dodatkowo w każdym odcinku jedna scena seksu i motłoch się ekscytuje. Nie ma w tym serialu nic fajnego. Nic. Sami dziwni brzydcy źli staroangielscy bohaterowie. I brzydki odpychający obleśny średniowieczny klimat. Nic tylko gadają i gadają, można się zanudzić na śmierć. Każdy może zginąć a na końcu wszyscy i tak umrą i tyle.

ocenił(a) serial na 10
ktos111

To kino rozrywkowe... a nie projekcje moralizująco-edukacyjne..... jeśli chcesz wymyślnych historii z morałem na końcu... to idź oglądać kreskówkowo.pl tam dowiesz sie żeby nie przechodzić przez jezdnię na czerwonym świetle i myć ręce przed obiadem bo dostaniesz sraczki.....

ArcyLado

Po prostu nie wierzę w to że tyyyluuu ludzi to lubi....

ocenił(a) serial na 10
ktos111

to nie jest kwestia wiary... to kwestia czystych statystyk..... zdecydowanej większości oglądających serial po prostu się podoba .. i są w stanie wybaczyć mu pewne niedociągnięcia, które ciebie odpychają

ArcyLado

dobrze napisane :)

użytkownik usunięty
ktos111

A jakież to masz przesłanie w Breaking Bad?

Może źle to ująłem - nie przesłanie ale refleksje i odniesienia do siebie i własnego życia. W GOT jest czyste rozrywkowe śledzenie akcji.

ocenił(a) serial na 9
ktos111

I co w tym złego? Według mnie właśnie to jest najlepsze w tym serialu/książce - możliwość zanurzenia się w zupełnie innym świecie. O gustach się nie dyskutuje. Jak Ci się nie podoba to nie oglądaj. Proste.

ocenił(a) serial na 10
ktos111

aha

ocenił(a) serial na 8
ktos111

Czy to jakaś marna prowokacja?
Nie wszystko musi edukować i mieć morał. Dobrze, że można obejrzeć czysto rozrywkowy serial i oderwać się na chwilę od codzienności. Ludzie potrzebują też odpoczynku, a nie tylko ciągłego rozwoju i materiału do głębokich przemyśleń.
Staroangielski klimat podoba się ludziom nie od dziś, na co dowodem jest np. Władca Pierścieni :D
Ja np. nie cierpię filmów od superbohaterach, więc ich nie oglądam i jest mi z tym super ;p

elenetari

Wg rankingu GOT jest lepsze niż Breaking Bad, Sopranos, The Wire, Six Feet Under, Twin Peaks itp :) To mi troche nie pasuje.

ocenił(a) serial na 9
ktos111

Ale wiesz,że to jest ranking popularności ? Skoro got jest najbardziej obleganym serialem to nic dziwnego,że jest wyżej od Soprano czy sfu, których emisja zakończyła się lata temu. Poza tym ,czy wy ludzie nie macie czym się przejmować tylko jakimiś nic nie znaczącymi rankingami na filmwebie ?

Czandler

Zabronisz mi się tym przejmować i o tym dyskutować? Wkurza mnie to i już.

ocenił(a) serial na 10
ktos111

Ciebie irytuje brak moralitetów w "GoT"... innych irytuje brak wartkiej akcji w "Westworld" czy "Better Call Saul" ... jeszcze sie taki nie narodził co by wszystkim dogodził..... Gdy scenarzyści seriali starają sie przeplatać moralitety i wartką akcję.... to jest lament że "bleblleelebleble.. dlaczego oni nie trzymają poziomu.... i zawsze źle.......

takie pi#rdolenie to dopiero mnie "Wkurza".....

użytkownik usunięty
ktos111

bo jest od nich lepszy

ocenił(a) serial na 8
ktos111

Ale pie*dolenie o szopenie. W Breaking Bad też nie ma żadnego przesłania, tak samo jak w wielu innych dobrych serialac jak Narcos, House of Cards czy Vikings. Ogląda się dla fabuły, a nie dla rozmyślania o sensie ludzkiej egzystencji.

ocenił(a) serial na 9
ktos111

Serio nie widzisz przesłania w "Grze o tron"? Przecież bije on po oczach jak nie wiem co.

1. Pacyfizm- przemoc i walka w tym serialu pokazana jest w sposób odpychający, brutalny. Opowieść bardzo skupia się na kosztach wojny i na tym, jak przemoc źle odbija się na psychice bohaterów (przemiana Aryi, czy łańcuch zemsty w jaki wpadli Cersei i Ellaria). Bardzo podkreślone jest również, że po obu stronach barykady znajdują się dobrzy ludzie, którzy po prostu chcą wrócić do swoich rodzin (rozmowa Aryi z żołnierzami Lannisterów).

2. Feminizm- twórcy bardzo starają się pokazać silne postaci kobiece. Właściwie obecnie w "Grze o tron" rządzą kobiety i to między nimi odbywa się konflikt, a mężczyźni pełnią bardziej rolę instrumentalną. Przesłanie "Kobiety też mogą rządzić" aż bije z tego serialu

3. Antyteizm- wszelkie religie mają w serialu jednoznacznie negatywny wydźwięk. Podkreślana jest hipokryzja wyznawców Siedmiu (wyraźne porównanie do Kościoła Rzymskokatolickiego), a także negatywnie przedstawiony fanatyzm wyznawców Czerwonego Boga. Najbardziej pozytywne postacie mają zwyczajnie obojętny stosunek do religii

Czy Ci się to podoba czy nie, czy się z tym zgadzasz czy nie, takie trzy główne motywy wędrują przez całą twórczość George R. R. Martina, nie tylko przez sagę "Pieśni Lodu i Ognia". To są poglądy autora i to stara się przemycić w swoich opowieściach. Twórcy serialu czują to przesłanie i wyraźnie go akcentują.